ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Βυθιζόμενες μπάρες στον κεντρικό πεζόδρομο της Αγιάς

Δημοσίευση: 23 Νοε 2016 10:40

Πολλές συζητήσεις, με γκρίνιες από τη μια και επαινετικά σχόλια από την άλλη, προκάλεσε η προ ολίγων ημερών απόφαση της Δημοτικής Αρχής Αγιάς να αποκλείσει εντελώς την κίνηση των οχημάτων (εκτός τεσσάρων ωρών ημερησίως για φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων) στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της Αγιάς, θέτοντας σε λειτουργία βυθιζόμενες μπάρες, που η ίδια, εδώ και πολύ καιρό, είχε τοποθετήσει.

Αρκετοί είναι αυτοί που είδαν με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, βασιζόμενοι στο ίδιο σκεπτικό με το οποίο κινήθηκε και η Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, στη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών που κινούνται στον πεζόδρομο. Αρκετοί, όμως, είναι και όσοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους, μεταξύ αυτών η πλειοψηφία των καταστηματαρχών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σωστής λειτουργίας και αναβάθμισης του κέντρου της Αγιάς, ότι όλα γίνονται με πρόχειρο τρόπο, όλα για να εξυπηρετηθούν οι λίγοι με πρόσχημα το καλό των πολλών, θεωρώντας μάλιστα πως μετά την απομάκρυνση σχεδόν όλων των δημοσίων υπηρεσιών από την Αγιά και τη γενικότερη οικονομική κρίση, το «κλείδωμα» με μπάρες του πεζόδρομου θα δημιουργήσει λίαν συντόμως μια εμπορική αγορά «φάντασμα».

Στις απόψεις αυτές προστίθενται και κάποιες τρίτες φωνές, οι οποίες πιστεύουν πως ο εμπορικός πεζόδρομος της κωμόπολης θα λειτουργούσε καλύτερα για όλους αν μετατρέπονταν σε δρόμο ήπιας και ελεγχόμενης κυκλοφορίας, ώστε να «ζωντανέψει» το ήδη ταχέως παρακμάζον κέντρο της. Μια τέτοια άποψη εκφράζει δημοσίως – ως προσωπική όπως επισημαίνει – ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Αναστασίου Ιωάννης.

Λέει, λοιπόν, σε επιστολή του στην «Ε»:

«Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς υπερψήφισε την απόφαση να λειτουργήσουν οι βυθιζόμενες μπάρες στις δύο εισόδους του κεντρικού πεζόδρομου στην Αγιά.

Είναι αλήθεια ότι το κακό είχε παραγίνει. Μόνο πεζόδρομος δεν ήταν αυτός. Η Δημοτική Αρχή φαίνεται πως είχε δύο λύσεις μπροστά της: Την εντατική αστυνόμευση (μάλλον ανέφικτη) και τον πλήρη αποκλεισμό εισόδου οχημάτων στον πεζόδρομο. Μήπως, όμως, υπήρχε και μια άλλη;

Ο πλήρης αποκλεισμός με τις βυθιζόμενες μπάρες έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και, κυρίως, από αυτούς που κατοικούν μόνιμα στον δρόμο αυτό, καθώς και από τους ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα. Δημιουργούνται προβλήματα λειτουργικότητας, αλλά και άνισης μεταχείρισης των δημοτών, γιατί ξαφνικά οι συγκεκριμένοι δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στην κατοικία τους, όπως όλοι οι άλλοι. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτός που έχτισε το σπίτι του 60 ή 80 χρόνια πριν, ότι το 2016 θα χρειαζόταν χώρο στάθμευσης ώστε να δικαιούται και τηλεχειριστήριο για τις μπάρες;

Υπάρχουν ακόμη εξίσου σημαντικά θέματα, όπως τι συμβαίνει σε επείγοντα περιστατικά ή ακόμη και για το πόσο συμμετείχε η τοπική κοινωνία στη διαμόρφωση της λύσης αυτής.

Όμως το γεγονός ότι ο πεζόδρομος της Αγιάς ήταν “πολυσύχναστος” για τα οχήματα των Αγιωτών, θα έπρεπε να μας έχει προβληματίσει. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δημότες χρειάζονται και δρόμο. Όχι μόνο πεζόδρομο. Σε όλες τις συζητήσεις μου με δημότες, που είτε έχουν τα σπίτια τους στον πεζόδρομο, είτε την επαγγελματική τους στέγη, η άποψη είναι κοινή: Η πεζοδρόμηση οδήγησε σε μαρασμό τον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αγιάς. Έναν μαρασμό που οξύνθηκε λόγω της κρίσης. Σε όλους μας, βέβαια, αρέσει αυτή η εικόνα της ήσυχης γειτονιάς, της ηρεμίας. Όμως, ρωτήστε τους επαγγελματίες να σας πουν, πόσο αφόρητη γίνεται αυτή η ησυχία τις περισσότερες φορές. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για το κεντρικότερο κομμάτι της Αγιάς. Το ιστορικό εμπορικό της κέντρο και την καρδιά της πόλης.

Μια καλή, λοιπόν, λύση θα ήταν η μετατροπή του πεζόδρομου της 25ης Μαρτίου σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Δηλαδή έναν δρόμο στενό όσο ένα μεγάλο αυτοκίνητο, με γωνίες, ίσως και “σπασίματα”, που θα εμποδίζουν τους οδηγούς να αναπτύξουν ταχύτητα και με καλαίσθητα “κολωνάκια” ή παρτέρια στα πεζοδρόμια, που θα εμποδίζουν το παρκάρισμα πάνω στο πεζοδρόμιο. Θα μπορούσε να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα πεζοδρόμια ή και λίγο πιο βυθισμένος. Θα είναι σχεδιασμένος να κλείνει κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ή ακόμη και τα βράδια που αναμένεται να κυκλοφορεί πολύς κόσμος. Τέλος, θα έχει θέσεις για φορτοεκφόρτωση που θα ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, με βάση έναν κανονισμό λειτουργίας. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Κυρίως λύνεται το πρόβλημα του αποκλεισμού, ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει ένας πιο ελκυστικός χώρος για να κάνει κάποιος τη βόλτα του.

Παράπονο δεν θα έχουν ούτε οι επαγγελματίες της περιοχής, επειδή ο νέος δρόμος θα έχει μειωμένο πλάτος κι έτσι θα αυξηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι αριστερά και δεξιά, οπότε θα υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χώρος.

Ένα άλλο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι πρόσφατα η Δημοτική αρχή προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναστήλωση ενός παλιού κτιρίου (οίκημα Αντωνίου) και καλά έκανε. Πιστεύω ότι και το κέντρο της Αγιάς αξίζει μια ανάλογη μελέτη. Είναι δυνατόν να θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Αγιά βασιζόμενοι σε αποσπασματικές λύσεις που προκύπτουν από διάσπαρτες χρονικά απόψεις λίγων ανθρώπων;

Γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά κι επειδή δεν πιστεύω σε ανθρώπους που τα ξέρουν και τα κάνουν όλα, καταθέτω την άποψή μου, όχι σαν μια λύση που αποκλείει όλες τις άλλες, αλλά σαν μια πρόταση για να ανοίξει η συζήτηση γύρω από ένα θέμα που από πολλούς θεωρείται ταμπού».

Νίκος Γουργιώτης (ΑΓΙΑ - Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass