ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έρχονται μειώσεις Δημοτικών Τελών!

* Ανακοινώνονται σήμερα οι νέοι αντιδήμαρχοι

Δημοσίευση: 11 Νοε 2016 10:30

«Αυτή η δημοτική αρχή θα είναι η μόνη που θα μειώσει σημαντικά τα τέλη των συμπολιτών χωρίς να διακυβευθεί η βιωσιμότητα του δήμου.

Αυτό θα γίνει και θα είναι “ντάλα -μεσημέρι”. Τη διετία 2017 – 18 θα γίνει τεράστιο έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα είναι επίσης “ντάλα -μεσημέρι”» τόνισε χθες βράδυ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, απαντώντας στις επικρίσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε στην έγκριση του ισολογισμού και του ταμειακού απολογισμού του δήμου για το οικονομικό έτος 2015, με τον κ. Καλογιάννη, θυμίζοντας τη φράση του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Κων. Λουλέ, να δεσμεύεται για μειώσεις των δημοτικών τελών χωρίς να κάνει αναλυτικότερη αναφορά, απαντώντας έτσι στην αντιπολίτευση η οποία διχάσθηκε κατά την ψηφοφορία του ισολογισμού, αφού άλλες παρατάξεις τον καταψήφισαν και άλλες τον υπερψήφισαν.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Παν. Νταή, με αφορμή τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου (ύψους 24 εκατ. ευρώ) να τονίζει πως «η χρηματοοικονομική θέση του Δήμου είναι σήμερα ιδιαίτερα ισχυρή, γιατί έχει την ικανότητα να ικανοποιεί απρόσκοπτα τους βραχυπρόθεσμους πιστωτές και διατηρεί συνθήκες, οι οποίες εξασφαλίζουν την ευνοϊκή πιστοληπτική του κατάσταση, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελλοντική αναπτυξιακή του διαδικασία».

Ο κ. Νταής, αναφερόμενος στο περιβάλλον που ανέλαβε η δημοτική αρχή να κάνει λόγο για ένα «ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, η δημοτική αρχή συνέταξε τον πρώτο ρεαλιστικό προϋπολογισμό για το 2015.

Προϋπολογισμός που στόχευε: Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από τις πολιτικές ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στην απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών του Δήμου, έστω και αν για κάποια προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ ή και άλλες πηγές διακόπτονταν η χρηματοδότησή τους.

Στην εξοικονόμηση πόρων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω νέου σχεδιασμού των λειτουργικών δαπανών και τη διάθεση των κονδυλίων που θα εξοικονομήσουμε, ιδιαίτερα σε απαραίτητα έργα συντήρησης των υποδομών της πόλης.

Στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσω των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (ήδη, παρόλο τον ασφυκτικό χρόνο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, τα συμβούλια ενεργοποιήθηκαν και απέστειλαν τις προτάσεις τους για τα έργα, που αφορούν τα διαμερίσματά τους) στο πλαίσιο της πρότασης για αλλαγή των σχέσεων μεταξύ τοπικής εξουσίας και πολιτών, με στόχο να αποκτήσουν οι πολίτες ενεργό ρόλο στον καθορισμό».

Προσθέτοντας ότι «παρόλη την αβεβαιότητα στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, εκτελέσαμε τον προϋπολογισμό όσον αφορά στα έσοδα στο 100%, όσον δε αφορά τα έργα η υλοποίησή τους παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις» λόγω των προβλημάτων της περιόδου εκείνης ο κ. Νταής κατέληξε τονίζοντας ότι «η επίτευξη του πλεονάσματος και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 έγινε σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης παρόλο που δεν αυξήσαμε τα ανταποδοτικά τέλη, φόρους και εισφορές, αλλά αντίθετα προχωρήσαμε μέσα από τις πολιτικές ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων: Σε απαλλαγή ή μείωση των δημοτικών τελών, μείωση των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών, μεγαλύτερη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου, μειώσεις τιμών μίσθωσης των περιπτέρων της ετήσιας εμποροπανήγυρης».

ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Για «διαφορετική ανάγνωση» των στοιχείων έκανε λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, η οποία επέκρινε τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «ισοσκελίσατε τα μειωμένα έσοδα του κράτους από τους συμπολίτες».

«Είχατε έσοδα γιατί δεν κάνατε τίποτα. Δεν κάνατε κανένα νέο έργο, δεν ρίξατε φράγκο στην τοπική αγορά. Κάνατε στάση πληρωμών στους ιδιώτες και από τα ανταποδοτικά τέλη δεν ανταποδώσατε τίποτα και κάνατε ταμείο» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου καταψηφίζοντας την εισήγηση.

«Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Νταή, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση της δικής μας και της δικής σας δημοτικής αρχής. Εμείς παραλάβαμε έναν υπερχρεωμένο δήμο και παραδώσαμε ταμειακό υπόλοιπο με το παράδειγμα του Δήμου Λαρισαίων να αποτελεί αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας» κατέληξε ο πρώην δήμαρχος συστήνοντας στη δημοτική αρχή να «μην κρατάτε χρήματα».

«Ο δήμος Λαρισαίων παραμένει οικονομικά εύρωστος» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας. Προσθέτοντας ότι «αυτή η οικονομική ευρωστία πρέπει να συνοδευθεί με γενναιόδωρες παρεμβάσεις» προτείνοντας «πολιτικές μειώσεις φόρων τα επόμενα χρόνια και υλοποίηση έργων χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα του δήμου» κατέληξε ο κ. Νασιώκας υπερψηφίζοντας την εισήγηση.

Για «δημιουργική λογιστική» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος, ο οποίος καταψήφισε τον ισολογισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ούτε περιστολή δαπανών προς εξοικονόμηση πόρων έγινε, ούτε αναπτυξιακή πολιτική με προστιθέμενη αξία θέσεων εργασίας και κεφαλαίου για την πόλη και την τοπική κοινωνία δρομολογήθηκε, ούτε οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης βελτίωσαν τη ζωή τους και την προοπτική διαβίωσης στην πόλη μας».

Την εισήγηση καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ο ισολογισμός της Δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.α. αποτυπώνει πλήρως τις μνημονιακές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 2015, που ψήφισαν από κοινού η δημοτική αρχή με τον κ. Διαμάντο, την ανοχή του κ. Νασιώκα, την ουσιαστική συμφωνία των κ. Τζανακούλη, Καραλαριώτου, παρά την αρνητική ψήφο τους και φόρτωσε νέα φορολογικά βάρη στο λαό της πόλης.

Έναν προϋπολογισμό που το 70% των εσόδων του προερχόταν από φοροχαράτσια κάθε μορφής, ενώ απόμειναν «ψίχουλα» κυριολεκτικά αν αφαιρέσει κανείς τα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα και τα κουτσουρεμένα προνοιακά επιδόματα από το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης».

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝ

«Θα συνεχίσουμε να νοικοκυρεύουμε τον δήμο» τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Καλογιάννης που απαντώντας στις επικρίσεις σημείωσε ότι «κάθε λογικός άνθρωπος οφείλει να παραδεχθεί ότι η δημοτική αρχή είχε χρέος να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Ούτε χαράτσια επιβάλλαμε, ούτε στάση πληρωμών κάνουμε.

Ποιος θα το ισχυρισθεί αυτό όταν η σημερινή δημοτική αρχή εξοφλεί σε 60 ημέρες, όταν η προηγούμενη εξοφλούσε σε 2 και 3 χρόνια; «αναρωτήθηκε ο κ. Καλογιάννης. «Δεν θα υπάρξει προεκλογική χρονιά» τόνισε επίσης απαντώντας στο επιχείρημα ότι ο δήμος «συγκεντρώνει» χρήματα για να κάνει έργα «προεκλογικά».

Για να τονίσει με έμφαση πως «τη διετία 2017 – 18 θα γίνει τεράστιο έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα είναι “ντάλα -μεσημέρι”. Δεν είναι χρήσιμη στους πολίτες αυτή η κριτική. Αυτή η δημοτική αρχή θα είναι η μόνη που θα μειώσει σημαντικά τα τέλη των συμπολιτών χωρίς να διακυβευθεί η βιωσιμότητα του δήμου. Αυτό θα γίνει και θα είναι επίσης “ντάλα -μεσημέρι”» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Το δημοτικό συμβούλιο συνέχισε με δεύτερη, ξεχωριστή, συνεδρίαση εξετάζοντας τρέχοντα θέματα ενώ κατά τη συζήτηση για τον ισολογισμό παρέστη και ο ορκωτός λογιστής Νικ. Κατσίδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση του δημοτικού συμβουλίου, χθες βράδυ αναμενόταν να συνέλθει και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφούσης παράταξης αφού σήμερα το πρωί ο κ. Καλογιάννης αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές σε επίπεδο αντιδημαρχιών και αντιδημάρχων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass