ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ

Τα αγάλματα το έσκασαν…

* Κι οι βάσεις μένουν αδειανές περιμένοντας ματαίως τις προτομές του Μακαρίου και του Γρίβα

Δημοσίευση: 08 Νοε 2016 12:15

«Με το άγαλμα στον δρόμο προχωρήσαμε…» τραγουδούσε ρομαντικά ο Γιάννης Πουλόπουλος για τους ερωτευμένους.

Πού να περιμένει ότι κάποιοι στη Λάρισα θα έπαιρναν παραμάσχαλα προτομές και θα προχωρούσαν στον κατήφορο ακραίων πολιτικών συμπεριφορών, εξαφανίζοντας αγάλματα από τη θέση τους.

Κι αντί για τις άδειες κόγχες των ματιών των μαρμάρινων προτομών, ο κόσμος βλέπει να χάσκουν άδειες οι βάσεις που προορίζονται για τα αγάλματα. Άσχημη εικόνα, πολύ άσχημη. Βάσεις που ενημερώνουν τον διερχόμενο ποιανού το άγαλμα θα βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο, αν άγνωστοι δεν το είχαν εξαφανίσει. Ο λόγος για τις προτομές του Εθνάρχου Μακαρίου και του στρατηγού Γρίβα, που είχαν τοποθετηθεί από τον Δήμο στην πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνα στη Λάρισα.

Εδώ και χρόνια μένουν άδειες οι βάσεις των προτομών. Πριν χρόνια είχαν τοποθετηθεί, αλληλοδιαδόχως στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, που υιοθέτησε προτάσεις του τοπικού συλλόγου Κυπρίων, πριν από χρόνια επίσης εξαφανίστηκαν. Πρώτα η μία, μετά η άλλη προτομή. Αντιδράσεις προέκυψαν και κατά την τοποθέτηση των προτομών και κατά την εξαφάνισή τους. Αμφιλεγόμενο ζήτημα ήταν η προτομή του Γρίβα, εκείνη του Μακαρίου από μόνη της δεν είχε δημιουργήσει ζήτημα. Παρά μόνο την απαίτηση ορισμένων να υπάρξει και η δεύτερη. Τότε «άρχισαν τα όργανα». Υπήρξαν βανδαλισμοί, τα συνθήματα, οι μαρκαδόροι και τα σπρέι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση. Οι εσωτερικές διαφορές των Κυπρίων, με ΕΟΚΑ Β΄ κλπ, αναστήθηκαν τα βράδια στην πλατεία της Λάρισας. Κανείς όμως σήμερα δεν γνωρίζει την τύχη των αγαλμάτων. Πού μπορεί να βρίσκονται, ποιος τα πήρε και αν θα τοποθετηθούν ξανά ή αν οι βάσεις που τα «αναμένουν» το πράττουν μάταια.

Η τοποθέτηση, ίσως και η απομάκρυνση των αγαλμάτων, βάρυνε την προηγούμενη δημοτική αρχή και την «κληρονόμησε» πια η νέα του κ. Απ. Καλογιάννη. Η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί με την υπόθεση. Ο πρώην δήμαρχος κ. Κων. Τζανακούλης είχε πει ότι οι προτομές είχαν μεταφερθεί στο Αμαξοστάσιο για συντήρηση, να αποκατασταθούν από τη δράση των βανδάλων. Όμως, τώρα κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται και αν υπάρχουν καν.

«Ο Δήμος θα πρέπει να παρέμβει και να αποφασίσει αν θα απομακρύνει από το σημείο τις μαρμάρινες πλάκες χωρίς τις προτομές…», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής και ηλικιωμένοι που καθημερινά κάνουν τη βόλτα τους στην πλατεία «δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζει σήμερα η πλατεία μας. Στο μόνο που εξυπηρετούν οι άδειες βάσεις είναι στο παιχνίδι των παιδιών, είτε για να κρύβονται πίσω τους, είτε για να ορίζουν το τέρμα όταν παίζουν ποδόσφαιρο. Τα αγάλματα τοποθετούνται για να τιμήσει η πόλη αυτούς που αναπαριστούν, αφήνοντας όμως έτσι τις βάσεις τους, μόνο με τα ονόματα, το αντίθετο καταφέρνουν», λένε οι περισσότεροι.

Δύσκολα πάντως θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη, για την τοποθέτηση ή την τυπική κατάργηση καθώς πρόκειται για θέμα που προκαλεί αντιδράσεις.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass