ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Λάρισα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

* Ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες με βουλευτές και φορείς

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2015 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:18

Η Λάρισα θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 και σε κατάλληλο χρόνο θα ιδρυθεί οργανισμός με τίτλο «Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου». Όλα αυτά, με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, για το οποίο συζητούσαν χθες το βράδυ για ώρες σε μια ιστορική του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας και οι φορείς, παρουσία πέντε βουλευτών. Από τα βασικά που προέκυψαν είναι ότι: Μπορεί από φέτος το καλοκαίρι να χρησιμοποιηθούν οκτώ σειρές των εδωλίων, που χωράνε περίπου 800 θεατές, παράλληλα, με την προοπτική να γίνονται επισκέψεις κοινού, από την πλευρά της οδού μητροπολίτου Αρσενίου, εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης στο συγκεκριμένο δρόμο. Το βέβαιο είναι ότι και φέτος το καλοκαίρι, το σωματείο «Διάζωμα», θα πραγματοποιήσει παράσταση στο θέατρο με το έργο του Δήμου Αβδελιώδη, «Η απολογία του Σωκράτη». Αυτό, όμως που έμεινε σαν επίγευση της χθεσινής ιστορικής συζήτησης ήταν οι ευχές όλων και η διάθεση, να ανοίξει άμεσα το Αρχαίο Θέατρο για τον κόσμο και να δοθεί επιτέλους παράσταση αρχαίας τραγωδίας από το «Θεσσαλικό Θέατρο», εφόσον συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις….

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η συζήτηση άρχισε με εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη, που τόνισε: «Ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεργαστεί στενά με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ μπορεί να βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, χρηματοδοτώντας την εκπόνηση των αναγκαίων σχετικών μελετών που ζητούν οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στο οποίο πρέπει να ενταχθεί η ευρύτερη περιοχή με το Β΄ Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι και τη βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για νέες χρηματοδοτικές πηγές.

Ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής τον δήμαρχο, η οποία θα πλαισιωθεί από εκπροσώπους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και από πρόσωπα με ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα εντός και εκτός Λάρισας, η οποία θα έχει ως αποστολή την εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει… Η πρόοδος όλης της διαδικασίας θα προσδιορίσει και τον χρόνο κατά τον οποίο θα προταθεί η ίδρυση οργανισμού με τίτλο «Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου»… εάν σχετικά σύντομα, στο ορατό μέλλον δρομολογήσουμε τις διαδικασίες, ώστε το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της πόλης καταστεί επισκέψιμο και λειτουργικό, η πόλη μας θα σφραγίσει ένα σημαντικό τίτλο, αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, θέμα που θα έλθει σε επόμενο Δ.Σ. και θα αποτελέσει διεκδίκηση της πόλης μας.

Ο κ. ΑΘ. ΤΖΙΑΦΑΛΙΑΣ

Ο ανασκαφέας του μνημείου και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Αρχαίου Θεάτρου κ. Αθαν. Τζιαφάλιας, που ήταν εκ των βασικών ομιλητών, επιγραμματικά σημείωσε: όταν γίνουν οι κλίμακες, ίσως από φέτος το καλοκαίρι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι οκτώ πρώτες σειρές εδωλίων, με 800 θέσεις. Αρκεί να τοποθετηθούν μαξιλαράκια και όχι πλαστικές καρέκλες! Με τις κλίμακες θα μπορεί να μπαίνει και κόσμος από την οδό Μητροπολίτου Αρσενίου με ανελκυστήρα για ΑμεΑ και τις σκάλες του δημάρχου Καραθάνου, που οδηγούσαν στο παλιό ρολόι! Έκανε ειδική αναφορά και στις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην οδό Βενιζέλου για τις παρόδους του θεάτρου. Δευτερολογώντας ο κ. Αθ. Τζιαφάλιας, ζήτησε να βρεθεί τρόπος να κρατηθούν οι ειδικευμένοι τεχνίτες που εργάζονται στο θέατρο πάνω από 15 χρόνια.

Ο κ. ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος και πρώην υπουργός κ. Στ. Μπένος, μίλησε για την «ιστορικότητα» της συνεδρίασης, σημειώνοντας εμφαντικά το γεγονός της σύμπνοιας όλων, για να γκρεμιστούν οι πολυκατοικίες και να βγει το θέατρο. Προανήγγειλε την εκδήλωση με την «Απολογία του Σωκράτη» το καλοκαίρι και ανέπτυξε τον σχεδιασμό του σωματείου με τις «πολιτιστικές διαδρομές», που συμπεριλαμβάνουν και τα δύο αρχαία θέατρα της Λάρισας, με το σύνθημα «τέρμα στη μοναξιά των μνημείων».

Ο κ. ΜΠΡΟΥΝΟ ΕΛΙ

Ο γνωστός Γάλλος επιγραφολόγος κ. Μπρούνο Ελί και ερευνητής των επιγραφών του θεάτρου της Λάρισας, ζήτησε να «ασφαλιστεί το θέατρο».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ακολούθως πήραν τον λόγο οι παρευρισκόμενοι πέντε βουλευτές της Λάρισας. Η κ. Άννα Βαγενά, ζήτησε από όλους, να γίνει επιτέλους παράσταση αρχαίου δράματος από το «Θ. Θ.» φέτος το καλοκαίρι. Η κ. Ηρώ Διώτη κατέληξε αναπτύσσοντας τη θέση της, για το πώς πρέπει να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα (η Λάρισα), με κατάργηση του σημερινού μοντέλου. Ο κ. Χρ. Κέλλας ζήτησε να γίνει επιτροπή ειδικών, που να παραδώσει πόρισμα για το όραμα σχετικά με το Αρχαίο Θέατρο. Ο βουλευτής κ. Βασίλης Κόκκαλης μίλησε για την «αστική αναγέννηση» και ο κ. Κ. Μπαργιώτας ζήτησε την ευρύτερη ανάδειξη των μνημείων του κέντρου της Λάρισας (βυζαντινών, οθωμανικών κλπ.)

Ο κ. ΓΡΗΓ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγ. Παπαχαραλάμπους ανέπτυξε το ζήτημα της «ζώνης πολιτιστικής διαδρομής», τα χρήματα που θα διατεθούν και τον τρόπο που πρέπει να διεκδικηθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρονοδιαγράμματα.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Ακολούθως άρχισαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων: Ο κ. Απ. Σουρλατζής ζήτησε να αρχίσει από τώρα η «αστική αναγέννηση της Λάρισας». Η κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστούν συγκεκριμένα βήματα για το Αρχαίο Θέατρο και έκανε σειρά προτάσεων, ακόμα αν χρειαστεί, είπε, να γίνει και τοπικό δημοψήφισμα. Ο κ. Κων. Καλαμπαλίκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες και μέσω της ΔΕΥΑΛ να βρεθούν χρήματα για το θέατρο (500.000 ευρώ τον χρόνο), από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που καταψήφιζε η σημερινή. Ο κ. Εκτ. Νασιώκας ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες με τη βοήθεια του δήμου και να συνδεθεί το έργο με τα μνημεία της Θεσσαλίας και το σημερινό πολιτιστικό και παραγωγικό γίγνεσθαι στη Θεσσαλία. Ο κ. Ντίνος Διαμάντος υπογράμμισε το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και την κάλυψη των απαιτούμενων μελετών για το Αρχαίο Θέατρο από τον Δήμο Λαρισαίων. Ο κ. Πέτρος Κρίκκης, ζήτησε να διεκδικήσει ο δήμος τα απαιτούμενα χρήματα από το κράτος.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν, επίσης: Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημ. Κατσαρός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας Κων. Τσιάνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Γ. Ντόβας, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κ. Κουλώτσιος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μ. Παρασκευάς, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Σ. Φωλίνας, ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Τ. Γούσιος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, καθώς και αρκετοί συμπολίτες.

Β. ΚΑΚΚΑΡΑΣ

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass