ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Ανασχηματισμός» και στο Δήμο Λαρισαίων!

Δημοσίευση: 08 Νοε 2016 12:00

Την «πρόωρη» αλλαγή των αντιδημάρχων σηματοδότησε η απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να ζητήσει, χθες βράδυ, τις παραιτήσεις τους.

Ο κ. Καλογιάννης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου ζήτησε από τους 8 συνολικά αντιδημάρχους να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, «μέχρι σήμερα το πρωί», εξέλιξη που σημαίνει ότι το νέο σχήμα της δημοτικής αρχής, θα ανακοινωθεί επίσημα το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι αλλαγές των αντιδημάρχων τυπικά μπορούν να χαρακτηρισθούν «πρόωρες» καθώς η θητεία τους τυπικά έληγε τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά επί της ουσίας οι αλλαγές στοχεύουν στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να «επιταχύνει» το έργο και να «δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στον προγραμματισμό» της δημοτικής αρχής.

Οι αλλαγές φαίνεται πως δεν επικεντρώνονται σε πρόσωπα – αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» αναμένεται να παραμείνει ο «βασικός» κορμός των αντιδημάρχων – αλλά στη βούληση της δημοτικής αρχής «να αναπροσανατολίσει τους άξονες δράσης», «ενισχύοντας» συγκεκριμένους τομείς «θέτοντας επικεφαλής πολιτικά πρόσωπα», δημιουργώντας «νέες» αντιδημαρχίες και «καταργώντας» υπάρχουσες.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ο κ. Καλογιάννης, χθες βράδυ, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων ζήτησε από τους αντιδημάρχους να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους «μέχρι σήμερα το πρωί». Εξέλιξη αναμενόμενη αφού ο δήμαρχος Λαρισαίων, από τον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, είχε προαναγγείλει αλλαγές «δομών και προσώπων».

Έτσι, μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο, ο κ. Καλογιάννης αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα διοικητική δομή, η οποία θα κληθεί να διαχειρισθεί σημαντικά θέματα της θητείας της δημοτικής αρχής, το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Καλογιάννης στις τοποθετήσεις του, σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει αρκετές φορές «οριοθετήσει» ως κρίσιμη την επόμενη τριετία της δημοτικής αρχής, με βάση και τον σχεδιασμό της. Υπενθυμίζεται πως το 2015, η πρώτη χρονιά της θητείας, «χάθηκε» με αφορμή την αναβλητικότητα που προκάλεσαν οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου ενώ το 2016 έγινε η προεργασία για τις στοχεύσεις που αφορούν σε μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, από Τομεακά Προγράμματα και από ίδιους πόρους του Δήμου.  

Έτσι η δημοτική αρχή στοχεύει, στην υλοποίηση έργων την επόμενη διετία, αφού πέραν των πόρων από το ταμείο του Δήμου, αναμένεται να «αποδεσμευθούν» πόροι και από το «νέο» ΕΣΠΑ. Χωρίς να υπολογισθούν τα έργα σε συνοικίες από τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ, η δημοτική αρχή - με αφορμή και την υποβληθείσα πρόταση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το ΒΑΑ – έχει κάνει λόγο για εκτέλεση έργων, που θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Έτσι ο κ. Καλογιάννης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αναμένεται να επικεντρωθεί στην «ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων δράσης» της δημοτικής αρχής και όχι στα «υπέρ και τα κατά» των προσώπων που θα αντικατασταθούν ή θα παραμείνουν.

Στην κατεύθυνση λοιπόν να «δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής», η σημερινή Αντιδημαρχία Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών, αναμένεται να «σπάσει στα δύο», σε Αντιδημαρχία Πολεοδομίας και σε Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων. Εκτιμάται ότι σε μία από τις δύο θα παραμείνει ο σημερινός αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης.

Στα δύο αναμένεται να σπάσει και η σημερινή Αντιδημαρχία Προγραμματισμού, Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τα θέματα Διοίκησης θα μεταφερθούν στις αρμοδιότητες του δημάρχου, οπότε πιθανολογείται πως ο νυν αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Γ. Σούλτης, θα αναλάβει άλλη αντιδημαρχία.

Ο κ. Καλογιάννης, με αφορμή την «ικανοποιητική», όπως τη χαρακτηρίζει, πορεία των οικονομικών του Δήμου αρκετά συχνά σημειώνει στις τοποθετήσεις του πως «από ιδίους πόρους θα χρηματοδοτηθούν αρκετά έργα», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ολοκλήρωσης του Θεάτρου ΟΥΗΛ.

Τονίζοντας πως αν η ολοκλήρωση του έργου ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τότε ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει την αποπεράτωση του Θεάτρου με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα του Δήμου.

Έτσι λοιπόν, η σημερινή αντιδημαρχία Οικονομικών, Τοπικής και Αγροτικής Οικονομίας αναμένεται και αυτή να διαιρεθεί στα δύο, σε Αντιδημαρχία Οικονομικών και σε Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σε μία από τις δύο αντιδημαρχίες, εκτιμάται πως θα παραμείνει ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών Παν. Νταής.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται τέλος και, η παραμονή των αντιδημάρχων Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννη και, Πολιτισμού Παν. Σάπκα.

Η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και, σήμερα έχουν αναπτυχθεί δράσεις που επικροτούνται ακόμη και από την αντιπολίτευση. Είναι γνωστό επίσης πως η δημοτική αρχή, επενδύει στην «πολιτιστική άνοιξη» της Λάρισας, βασιζόμενη στην παρακαταθήκη του φακέλου της διεκδίκησης της «Πολιτιστικής πρωτεύουσας».

Να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση των νέων αντιδημαρχιών, αναμένεται να αποσαφηνισθεί και το θέμα των αλλαγών στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass