ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΜΠΩΝ

Απόφαση για τον «θησαυρό του Πυργετού»

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:15

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Το θέμα της ημέρας έχει γίνει στον Δήμο Τεμπών, αλλά και γενικότερα, το αίτημα πολίτη, από τη Λάρισα, γνώστη του χρυσού, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών να του δοθεί άδεια ώστε να προχωρήσει σε αναζήτηση και εκσκαφές σε αγροτική περιοχή του Πυργετού μεταξύ της κωμόπολης και γειτονικού μοναστηριού για την αναζήτηση θησαυρού.

Το αίτημα είναι πρώτο θέμα μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος με το τον τίτλο «Γνωμοδότηση για άδεια εκσκαφής ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για κάσες με λίρες που βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ή πιθανότατα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Στον Πυργετό γηραιότεροι μιλούν και για συζητήσεις που γίνονταν δεκαετίες πριν, για λίρες όπου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πιθανότατα να έχουν κρυφτεί σε διάφορα σημεία στην περιοχή, αλλά για διάφορους λόγους εκείνοι που έκρυψαν τις κάσες με τις λίρες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν για την πάρουν πίσω.

Μετά το αίτημα του Λαρισαίου για να του δοθεί άδεια για έρευνα και ανασκαφή σε συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές του Πυργετού άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για το ποιοι δικαιούνται από τις λίρες, αν αυτές βρεθούν, αφού η εύρεσή τους θα γίνει νόμιμα και με την επίβλεψη κρατικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν βρεθεί ο χρυσός - θησαυρός ο ευρών δικαιούται το 45% και από αυτά τα μισά του τα παίρνει η Εφορία, ενώ το 55% το δικαιούται το κράτος. Αντίθετα όλα τα έξοδα ανεύρεσής του τα αναλαμβάνει ο αιτών.

Ωστόσο η σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανεύρεσή του , αν αυτή είναι θετική, είναι μόνο η αρχή μιας σειράς διαδικασιών όπου εμπλέκονται πολλοί κρατικοί φορείς, ακόμα και ο στρατός μέχρι να δοθεί η τελική άδεια και να αρχίσουν οι εργασίες εύρεσής του.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass