ΑΠΟ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΣΤΟ ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ

Η πορεία των ζωντανών…

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2017 12:08
Η «Πορεία των Ζωντανών», μια πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, από το «κολαστήριο» του Άουσβιτς στο Μπίρκεναου Η «Πορεία των Ζωντανών», μια πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, από το «κολαστήριο» του Άουσβιτς στο Μπίρκεναου

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

"March of the Living είναι η Πορεία των Ζωντανών, η πορεία της ελπίδας, του πένθους, της φωνής ότι ακόμα υπάρχουμε και κυρίως η προσπάθειά μας να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο ποτέ πια". Αυτή η φράση, γραμμένη πριν από μερικά χρόνια από κάποια νεαρή Εβραιοπούλα, περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την πορεία που πραγματοποιούν κάθε χρόνο, χιλιάδες νεαροί Εβραίοι, από το κολαστήριο του Άουσβιτς στο μαρτυρικό Μπίρκεναου, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η Πορεία των Ζωντανών θέλει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη.

«Η πορεία είναι συμβολική. Από το Άουσβιτς στο Μπίρκεναου, μόλις τρία χιλιόμετρα. Μια πορεία για να υποδηλώσει ότι «είμαστε ζωντανοί, δεν πέτυχαν τον στόχο τους…».

Η Πολωνία επελέγη ως χώρα "φιλοξενίας" της πορείας όχι μόνο επειδή εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα "στρατόπεδα θανάτου" των Ναζί, αλλά και λόγω της πολύ μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που κάποτε ήταν εγκατεστημένη εκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Βαρσοβία, τον Σεπτέμβριο του 1939, υπήρχαν 393.950 Εβραίοι κάτοικοι στην πόλη, ενώ τριάντα χρόνια μετά, το 1969, οι Εβραίοι που είχαν απομείνει στην πολωνική πρωτεύουσα- κυρίως ηλικιωμένοι- δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 ψυχές.

Η Βαρσοβία είναι μια πόλη, με πολλά σημάδια του παρελθόντος που μαρτυρούν την άλλοτε ακμάζουσα εβραϊκή παρουσία. Εκεί, μέσα στο γκέτο, βρίσκονται οι συναγωγές του Νουζίκ και της οδού Τλομάκα, καθώς και το Εβραϊκό Ιστορικό Ινστιτούτο, που ανεγέρθηκε στο σημείο που βρισκόταν παλαιότερα η Μεγάλη Συναγωγή και σύμφωνα με τους προληπτικούς φέρει την … κατάρα του τελευταίου ραβίνου.

Εκεί, βρίσκεται και η πλατεία Ούμσλαγκπλατς, όπου οι Γερμανοί συγκέντρωναν τους Εβραίους της Βαρσοβίας και από εκεί τους έστελναν σε ένα "ταξίδι χωρίς επιστροφή", στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, αλλά και το μνημείο της εξέγερσης, που μνημονεύει τους αγωνιστές του γκέτο, οι οποίοι έδωσαν σθεναρή μάχη κατά των ζωντανών "μηχανών θανάτου" του Χίτλερ.

Σε ένα γειτονικό μικρό εβραϊκό χωριό, ζούσαν μόνο Εβραίοι. Εκεί, σε ένα δάσος, οι Γερμανοί μάζευαν τους Εβραίους και τους έστηναν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τους έβαζαν όλους μαζί και τους πυροβολούσαν έναν- έναν…

Επόμενος σταθμός το Λούμπλιν, με τη μεγάλη Γεσιβά, το σχολείο των ραβίνων, και από εκεί στο Μαϊντάνεκ, με το μεγάλο μνημείο που έχει φτιαχτεί από τις στάχτες όσων έχασαν τη ζωή τους στα Ναζιστικά κρεματόρια. Ακολουθεί το Άουσβιτς, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου εκτός των Εβραίων δολοφονήθηκαν και χιλιάδες τσιγγάνοι και άλλοι φυλακισμένοι, θύματα της "Τελικής Λύσης" ενός παράφρονα δικτάτορα.

Στην είσοδο του στρατοπέδου, πάνω από την επιβλητική σιδερένια καγκελόπορτα, υπήρχε η επιγραφή "η εργασία ελευθερώνει" (Arbeit Macht Frei). Όσοι, όμως, οδηγούνταν εκεί, ζούσαν την κόλαση. "Σας αναγγέλλω πως δεν ήρθατε σε σανατόριο, αλλά σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, απ' όπου δεν υπάρχει άλλη έξοδος παρά μόνο η καμινάδα", είχε πει αξιωματικός των SS σε νεοαφιχθέντες στο στρατόπεδο, οι οποίοι, όπως γλαφυρά περιγράφει σε μαρτυρία του ο Πολωνός κρατούμενος Γέρζι Ταμπάου-Βεσολόφσκι, από τη στιγμή που έμπαιναν εκεί, έχαναν το όνομά τους και γίνονταν αριθμός.

Δίπλα το Μπίρκεναου, οι μνήμες και τα συναισθήματα είναι πιο έντονα, αφού υπάρχουν ακόμη οι παράγκες, όπου ζούσαν οι κρατούμενοι.

Και να θες να ξεχάσεις, μπορείς;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass