ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Λαμπρό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας η οικογένεια Σίνα

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2016 15:22

Η Σιναία Ακαδημία Αθηνών, η Μητρόπολη Αθηνών, το Αστεροσκοπείο, το Οφθαλμιατρείο, το Αμαλιείο Ορφανοτροφείο είναι μόνο μερικές από τις ευεργεσίες της οικογένειας Σίνα, που τιμήθηκε προχθές το απόγευμα σε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και η Αυστριακή Πρεσβεία τίμησαν την οικογένεια Εθνικών Ευεργετών Σίνα σε μια εξαιρετική βραδιά με ιστορία, ποίηση και μουσική.

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Ελένη Γύζη η οποία ανέπτυξε το θέμα «Από τη Μοσχόπολη στην καρδιά της Ευρώπης» που στην ουσία ήταν μια ιστορική αναδρομή στο βίο, το έργο και τις ευεργεσίες της οικογένειας όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και στην Αυστρία και την Ουγγαρία. Χαρακτηριστικά η ομιλήτρια σημείωσε μεταξύ άλλων «Ένα ταξίδι στον χρόνο, που ακολουθεί την πορεία των Σίνα, από τα οθωμανικά Βαλκάνια στην καρδιά της Ευρώπης, ορίζοντας τις συνθήκες της εποχής και τις παραμέτρους που τους οδήγησαν στη δημιουργία ενός πολυδύναμου επιχειρηματικού οίκου. Ο Σίμων Γ. Σίνας ο Πρεσβύτερος, ο Γεώργιος Σ. Σίνας και ο Σίμων Γ. Σίνας ο Νεότερος, είναι από τους μεγαλύτερους Εθνικούς Ευεργέτες της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Ελλάδος, εκφράζοντες με τη γενναιόδωρη προσφορά τους «...την ευγνωμοσύνην (τους) προς την υγείαν Πρόνοιαν διά την ιδιαιτέραν εύνοιαν, ήτις έλαχε εις τον οίκο (τους)...» .

Κείμενα και ποιήματα γραμμένα για τους Σίνα, απέδωσαν η Νέλλη Βασβατέκη και ο Μιχάλης Παλιός. Η Ευφροσύνη Αστ. Κτιστάκη εκτέλεσε το συμφωνικό έργο «Η Πόλκα των Ελλήνων» που έγραψε ο Γιόχαν Στράους και αφιέρωσε «στην όμορφη Ελληνοπούλα Μαρία Σίνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρτιτούρα του έργου. Συνόδευσε επίσης στο πιάνο τη σοπράνο Μαρία Ρουκά, τις σπουδάστριες της μονωδίας Μαρία Μπατσή, Ευαγγελία Παπαδοπούλου και το μέλος του Συλλόγου Νίκο Παλαιό, σε μελωδίες της εποχής των Σίνα στη Βιέννη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γίτσα Τζαφέτα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στην εκδήλωση εκ μέρους της Αυστριακής Πρεσβείας χαιρετισμό απηύθυνε η πρόξενος της Αυστρίας κ. Έβελιν Παπαδοπούλου, η οποία μετέφερε τα συγχαρητήρια της αυστριακής πρεσβείας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε ότι η Αυστρία αναγνωρίζει και τιμά τις ευεργεσίες της οικογένειας Σίνα.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας κατά το χαιρετισμό του επισήμανε ότι η ελληνική ψυχή ανά τους αιώνες μεγαλούργησε επιδεικνύοντας γενναιοδωρία, υπέρβαση του «εγώ», αλτρουισμό και αυτοθυσία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φιλοπατρία των μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών που διέθεσαν αφιλοκερδώς τις περιουσίες τους για αγαθούς σκοπούς, χωρίς να τους το επιβάλει καμιά κρατική εξουσία, δαπανώντας τεράστια ποσά και αφήνοντας ως κληρονομιά αθάνατα έργα στον τόπο που τους φιλοξένησε, αλλά και στους τόπους καταγωγής τους.

«Αρκετά από τα έργα αυτά, ακόμη και σήμερα, δεσπόζουν στον ελληνικό χώρο, μεταλαμπαδεύοντας τον ψυχικό πλούτο των Ελλήνων ευεργετών, τα ευγενή συναισθήματά τους και την αμέριστη αγάπη τους προς τον ελληνικό πολιτισμό. Το φαινόμενο της ευεργεσίας είναι κατ' εξοχήν ελληνικό» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε πολλούς μεγάλους ευεργέτες που στήριξαν το έθνος μεταξύ των οποίων και η οικογένεια των Εθνικών Ευεργετών Σίνα από τη Μοσχόπολη της Βόρειας Ηπείρου που μεγαλούργησαν στην Ευρώπη, αλλά δεν ξέχασαν την Ελλάδα, συντελώντας στην πρόοδό της.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Κώστας Βασβατέκης, χαιρετίζοντας και εκείνος με τη σειρά του την εκδήλωση τόνισε ότι το κεφάλαιο των Εθνικών Ευεργετών αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας.

«Οι Σίνα έγιναν ευεργέτες δύο πατρίδων. Ίδρυσαν σχολεία, χάρισαν οικήματα για κοινωφελείς σκοπούς, στήριξαν φιλάνθρωπα έργα, χρηματοδότησαν εκδόσεις. Το έργο τους παρόν στην νεοελληνική ιστορία, φωτίζει τις πτυχές του εθνικού ευεργετισμού. Οι Σίνα αποτελούν πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού, η τιμή προς τις εμβληματικές μορφές του ελληνισμού συντηρεί την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ο Σύλλογος Βλατσιωτών επιτελεί ένα ελάχιστο του χρέους του με το αφιέρωμα αυτό» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Σύντονη παρέμβαση καταθέτοντας βιωματικές του εμπειρίες από τις ευεργεσίες της οικογένειας Σίνα σε Αυστρία και Ουγγαρία έκανε ο αντιδήμαρχος Απόστολος Σουρλατζής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, η κ. Μαρία Μαμάρα ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε ο Ακαδημαϊκός κ. Μουτσόπουλος.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass