Εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι 203 πρόσφυγες στο Κουτσόχερο

Δημοσίευση: 23 Νοε 2016 8:30

Συνολικά 203 Σύριοι (Αραβόφωνοι, όχι Κούρδοι) πρόσφυγες είναι οι πρώτοι ένοικοι του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο πρώην «Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, καθώς έφθασαν χθες το μεσημέρι, με 6 λεωφορεία που ξεκίνησαν από τον καταυλισμό του Χέρσου Κιλκίς. Στο Κέντρο Υποδοχής τους περίμεναν εκπρόσωποι του τοπικού Συντονιστικού, του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ, στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς και άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικότερα τους πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες) υποδέχτηκαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Ηλίας Λεοντάρης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Δημ. Γαντζουνιάς, ενώ για την υποδοχή και απογραφή των προσφύγων συνεργάστηκαν με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στελέχη δανέζικης οργάνωσης καθώς και οι 90 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί –μέσω ΟΑΕΔ- στονΔδήμο Λαρισαίων για το μεταναστευτικό.

Ο αρχικός δισταγμός

Και ενώ τα 332 προκατασκευασμένα σπίτια (προκάτ οικίσκοι) που αντικατέστησαν τις σκηνές, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων, ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τις οικογένειες των προσφύγων, αρχικά υπήρξε άρνηση από μερίδα προσφύγων να εγκατασταθούν στον καταυλισμό. Η απόμακρη εικόνα του Κέντρου Υποδοχής, η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή (στη συγκεκριμένη περίπτωση από το Κουτσόχερο) ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως η έλλειψη σήματος ίντερνετ, προβλημάτισε κάποιους πρόσφυγες, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να σκεφτούν την επιστροφή τους στο Κιλκίς. Μετά από διαπραγματεύσεις με τους μεταφραστές και κυρίως τους ανθρώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι η παροχή σήματος ίντερνετ (wi-fi) θα λυθεί άμεσα, αλλά και την επιτόπια …επιθεώρηση στους οικίσκους κάποιων προσφύγων, οι αρχικές ενστάσεις υποχώρησαν και δειλά δειλά, ξεκίνησε η καταγραφή τους από ειδικό συνεργείο που είχε στηθεί στον χώρο του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισαν στην «Ε» οι μεταφραστές που τους συνόδευαν από το Κιλκίς «το ίντερνετ είναι σημαντικό στοιχείο για τους ίδιους, διότι μόνο μέσω διαδικτύου μπορούν να επικοινωνούν με άλλους συμπατριώτες τους, που βρίσκονται σε άλλα Κέντρα Υποδοχής της χώρας, αλλά και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα».

Έτοιμες οι αρχές

Την αισιοδοξία τους ότι η φιλοξενία των 203 Σύριων προσφύγων στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου θα κινηθεί σε ικανοποιητικά πλαίσια, εξέφρασαν, μιλώντας στην «Ε» οι εκπρόσωποι του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου. Σε κάθε οικίσκο μπορεί να φιλοξενηθεί μια 4μελής οικογένεια, μέσω A\C θα παρέχεται η απαιτούμενη θέρμανση, η 1η Στρατιά έχει αναλάβει τη σίτιση τους (μέχρι τέλος του μήνα, με δυνατότητα παράτασης ως τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τη νέα χρονιά θα απαιτηθεί νέα προκήρυξη-διαγωνισμός), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και παιδικής χαράς. Ήδη έχουν εγκατασταθεί ειδικοί οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των προσφύγων, σχολικές αίθουσες και ιατρείο.

* Τα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στις 10 το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη χρηματοδότηση των οποίων κατασκευάστηκαν τα προκάτ και υπό την προϋπόθεση να φιλοξενηθούν αποκλειστικά Σύριοι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους. Προηγήθηκαν χθες τα εγκαίνια του αντίστοιχου Κέντρου στη Ριτσώνα.

 

Ρεπ: Γιώργος Ρούστας

Φώτο: Βασ. Ντάμπλης

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass