ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Είστε μακροχρόνια άνεργος; Ατυχήσατε…

* Τα μειωμένα τέλη ισχύουν για απόρους, ΑμεΑ, πολύτεκνους

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:15

Ως «μη σύννομη» απορρίφθηκε τελικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων για θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου σε μακροχρόνια ανέργους.

Η εξέλιξη θεωρούνταν αναμενόμενη καθώς οι μακροχρόνια άνεργοι δεν περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες, από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, κατηγορίες δικαιούχων μειωμένων τελών, λόγο για τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, τον περασμένο Δεκέμβριο, σκοπίμως διαχώρισε το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου σε δυο αποφάσεις.

Με την πρώτη απόφαση να αφορά σε κοινωνικές ομάδες όπως τα ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι και άποροι (σ.σ. που προβλέπονται από τον Κώδικα) και τη δεύτερη απόφαση, να αφορά σε μακροχρόνια ανέργους η οποία και απορρίφθηκε τελικά καθώς η επίμαχη απαλλαγή «δεν είναι θεσμοθετημένη με νόμο».

Η εξέλιξη είναι αρνητική για τους μακροχρόνια ανέργους καθώς έχουν ήδη πληγεί περισσότερο από την εφαρμογή των μνημονίων ενώ η προσφυγή του δήμου στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 (Ν.3463/2006) μόνο ως πολιτική αντίδραση μπορεί να ερμηνευθεί αφού για τους ίδιους λόγους που απορρίφθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους ίδιους λόγους αναμένεται να απορριφθεί και η προσφυγή.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, με ομόφωνη απόφασή του τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών (μέχρι το 50% ή και απαλλαγή για ορισμένες κατηγορίες) για απόρους, άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους και, παράλληλα αποφάσισε την απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού των μακροχρονίων ανέργων με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ ως ένα «μέτρο ανακούφισης» των πληγέντων από τις μνημονιακές πολιτικές.

Μάλιστα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαχωρίστηκε σε δύο μέρη με αφορμή και την εμπειρία ανάλογων αποφάσεων που ελήφθησαν από άλλα δημοτικά συμβούλια της χώρας και είχαν την ίδια τύχη, σε βάρος πάντα των ανέργων και προκειμένου να μην ακυρωθεί παράλληλα η πρώτη απόφαση που αφορά σε ομάδες δικαιούχων που προβλέπονται από τον Κώδικα.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Όπως σημειώνεται λοιπόν στο σκεπτικό της απόφασης που υπογράφει η (πρώην πλέον) γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη «επειδή στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παρ. 3 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006 εισάγεται προς τους Δήμους της χώρας, η δυνατότητα μείωσης δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το 50%, ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολυτέκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία.

Επειδή εν προκειμένω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων αποφασίζει την απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού των μακροχρόνια ανέργων με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και καθορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς ωστόσο η ως άνω κατηγορία να συγκαταλέγεται στις συγκεκριμένες διατάξεις νόμου.

Επειδή, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, συνάγεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να προβεί στην εν λόγω απαλλαγή, η οποία δεν είναι θεσμοθετημένη με νόμο. Επειδή η εν λόγω κανονιστική απόφαση, η οποία καθιστά νέα κατηγορία, τους μακροχρόνια άνεργους, ως δικαιούχους του εν λόγω ευεργετήματος της παρ. 3 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006, σύμφωνα με τα παραπάνω εκτεθέντα δεν είναι σύννομη.

Αποφασίζουμε: Ακυρώνουμε την υπ’ αριθ. 641/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης. Κατά της παρούσης απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 με έδρα τη Λάρισα (Σωκράτους 111) από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (άρθρο 151 του Ν.3463/2006)» καταλήγει η απόφαση της Αποκεντρωμένης.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης θα προσβάλλει, προσφεύγοντας στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων η οποία έλαβε ομόφωνα την σχετική απόφαση. Η προσφυγή ωστόσο μόνο ως πολιτική αντίδραση του Δήμου Λαρισαίων θα καταγραφεί καθώς δεν αναμένεται να έχει θετική έκβαση εφόσον η μείωση δημοτικών τελών σε μακροχρόνια ανέργους δεν προβλέπεται από τον νόμο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass