ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Αποκλεισμένοι εκεί ψηλά... στην Τερψιθέα!

* Για αδιαφορία κατηγορούν τη δημοτική αρχή οι κάτοικοι

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2017 14:25
Δύσκολες οι συνθήκες στην Τερψιθέα, οι κάτοικοι της οποίας αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι Δύσκολες οι συνθήκες στην Τερψιθέα, οι κάτοικοι της οποίας αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι

«Είμαστε αποκλεισμένοι από τη Δευτέρα. Το πετρέλαιο τελειώνει, το αυτοκίνητο δεν φτάνει μέχρι το σπίτι, το αφήνουμε στη μέση του κεντρικού δρόμου και συνεχίζουμε με τα πόδια. Δεν είμαστε στην Κύμη Ευβοίας, στην Τερψιθέα μένουμε, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας», δηλώνει στην «Ε» με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια η κ. Μαρία.

«Ανοίξαμε μόνοι μας τον δρόμο που οδηγεί προς το σπίτι μας αλλά τα βράδια παγώνει, ρίξαμε και αλάτι αλλά δεν καταφέραμε και πολλά. Στην κοινότητα μάς λένε πως κάνουν ό,τι μπορούν. Αλλά δεν γίνεται τίποτα», συνεχίζει περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα ανηφορικά σημεία του προαστίου.

Σε λευκό κλοιό ολόκληρη η Τερψιθέα. «Ο χιονιάς μας πρόλαβε. Μας έπιασε απροετοίμαστους», λένε οι πιο ψύχραιμοι. «Ένα μηχάνημα που ήρθε είχε ατύχημα και από εκείνη τη στιγμή και μετά όποιος έχει τρακτέρ ανοίγει τον δρόμο και φτάνει στα ψηλά σημεία».

Το γεγονός ότι δεν είναι ένας συνεκτικός, ένας «μαζεμένος» οικισμός κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διάνοιξη των δρόμων. «Υπάρχουν σπίτια που απέχουν μέχρι και 2 χλμ. από το κέντρο του χωριού», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αστέριος Τζιλάκας «είναι μεγάλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις με κατοικίες εκτός του οικισμού, όπως και με τις απομακρυσμένες μονάδες».

Η είσοδος προς τον οικισμό που παραμένει ανοιχτή, είναι αυτή από την περιφερειακή Τρικάλων με απαραίτητη τη χρήση αλυσίδων, καθώς από τη Δευτέρα παραμένει κλειστός ο δρόμος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι περισσότεροι κάτοικοι αφού καταφέρουν να φτάσουν από τα σπίτια τους στο κέντρο της Τερψιθέας τότε επιλέγουν να μετακινηθούν προς τη Λάρισα με το αστικό ΚΤΕΛ που δεν διέκοψε τα δρομολόγια.

Δύσκολες καταστάσεις βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι. «Δεν ανέβηκαν μηχανήματα προς τις μονάδες» λένε και προσθέτουν «για να ταΐσουμε τα ζώα μας πάμε μόνο με το τρακτέρ. Τα φορτηγά σταμάτησαν να έρχονται για να πάρουν το γάλα, καθώς ο δρόμος είναι κλειστός. Την Πέμπτη μαζευτήκαμε στην πλατεία με όσο γάλα μπορούσε ο καθένας να φέρει για να το δώσουμε στον γαλατά».

Ανεβαίνοντας στα πιο ψηλά σημεία του οικισμού η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Από τις αυλές των σπιτιών έως τον δρόμο έχουν σχηματιστεί πίστες κατάλληλες μόνο για σκι και έλκηθρο. Σε πολλά σημεία το χιόνι φτάνει μέχρι και το γόνατο, σχεδόν 50 εκ. Από το δημοτικό σχολείο μέχρι και την Τρικάλων έχει σχηματιστεί παγοδρόμιο. «Όλες αυτές τις ημέρες δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα μηχάνημα. Όσοι έχουμε αυτοκίνητα 4Χ4 πατάμε το χιόνι για να ανοίξει κάπως ο δρόμος. Τα βράδια φοβόμαστε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, από τον πάγο», τονίζει κάτοικος της περιοχής κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για κωλυσιεργία «είμαστε σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τη Λάρισα. Οι άνθρωποι αυτοί βγαίνουν και λένε ότι κράτησαν τους δρόμους ανοιχτούς, θα έπρεπε να ντρέπονται».

Για να φτάσει κανείς στα σπίτια που είναι περιφερειακά του οικισμού πρέπει να αφήσει το αυτοκίνητό του σε σημείο που έχει πατηθεί το χιόνι και από εκεί να συνεχίσει με τα πόδια. Όποιος την περασμένη Δευτέρα έβαλε το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ δεν κατάφερε να το βγάλει ξανά έξω. «Χρειάστηκε να πάμε μέχρι το Νοσοκομείο και η οδήγηση ήταν επικίνδυνη εξαιτίας του παγετού», αναφέρει ο Μάνος «εγκλωβισμένος» εδώ και μέρες στα σπίτια που βρίσκονται εκτός του οικισμού της Τερψιθέας.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass