ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Χιόνια στα ορεινά, χιονόνερο στον κάμπο

* Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη του αποχιονισμού σε όλο τον νομό Λάρισας * Πλημμύρισαν υπόγεια σε Λάρισα και Τερψιθέα

Εντονα καιρικά φαινόμενα, θα ξεσπάσουν σήμερα, κατά τόπους σε όλο τον νομό Λάρισας, που θα βρεθεί στο επίκεντρο ακόμη ενός κύματος κακοκαιρίας.

Κι ενώ σε κάθε γωνιά του, οι δήμοι προσπαθούν να επουλώσουν πληγές και να λύσουν τα προβλήματα που άφησε το χιόνι και ο παγετός, επιστρατεύθηκαν και πάλι από χθες για να αντιμετωπίσουν ένα λιγότερο μεν ισχυρό φαινόμενο, αλλά το ίδιο επικίνδυνο, μετά από δύο μέρες νηνεμίας και ηλιοφάνειας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Παν. Σκριμιζέα : «Ξεκινά μία εβδομάδα νέου κύματος κακοκαιρίας, με συννεφιά και ποικίλα τοπικά φαινόμενα, όπως παγωμένη βροχή, χιόνι και χιονόνερο… σήμερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στον νομό από -2 βαθμούς Κελσίου ενώ η μέγιστη ξεπερνά ελάχιστα το 0. Χιόνια θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά μέρη, με τα πεδινά να δέχονται σε πολλές περιοχές παγωμένη βροχή…».

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων προχώρησαν σε εργασίες βελτίωσης των προσβάσεων χθες στα σχολεία του Δήμου, ενώ συνεχίζεται και ο αποχιονισμός σε συνοικίες. Επίσης, σταδιακά ομαλοποιούνται τα προγράμματα αποκομιδής των απορριμμάτων και οι εργασίες καθαρισμού φρεατίων.

* Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στη Λάρισα και στην Τερψιθέα κλήθηκαν χθες συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας για την άντληση υδάτων σε πλημμυρισμένα υπόγεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα υπόγεια πλημμύρισαν μετά από βλάβες, λόγω παγετού, στα δίκτυα ύδρευσης.

* Τέλος, λόγω τεχνικών προβλημάτων στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα «Σύζευξις», το τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Συντονισμού για τις καιρικές συνθήκες 2410-614.637, λειτουργεί κανονικά. Για θέματα που σχετίζονται με τον καιρό, οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν αποκλειστικά με το συγκεκριμένο τηλέφωνο.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε χθες, στον καθαρισμό των σχολείων του, ο Δήμος Κιλελέρ και στις επισκευές ζημιών που έχουν υποστεί από τον παγετό. Σύμφωνα με τον αρμόδιο της πολιτικής προστασίας του δήμου κ. Χρ. Χατζούλη, αν και τις πρωινές ώρες χθες αντιμετώπισαν προβλήματα με τη λειτουργία μηχανημάτων λόγω των αρνητικών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή, παρόλα αυτά κατέστη εφικτό να συνεχιστεί η επιχείρηση και όπως παράλληλα δηλώνει: «σήμερα Δευτέρα, θα γίνει και προμήθεια αλατιού για ρίψη του τόσο στα σχολεία όσο και σε σημεία του οδικού δικτύου του Δήμου Κιλελέρ, όπου απαιτείται…».

Αντίστοιχα ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθαν. Νασιακόπουλος, υποστήριξε στην "ΕτΔ», ότι: «δεν υπάρχει δρόμος που να έχει χιόνι στον δήμο μας και ειδικότερα σε όλες τις συνδετήριες οδούς του δικτύου στα χωριά. Πραγματοποιήθηκε άριστα η επιχείρηση αποχιονισμού με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων, των τοπικών κοινοτήτων, με τη συμβολή και των ιδιωτών με τρακτέρ και αποχιονιστικά μηχανήματα και με συνεχή εργασία των δημοτικών υπαλλήλων και ιδιαίτερα χθες αυτών της ΔΕΥΑΚ, που προσπάθησαν να αποκαταστήσουν όλες τις βλάβες που προκάλεσε ο παγετός. Όλους τους ευχαριστώ θερμά, γιατί πρόσφεραν τα μέγιστα».

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑ Κιλελέρ απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές, οι οποίοι κατά τους χειμερινούς μήνες δεν διαμένουν στις κατοικίες τους εντός του Δήμου Κιλελέρ, να προβούν άμεσα σε διακοπή της κεντρικής παροχής υδροδότησης από τον εξωτερικό διακόπτη – βάνα του υδρομέτρου τους, καθώς εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών παρατηρούνται διαρροές από βλάβες στο εσωτερικό δίκτυο των σπιτιών. Όπως ανακοινώνει: «Η ενέργεια αυτή θα σταματήσει την άσκοπη χρήση νερού, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας έτσι, φαινόμενα μη επάρκειας νερού στα χωριά μας».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Μάχη έδωσε χθες ο Δήμος Ελασσόνας για τη λειτουργία σχολικών μονάδων…» αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Γιάννης Μουκίδης, και συμπληρώνει: «Κυριακή με χειμωνιάτικη λιακάδα στην Ελασσόνα και στην ευρύτερη περιοχή, με τα χιόνια να λειώνουν και τα προβλήματα της πολυήμερης κακοκαιρίας να περιορίζονται.

Οι θερμοκρασίες ήταν πιο ήπιες. Το ξημέρωμα της Κυριακής ο υδράργυρος κατέβηκε στο -5, ενώ στη διάρκεια της ημέρας έφθασε και στους +4 βαθμούς Κελσίου.

Τα μηχανήματα και τα συνεργεία συνέχισαν τις εργασίες για την απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου, ενώ το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί, ανάμεσα στα άλλα, και στην αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ελασσόνας, που για αρκετό καιρό είναι «κλειδωμένες» λόγω των γιορτών και…του χιονιά.

Προβλήματα και ζημιές εντοπίζονται, εκτός των άλλων και στα Δημοτικά Σχολεία Βλαχογιαννίου και Λουτρού, αλλά και Καλλιθέας, ενώ έως αργά το απόγευμα, γίνονταν εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών, έτσι ώστε τα σχολεία να ανοίξουν τελικά σήμερα Δευτέρα, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους. Οι ζημιές και οι βλάβες έχουν να κάνουν κυρίως με τις σωληνώσεις ύδρευσης, με τη θέρμανση, με υπόγειες σωληνώσεις, αλλά και το χιόνι και τον πάγο που έχει «απλωθεί» στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο Ελασσόνας, με απόφαση του δημάρχου Ν. Ευαγγέλου σήμερα Δευτέρα, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Η ώρα προσέλευσης θα είναι 9:30 π.μ. για τους μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων και 10:00 π.μ. για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

«Μια μέρα, σίγουρα καλύτερη από τις προηγούμενες, ήταν η χθεσινή για την Αγιά…», υποστηρίζει ο ανταποκριτής της «Ε», στον Δήμο Αγιάς κ. Νίκος Γουργιώτης και αναφέρει αναλυτικά: « Η λιακάδα και η λίγο αυξημένη θερμοκρασία βοήθησαν ώστε να μειωθεί το χιόνι. Προβλήματα με σπασμένες βρύσες παρουσιάστηκαν και πάλι, ενώ την ομαλή κίνηση των οχημάτων στον κεντρικό οδικό άξονα Αγιάς – Λάρισας επηρέασε αρνητικά η πολύ έντονη ομίχλη που επικρατούσε από το Βαθύρεμα ως τον Πλατύκαμπο.

Μηχανήματα δημοτικά και ιδιωτικά συνέχισαν να αποχιονίζουν και χθες, ενώ βαρύτητα από τη Δημοτική Αρχή δόθηκε στον καθαρισμό των σχολείων, στα προαύλια των οποίων μάλιστα ρίχτηκε μεγάλη ποσότητα αλατιού, ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα χωρίς να κινδυνέψει η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λέτσιος, υπεύθυνος για θέματα παιδείας του Δήμου, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία Δήμητρας και Ανάβρας, ενώ όλα τα υπόλοιπα της περιοχής του Δήμου Αγιάς θα ξεκινήσουν μαθήματα στις 9:30πμ.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Κώστας Τσόλας, παρουσιάζοντας τη χθεσινή εικόνα στον Δήμο Τυρνάβου, αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Τυρνάβου η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα ανασυγκρότησης των δυνάμεων των Δήμων, τόσο του τεχνικού προσωπικού όσο και των ιδιωτών που συνδράμουν με τη συνεχή ενεργή παρουσία τους με τα μηχανήματά τους στον αποχιονισμό των δύο πόλεων Τυρναβου και Αμπελώνα και των χωριών. Μπορεί πλέον να μην υπάρχουν στον κάμπο και στα ορεινά οι αρνητικές θερμοκρασίες των -18 βαθμών Κελσίου, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πολύ ευχάριστα αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή αφού ο υδράργυρος άγγιξε τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, αλλά και στις περιοχές Γιάννουλης, Φαλάνης και Δασοχωρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και λίγο πριν το μεσημέρι επικρατούσε μια παγωμένη και πυκνή ομίχλη, η οποία δεν άφηνε τον ήλιο με τις ακτίνες του να διεισδύσει και να ξεπαγώσει το παγωμένο χιόνι, το οποίο έχει κατακλύσει μία εβδομάδα και πλέον τώρα τα πάντα. Μάλιστα λόγω της πυκνής ομίχλης σημειώθηκαν και τροχαία ατυχήματα, όπως στον δρόμο Γιάννουλης - Αμπελώνα όπου αυτοκίνητο καρφώθηκε στο πίσω μέρος προπορευόμενου λεωφορείου του ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμπελώνα – Λάρισας».

Για τον δήμο Τεμπών ο κ. Τσόλας υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον

αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Αστέριο Σαϊτη, δεν σημειώθηκαν προβλήματα χθες.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Πολλά είναι τα προβλήματα που άφησε πίσω της η μεγάλη χιονόπτωση και ο παγετός στην περιοχή του Πλαταμώνα. Η θερμοκρασία τις προηγούμενες ημέρες έφτασε μέχρι και – 13 βαθμούς Κελσίου στον χώρο των αντλιοστασίων της ύδρευσης, με αποτέλεσμα να προκύψουν καταστροφές τόσο στα συστήματα των γεωτρήσεων, όσο και στο δίκτυο ύδρευσης στον οικισμό.

Σε επικοινωνία του με την «ΕτΔ», χθες το πρωί ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πλαταμώνα κ. Στέλιος Μπόζας απηύθυνε έκκληση στους Λαρισαίους ιδιοκτήτες κατοικιών στον Πλαταμώνα και την ευρύτερη περιοχή, να μεταβούν άμεσα στις ιδιοκτησίες τους και να κάνουν ελέγχους στις σωληνώσεις του δικτύου ύδρευση διότι λόγω του παγετού πολλές σωλήνες έχουν σπάσει και με την άνοδο της θερμοκρασίας τις μεσημβρινές ώρες και την ηλιοφάνεια ξεπαγώνουν και τρέχουν νερά. Το πρόβλημα είναι διπλό σημειώνει ο κ. Μπόζας, στο δίκτυο, αλλά και εντός των οικιών όπου μπορεί να υπάρχουν διαρροές.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ο ανταποκριτής της «Ε» κ.Αχιλλέας Μπακαλέξης αναφέρει: «Ηλιόλουστη χθες η μέρα στο Φάρσαλα αλλά με πολλά ακόμη προβλήματα στην υδροδότηση. Ο δήμος επικεντρώθηκε στον καθαρισμό των αύλειων χώρων των σχολείων και των πεζοδρόμων για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών του.

Η συγκοινωνία έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Φαρσάλων, αλλά η κυκλοφορία στα ορεινά χωριά γίνεται ακόμα με δυσκολία. Ο αποχιονισμός είναι δύσκολος ακόμη και μέσα στην πόλη καθώς το χιόνι έχει γίνει πάγος».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass