ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΓΕΤΟΣ, ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ – 10 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

Σε λευκό κλοιό ο νομός Λάρισας

* Αυξημένη επικινδυνότητα στους δρόμους λόγω πάγου

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2017 15:00 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιαν 2017 15:03
Λάρισα Λάρισα

Σε λευκό κλοιό χθες όλος ο νομός Λάρισας. Απ’ άκρη σε άκρη, το χιόνι σκέπασε κάθε περιοχή, με την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, να «οργώνει» το κεντρικό και επαρχιακό δίκτυο, από προχθές το βράδυ, με δώδεκα εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, προκειμένου να αποφευχθούν αποκλεισμοί ορεινών χωριών και να προληφθούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Με τη θερμοκρασία να περνά σε αρνητικό πρόσημο, οι συνθήκες έγιναν επικίνδυνες στους δρόμους, καθώς η επιφάνεια του χιονιού «πάγωνε» αμέσως και ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Μάλιστα, προβλέπεται πως ο παγετός θα συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να πέφτει και στους – 10 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους στις μετακινήσεις.

Όπως υποστηρίζει στην «Ε», ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Καραμπούζης «θα είμαστε σε συνεχή επιφυλακή μέχρι και όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Από προχθές το βράδυ ξεκινήσαμε με 12 εκχιονιστικά και παράλληλη ρίψη αλατιού, να καθαρίζουμε» πρώτα το κεντρικό δίκτυο (Λάρισας-Βόλου, Λάρισας-Φαρσάλων, Λάρισας-Καρδίτσας κ.ο.κ.) και ακολούθησε το επαρχιακό δίκτυο. Όσον αφορά στην πόλη της Λάρισας, αρμοδιότητας του δήμου, συμβάλλουμε επικουρικά στις περιπτώσεις ανάγκης ρίψης αλατιού, σε δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΙΑΣΩ …».

Ο παγετός θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρει στην «Ε» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας, τονίζοντας ότι η πιο «κρύα» μέρα θα είναι η Δευτέρα. Συγκεκριμένα μας είπε: «Χθες η θερμοκρασία στη Λάρισα άγγιξε τους – 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα Κυριακή προβλέπεται να αγγίξει τους -8 βαθμούς Κελσίου και την ερχόμενη Δευτέρα τους – 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός είναι από τα βασικά κλιματικά χαρακτηριστικά του Ιανουαρίου, για τη Θεσσαλία. Άλλωστε πρόκειται για τον πιο κρύο μήνα του έτους, με τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (θυμίζουμε τους -21,6 βαθμούς Κελσίου στις 15 Ιανουαρίου του 1968, στη Λάρισα). Στατιστικά η μέση ελάχιστη θερμοκρασία για τον Ιανουάριο στη Λάρισα είναι λίγο πάνω από το μηδέν (+0,7 βαθμοί Κελσίου) και η μέση μέγιστη στους 10 βαθμούς. Επίσης κατά μέσο όρο στην περιοχή της Λάρισας παρατηρούνται 13 ημέρες παγετού (ημέρες με τουλάχιστον αρνητική ελάχιστη θερμοκρασία) και το ρεκόρ το κρατάει ο Ιανουάριος του 2000 με 26 ημέρες. Μία στις τρεις ημέρες του μήνα έχουμε βροχή, και κατά μέσο όρο δύο ημέρες χιόνι».

ΧΙΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Στα άσπρα «ντύθηκε» και όλος ο Δήμος Αγιάς, με το χιόνι να φτάνει μέχρι και τους 10 πόντους μέσα στην πόλη. Στα ορεινά χωριά του δήμου η χιονόπτωση ήταν πιο έντονη, αλλά παρόλα αυτά δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στις μετακινήσεις οι οποίες γίνονταν και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο ανταποκριτής της «Ε», στην Αγιά κ. Νίκος Γουργιώτης, αναφέρει: «Ήρθε τελικά ο πολυαναμενόμενος και πολυσυζητημένος, από ειδικούς και μη κατά τις τελευταίες ημέρες, χιονιάς και στην περιοχή του Δήμου Αγιάς. Όλα τα χωριά, ορεινά, ημιορεινά, πεδινά και παραθαλάσσια, καλύφθηκαν από χιόνι, τόσο ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.

Η χιονόπτωση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε αυξομειούμενη όλη τη νύχτα και όλη τη χθεσινή μέρα. Μέσα στην κωμόπολη της Αγιάς το ύψος του χιονιού έφτασε σε πολλά σημεία τα 10 εκατοστά, με την κίνηση των οχημάτων να γίνεται κανονικά, αλλά με μεγάλη προσοχή. Εκχιονιστικά και αλατιέρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνεπικουρούμενα και από μηχανήματα του Δήμου, επιχειρούσαν από τη νύχτα πρωτίστως στον δρόμο που συνδέει την Αγιά με τη Λάρισα και δευτερευόντως στους υπόλοιπους.

Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους -3 βαθμούς ούτε το μεσημέρι και ο παγετός δημιούργησε την ανάγκη χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, χθες το πρωί χρειάζονταν στις επαρχιακές οδούς Ελάφου –Σκλήθρου, Αγιόκαμπου – Σκλήθρου, Δήμητρας – Ανατολής, Αγιάς – Μελιβοίας, Αγιάς – Καλαμακίου, Αγιάς – Δήμητρας και Αγιάς – Αγιόκαμπου από το 1ο έως το 6ο χλμ.».

ΟΙ «ΠΟΛΙΚΕΣ» ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ «ΠΑΓΩΣΑΝ» ΤΟΝ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟ!

«Άσπρη μέρα» είδαν και οι Ελασσονίτες, αφού το χιόνι που άρχισε να πέφτει από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής «απλώθηκε» στην πόλη της Ελασσόνας και στην ευρύτερη περιοχή…» σημειώνει ο ανταποκριτής της «Ε» στην Ελασσόνα κ. Γιάννης Μουκίδης και πιο συγκεκριμένα:

«Η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με προσοχή, αφού οι δρόμοι είχαν «παγώσει», λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Η κίνηση στους δρόμους από τους πεζούς ήταν ελάχιστη. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, η θερμοκρασία μέσα στην πόλη της Ελασσόνας έφθασε τους -9 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου… είχε ανεβεί στους -4 βαθμούς Κελσίου.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ «πάγωσαν» και δεν πραγματοποιήθηκαν προς τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας, ενώ κανονικά πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο Ελασσόνα – Λάρισα, μέσω Μελούνας.

Πριν λίγες ώρες λέγαμε πως «πάγωσε» η λίμνη της Καστοριάς ή των Ιωαννίνων. Τώρα, στην Ελασσόνα θα λέμε πως «πάγωσε» ο Ελασσονίτης ποταμός. Και έτσι έγινε, αφού οι «πολικές» θερμοκρασίες «πάγωσαν» χθες τον Ελασσονίτη ποταμό! Ασυνήθιστη η εικόνα για τους Ελασσονίτες, που πριν λίγες ώρες, ανήμερα των Φώτων, εκεί παρακολουθούσαν την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού!

Πάντως, η υπενθύμιση της Αστυνομίας είναι σαφής: Απαραίτητες οι αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της περιοχής και όχι μόνο, αφού οι θερμοκρασίες τις επόμενες ώρες θα πάρουν την κατιούσα».

«ΠΑΓΩΣΕ» Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Η επαρχία Φαρσάλων «πάγωσε» μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ε» στα Φάρσαλα, Αχ. Μπακαλέξης, και παρουσιάζοντας τη χθεσινή εικόνα της περιοχής, αναφέρει: «Ένα λευκό πέπλο, κάλυψε από προχθές το βράδυ, την πόλη των Φαρσάλων και γενικότερα την επαρχία της.

Στην πόλη, ειδικότερα χθες το μεσημέρι το χιόνι έφτασε στους 6 πόντους ενώ στα ορεινά χωριά της επαρχίας ξεπερνούσε τους δέκα πόντους.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, άγγιξε τους – 3 βαθμούς Κελσίου, το χιόνι πάγωσε και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με δυσκολία, ενώ στους επαρχιακούς δρόμους οι οδηγοί χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η δημοτική αρχή βρισκόταν σε επιφυλακή, με γκρέιντερ και ρίψεις αλατιού, για να είναι οι δρόμοι «ανοιχτοί», αλλά όπως δήλωσε στην «Ε», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Πουλαράκης, «οι δρόμοι είναι παγωμένοι και ιδιαίτερα επικίνδυνοι για αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες».

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από και προς τη Λάρισα, γίνονταν κανονικά αλλά με καθυστερήσεις ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από και προς Λαμία.

Δεν εμφανίστηκαν φαινόμενα αποκλεισμού χωριών, καθώς η χιονόπτωση δεν είναι διάρκεια…».

ΣΤΑ «ΛΕΥΚΑ» ΚΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Χιονισμένο το τοπίο χθες και στον Τύρναβο και ανταποκριτής της «Ε», στον Δήμο Τυρνάβου, κ. Κώστας Τσόλας, αναφέρει: «Στα λευκά και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου με το χιόνι να πέφτει από τις πρώτες πρωινές ώρες με ένταση και , το κυριότερο, παγωμένο, αφού οι θερμοκρασία στην πόλη του Τυρνάβου έπεσε στους – 7 βαθμούς Κελσίου. Το ύψος του χιονιού στην περιοχή του Τυρνάβου έφτασε σε μερικά σημεία ακόμα και τα 5 με 7 εκατοστά. Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές όπως Δαμάσι, Αργυροπούλι και Βοτανοχώρι ο όγκος του χιονιού ήταν μεγαλύτερος.

Γνωρίζοντας για την επερχόμενη κακοκαιρία ο Δήμος Τυρνάβου ήταν μέρες τώρα σε επιφυλακή ώστε σε τυχόν χιονόπτωση τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Από τη νύχτα επί ποδός ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τσιόπας ο οποίος είχε τον συντονισμό της όλης επιχείρησης στο αμαξοστάσιο του Δήμου, σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του αμαξοστασίου κ. Γιάννη Γκούλιο. «Αλατιέρες» του Δήμου αλλά και χωνιά ιδιωτών αγροτών που χρησιμοποιούνται για τη ρίψη λιπάσματος στα χωράφια επιστρατεύτηκαν και έριχναν από το πρωί αλάτι στους κεντρικούς αρχικά και στη συνέχεια και σε άλλους δρόμους του Τυρνάβου, του Αμπελώνα και των χωριών.

Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα αντιμετωπίστηκαν ενώ ο Δήμος Τυρνάβου είναι πανέτοιμος για την επόμενη ημέρα.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΚΟΖΑΝΗΣ

Μέχρι τις 10 το πρωί τουλάχιστον εγκαταλειμμένη και χωρίς ρίψη αλατιού έδειχνε να είναι η εθνική οδός Λάρισας – Κοζάνης από τη Λάρισα μέχρι και τον κόμβο Τυρνάβου. Ο δρόμος ήταν κυριολεκτικά παγοδρόμιο με τα αυτοκίνητα που δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες να κινούνται σημειωτόν, ενώ κάποιοι πιο … βιαστικοί οι οποίοι ανέπτυξαν μεγαλύτερες ταχύτητες πάνω στο παγωμένο οδόστρωμα ξέφυγαν της πορείας τους και έπεσαν σε παρακείμενα χωράφια με ελαφρές υλικές ζημιές μόνο.

Επίσης από νωρίς το πρωί συνεργεία του Δήμου Τυρνάβου έριξαν αλάτι σε δρόμους όπου υπήρχε κίνδυνος, καθώς επίσης και σε εισόδους σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών.

Σε επιφυλακή και η ΔΕΥΑ Τυρνάβου με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κώστα Παπαϊωάννου και τους εργαζόμενους να είναι επί ποδός κυρίως για το ενδεχόμενο λόγω του παγετού να υπάρξουν διαρροές νερού από τις σωληνώσεις. Ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Στα Τέμπη η διέλευση των οχημάτων γινόταν χθες ομαλά και επί ποδός ήταν το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας για όλο τον Δήμο Τεμπών. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε», στον Δήμο Τεμπών κ. Κώστας Τσόλας: «Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση και στο Δήμο Τεμπών, λιγότερα ωστόσο στα πεδινά και περισσότερα στα ορεινά. Μεγαλύτερα τα προβλήματα που υπήρξαν στα χωριά των ορεινών όγκων του Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου.

Χωρίς προβλήματα από τα ξημερώματα η διέλευση των οχημάτων από την Κοιλάδα των Τεμπών αφού η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» με τα συνεργεία της λειτούργησε άμεσα και άψογα και ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός χωρίς κανένα πρόβλημα για τους διερχόμενους οδηγούς και τα οχήματά τους.

15 ΕΚ. ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ

Στην ορεινή Σπηλιά Κισσάβου στα 850 μέτρα υψόμετρο το χιόνι έφτασε στην πλατεία του χωριού τα 15 εκατοστά. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπηλιάς κ. Βασίλης Νταής τόνισε ότι παρά την έντονη χιονόπτωση δεν υπάρχουν προβλήματα στο χωριό. Ωστόσο η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Συκουρίου – Σπηλιάς γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τεμπών έριξαν αλάτι ώστε να λιώσει το παγωμένο χιόνι.

Επί ποδός ο Δήμος Τεμπών για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων. Μιλώντας χθες ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τεμπών κ. Αστέριος Σαΐτης τόνισε ότι από νωρίς το πρωί τα συνεργεία του Δήμου Τεμπών σε συνεργασία με αυτά της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μηχανήματα αλλά και με τη ρίψη αλατιού στους δρόμους κάνουν διανοίξεις κυρίως προς τα ορεινά χωριά, όπως Καλλιπεύκη, Σπηλιά, Κρανιά, Αιγάνη, Αμπελάκια, όπου όμως στους επαρχιακούς δρόμους προς και από τα χωριά αυτά χρειάζονται επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης έγινε η διάνοιξη στον επαρχιακό δρόμο Γόννοι – Ιτέα – Τέμπη καθώς επίσης και σε δρόμους εντός της κωμόπολης των Γόννων, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ευαγγελισμός – Ελάτεια - Συκούριο.

Ο κ. Σαΐτης τόνισε επίσης ότι ο μηχανισμός του Δήμου Τεμπών σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας λειτούργησαν άψογα. Τέλος καλεί όλους τους πολίτες τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν ακόμα και -9 -10 βαθμούς Κελσίου να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass