ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ PELLETS ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το πεύκο «καίει» το τζάκι

* Η καύση παλιών επίπλων παράγει τοξικές αναθυμιάσεις

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2016 13:40

Επειδή το τζάκι στις μέρες μας, δεν είναι απλά διακοσμητικό στο σπίτι, αλλά τείνει να γίνει και το μόνο θερμαντικό μέσο σ’ αυτό, ο καθηγητής του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα, κ. Γεώργιος Μαντάνης, μιλά στην «ΕτΔ», για όλα αυτά που θα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές, ώστε να πετύχουν τα δύο ζητούμενα: θερμότητα και ασφάλεια.

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή όσων χρησιμοποιούν τζάκι, λέγοντας ότι: «δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη. Καθώς άλλα είδη είναι κατάλληλα για προσάναμμα και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την κυρίως καύση».

Αν και στην πορεία των χρόνων όσοι έχουν τζάκι και το χρησιμοποιούν στο σπίτι τους, σταδιακά μαθαίνουν ποιο είναι το κατάλληλο ξύλο για καύση, θερμότητα, φλόγα…κ.α. και παράλληλα μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα χλωρά από τα ξερά, κατά τη αγορά τους, παρόλα αυτά, πάντα οι παραπάνω γνώσεις στο ξύλο, από ένα που το ξέρει καλά, είναι χρήσιμες.

Ο κ. Μαντάνης, αναφέρει πως: «Τα πιο κατάλληλα είδη είναι η δρυς, η ελιά και το πουρνάρι. Η οξιά, το έλατο και άλλα είδη οπωροφόρων δένδρων (μηλιά, κερασιά, αμυγδαλιά), ανάλογα με την περιοχή, επίσης χρησιμοποιούνται. Διαλέγουμε καυσόξυλα νωρίς και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα.

Είναι αλήθεια ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια και έχουν πλήρως ξηραθεί. Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και συνεχώς αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 20%.

Δεν έχει σημασία που άλλαξε η νομοθεσία (δηλ. να πωλούνται με τον όγκο τα καυσόξυλα), η κατάσταση παραμένει η ίδια».

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΧΛΩΡΑ ΞΥΛΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

«Ψέματα είναι ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά των καυσοξύλων έχει βελτιωθεί, αφού εξακολουθούν σήμερα να πωλούνται καυσόξυλα «χλωρά» με υγρασίες 40% έως 70%», υποστηρίζει ο καθηγητής.

Τα ξύλα που θεωρούντια απαγορευτικά να μπουν στο τζάκι, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι τα καυσόξυλα πεύκου. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα πεύκα ως ξύλα είναι ακατάλληλα για αργή και σταθερή καύση. Καλύτερα να τα έχουμε για προσανάμματα. Σ’ αυτό βοηθά και η παρουσία του εξαιρετικά εύφλεκτου ρετσινιού που περιέχουν. Ορισμένοι καταναλωτές αγοράζουν δαδοποιημένο ξύλο (δαδί), δηλαδή ξύλο πεύκου, με υψηλή συγκέντρωση ρετσινιού, ως προσάναμμα. Είναι αλήθεια ότι τα πεύκα είναι πολύ επικίνδυνα για κυρίως καύση. Δεν θα πρέπει να καίμε καυσόξυλα πεύκων διότι παραμονεύει ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, ειδικά στα τζάκια. Με βάση στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πέρυσι είχαμε αρκετά περιστατικά πυρκαγιών εξαιτίας χρήσης πεύκων.

Για λόγους ασφάλειας αλλά και καλύτερης απόδοσης, προτιμούνται τα τζάκια με κλειστή εστία, ακόμα καλύτερα είναι τα ενεργειακά τζάκια.

Το σπινθηροβόλημα του τζακιού είναι σίγουρα ευχάριστο και ρομαντικό αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα χαλιά, τις μοκέτες, τα έπιπλα και το σπίτι μας! Το τρίξιμο των καυσόξυλων και το «σκάσιμό» τους προκαλούν εκσφενδονισμό κομματιών, γι’ αυτό χρήσιμο είναι να προστατεύουμε το σαλόνι και το καθιστικό μας από τη φωτιά τοποθετώντας ειδικό τζάμι ή πλέγμα για προστασία. Δεν αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη το τζάκι, ειδικά αυτό με ανοιχτή εστία».

ΟΧΙ ΕΠΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ

Στην ανάγκη, ίσως κάποιοι σκεφτούν ότι αντί να πετάξουν τα παλιά έπιπλα, μπορούν και να τα κάψουν στο τζάκι το χειμώνα, όμως ο κ. Μαντάνης αναφέρει γι αυτό: «πρέπει να αποφεύγεται η καύση παλιών επίπλων π.χ. μοριοπλακών (νοβοπάν), ινοπλακών, κόντρα-πλακέ διότι περιέχουν ρητίνες, συνθετικά υλικά και χημικές ουσίες που όταν καίγονται παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις (διοξίνες). Είναι αλήθεια ότι τέτοια υλικά είναι «κίνδυνος-θάνατος». Μια πολύ καλή, εναλλακτική λύση είναι τα pellets που είναι συμπιεσμένη ξυλώδης ύλη, 100% αποτελούμενη από ξύλο.

Αρκεί να είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας EN 14961-2, και το νέο ΕΝ ISO 17225-2 και να φέρουν την αντίστοιχη σήμανση ENplus. Τα pellets πλεονεκτούν στο ότι έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την καύση και καίγονται πολύ αργά. Η υγρασία τους είναι περιορισμένη (περίπου 8-10%), παράγουν πολύ λιγότερο καπνό και δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα. Είναι ψέματα ότι όλα τα pellets είναι κατάλληλα για καύση. Aφού υπάρχουν αρκετές παρτίδες στην αγορά όπου το προϊόν δεν φέρει σήμα πιστοποίησης και είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Τα ελεγμένα pellets είναι άριστα προϊόντα. Οι καταναλωτές οφείλουν να ελέγχουν τα έγγραφα που συνοδεύουν κάθε προϊόν (οποιασδήποτε προέλευσης) και να ζητούν τα πιστοποιητικά ποιότητας των pellets που αγοράζουν. Τα ειδικά αυτά καυσόξυλα (pellets) απαιτούν ειδική εστία καύσης και βέβαια την ανάλογη οικονομική επένδυση (4.000-5.000 ευρώ).

Το ξύλο (ως καυσόξυλα ή πέλετ) δεν γίνεται και δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξ’ ολοκλήρου βασικές καύσιμες ύλες, όπως φυσικό αέριο, αλλά μόνο να παίξει συμπληρωματικό ρόλο στην αγορά.

Στην Ευρώπη αναμένεται ότι τα pellets θα ξεπεράσουν σε παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες πολλά από τα συμβατικά καύσιμα· στη δε χώρα μας, η αγορά του φυσικού αερίου θα πρέπει για πολλούς λόγους να επεκταθεί σε όλη την ελληνική περιφέρεια».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass