ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

«Μάχη» για την κατάληψη θέσεων πάρκιγκ

* 400 ευρώ προβλέπεται το πρόστιμο

Δημοσίευση: 08 Νοε 2016 12:30

Της Λένας Κισσάβου, Φωτογραφίες: Βασίλης Ντάμπλης

Από ζαρντινιέρες, κασάκια, καρέκλες, τραπέζια, διαφημιστικές ταμπέλες, κορύνες… μέχρι και καρότσια από σούπερ μάρκετ, τοποθετούν κυρίως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της Λάρισας, στο οδόστρωμα, προκειμένου να μην σταθμεύουν μπροστά στην πόρτα τους αυτοκίνητα.

Το φαινόμενο της κατάληψης της άκρης οδοστρωμάτων είναι διαχρονικό και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων στην πόλη, αλλά και στους οδηγούς που αναζητούν χώρους στάθμευσης μέσα σε αυτή.

Τα αντικείμενα που τοποθετούνται στους δρόμους, για να εμποδίσουν τη στάθμευση, έχουν γίνει πολλές φορές αιτία διενέξεων μεταξύ οδηγών αυτοκινήτων και αυτών που τα έβαλαν σε αυτή τη θέση, γιατί καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, πόσο μάλλον όταν αυτός βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, όπου γίνεται «μάχη» καθημερινά για μια θέση πάρκινγκ.

Απ’ τη μία, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τοποθετούν τα εμπόδια στο οδόστρωμα, έχουν σοβαρό λόγο να το κάνουν, καθώς η στάθμευση αυτοκινήτων μπροστά στην επιχείρησή τους, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της, όταν μάλιστα υπάρχει και μια συνεχή δραστηριότητα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Αν υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα σε αυτά τα σημεία, τότε θα έπρεπε να κλείνουν συχνά τον δρόμο μπροστά από το κατάστημά τους και να σταματούν την κίνηση των οχημάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Απ’ την άλλη, μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα οι οδηγοί αυτοκινήτων, που τις αναζητούν!

Δεν είναι βέβαια και λίγες οι φορές, που οι καταλήψεις τμημάτων οδοστρωμάτων, γίνονται με εμπορεύματα επιχειρήσεων, οι οποίες

δημιουργούν προέκταση του καταστήματός τους και στην ουσία ακόμη ένα κατάστημα στον δρόμο.

Σε αυτά τα «νευραλγικά σημεία» εμποδίων στους δρόμους, δημιουργείται μια συνεχής ένταση και παράλληλα καλλιεργείται η νοοτροπία της αναρχίας, με τους μεν να κάνουν ιδιοκτησία τους δημόσιους δρόμους και τους δε, να διαπιστώνουν ότι εφόσον δεν υπάρχει τιμωρία στους παραβάτες, μπορούν να αναπτύξουν ίδια συμπεριφορά, προχωρώντας σε άναρχες καταλήψεις πεζοδρομίων, με τα αυτοκίνητά τους.

Πολίτες αγανακτισμένοι διαμαρτύρονται για αυθαίρετη τοποθέτηση εμποδίων στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αποτελούν πρόβλημα στην ομαλή ροή κίνησης των αυτοκινήτων, εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων, ενώ παράλληλα τους στερούν το δικαίωμα της στάθμευσης σε τμήματα δρόμων.

Πολλές καταγγελίες τους καταλήγουν στην τροχαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο, η οποία με τη σειρά της ζητά τη συμμόρφωση των παραβατών.

Μάλιστα για τη συγκεκριμένη παράβαση, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), προβλέπεται πρόστιμο 400 ευρώ και αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, απαγορεύεται ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ’ εξαίρεση αυτής της διάταξης μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη του τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των δημοτικών ή κοινοτικών Αρχών, μετά από γνώμη των αρμοδίων Αστυνομιών Αρχών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass