ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δρομολόγια και στάσεις της Αστικής

* «Χρειάζεται προοδευτικό εγχείρημα στις επεμβάσεις» σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχ. Σακελλαρίου

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2017 15:20

Με δύο προτάσεις, κύρια και εναλλακτική, συμμετέχει η Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας στη διαβούλευση του Δήμου Λαρισαίων σχετικά με τη μελέτη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Οι θέσεις του Αστικού ΚΤΕΛ, που βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Δήμου, εστιάζουν σε κεντρικές οδούς που στο πλαίσιο του Σχεδίου θα μετατραπούν είτε σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας – είτε θα πεζοδρομηθούν, με βασικό ζητούμενο τη διέλευση των αστικών λεωφορείων και στις δύο περιπτώσεις.

«Χρειάζεται προοδευτικό εγχείρημα στις επεμβάσεις» σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχ. Σακελλαρίου που συντάσσεται με τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ο οποίος στοχεύει στη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης με εκτενέστερη, παράλληλα, χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Καταθέσαμε ήδη τις προτάσεις μας στη δημοτική αρχή» προσθέτει ο κ. Σακελλαρίου τονίζοντας ότι «πρόθεσή μας είναι να βρεθούν λύσεις ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες αφού έχουμε ένα ισχυρό εμπορικό κέντρο, ένα κέντρο στο οποίο εδρεύουν υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την πρόταση του Αστικού ΚΤΕΛ, οδοί όπως η Μεγ. Αλεξάνδρου, η Βενιζέλου, η Φιλελλήνων κ.α. θα πρέπει να μετατραπούν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Η εναλλακτική πρόταση της Διοίκησης του Αστικού, προβλέπει τη διέλευση αστικών λεωφορείων ακόμη και από οδούς που θα πεζοδρομηθούν.

Έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συμπολίτες που χρησιμοποιούν, τα δρομολόγια προς Νεάπολη – Φιλιππούπολη (Ν 1), προς Ν. Πολιτεία (Ν 10), προς Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Ν 4), προς Νίκαια (Ν 8), προς ΙΚΕΑ – ΙΑΣΩ (Ν 15) από στάσεις όπως για παράδειγμα στο Δικαστικό Μέγαρο (Μεγ. Αλεξάνδρου). Στάσεις που ενδέχεται να αλλάξουν για κάποια δρομολόγια, εφόσον αλλάξει και η σημερινή χρήση των δρόμων.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες εξόδους από το Κέντρο, χωρίς να προκαλείται μποτιλιάρισμα στους ελάχιστους δρόμους που θα απομείνουν για την κυκλοφορία των Ι.Χ.» υπογραμμίζει ο κ. Σακελλαρίου.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Στο σκεπτικό της πρότασης του Αστικού ΚΤΕΛ μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «το κέντρο της Λάρισας στο οποίο επιχειρούνται οι διάφορες παρεμβάσεις, αποτελεί σημείο έντονης ανάπτυξης και δραστηριοποίησης των πολιτών, καθότι εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πλήθος των εμπορικών χρήσεων της πόλης (καταστήματα, υπηρεσίες, τράπεζες, κέντρα εκπαίδευσης, ιατρεία, κλινικές). Επίσης στο κέντρο βρίσκονται το Δικαστικό Μέγαρο, το Δημαρχείο αλλά και μόνιμες κατοικίες πολιτών.

Από τις σχεδιαζόμενες πεζοδρομήσεις των δρόμων του κέντρου, εύλογα αναδεικνύεται η ανάγκη για την ενίσχυση του ρόλου των αστικών λεωφορείων, ως βασικό μέσο μεταφοράς από και προς το κέντρο.

Σε διαφορετική περίπτωση, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα όπως: Αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου των περιμετρικών οδών, όπως η Ολύμπου και η Κύπρου από τις παρεμβάσεις στις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Μ. Αλεξάνδρου αντίστοιχα.

Αύξηση της ζήτησης της παρόδιας στάθμευσης στο κέντρο. Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στάθμευσης θα οδηγήσει σε αυξημένες απαιτήσεις μόνιμης αστυνόμευσης, καθότι χωρίς επαρκή έλεγχο, τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης του κέντρου θα είναι σημαντικά.

Με δράσεις ενίσχυσης του ρόλου της αστικής συγκοινωνίας και δεδομένης της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, με τον σύγχρονο στόλο λεωφορείων, προσβάσιμο από ΑμεΑ και λοιπές κατηγορίες πολιτών με δυσκολίες μετακίνησης, το πλούσιο δίκτυο γραμμών και την τακτική συχνότητα δρομολογίων, τα Αστικά Λεωφορεία μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την επιτυχημένη υλοποίηση του ΣΒΑΚ, με αποτέλεσμα την άμεση εκδήλωση θετικών επιδράσεων:

Στους κυκλοφοριακούς φόρτους. Στο πρόβλημα της παρόδιας στάθμευσης (πρόβλημα ιδιαίτερα οξυμένο στο κέντρο της πόλης). Στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων πολιτών».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Αναλυτικότερα «το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας προτείνει: Τη μετατροπή των οδών Ελ. Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Μ. Αλέξανδρου, Ηλιοδώρου και Δήμητρας (από Βύρωνος έως Ελ. Βενιζέλου) σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας ειδικών προδιαγραφών και γεωμετρικών χαρακτηριστικών που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση των λεωφορείων, φεύγοντας από την πρακτική των αυστηρών οριοθετήσεων και του απόλυτου διαχωρισμού της κίνησης των πεζών και των αυτοκινήτων και εστιάζοντας παράλληλα στην αρμονική συνύπαρξη όλων των χρηστών της οδού.

Ενδεικτικά οφέλη: Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και των ταχυτήτων των μηχανοκίνητων οχημάτων. Βελτίωση της ασφάλειας των οδών για την άνετη μετακίνηση των ευάλωτων χρηστών της (πεζών, δικυκλιστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, παιδιών). Μείωση της συχνότητας και σοβαρότητας σύγκρουσης των μηχανοκίνητων οχημάτων. Προαγωγή μετακινήσεων με ανθρώπινη ενέργεια, δηλαδή πεζή μετακίνηση και μετακίνηση με ποδήλατα.

- Μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα μηχανοκίνητα οχήματα (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος). Αύξηση της ασφάλειας και της αίσθησης ασφάλειας για χρήστες χωρίς μηχανοκίνητα οχήματα. Εξωραϊσμός του δρόμου και βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος με πιθανές θετικές επιπτώσεις σε τοπικές οικονομικές δραστηριότητες.

- Βελτίωση της συνοχής των γειτονιών και της βιωσιμότητας. Παροχή περισσότερου πρασίνου με συστηματική φύτευση. Βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Θεωρούμε ότι η παρέμβαση αυτή με ήπια χαρακτηριστικά θα ολοκληρώσει τη βελτίωση της εικόνας του κέντρου της πόλης, θα λειτουργήσει ικανοποιητικά με κάλυψη των απαιτήσεων των υπόλοιπων οδών και κυρίως θα είναι αποδεκτή από όλους, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πάσης φύσεως δραστηριότητα (εμπορική, κοινωνική, τομείς υγείας, υπηρεσίες, ψυχαγωγία κλπ.) στο κέντρο της πόλης».

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ

«Σε ό,τι αφορά στις γραμμές των αστικών λεωφορείων» προστίθεται στην πρόταση «τις αφετηρίες και τις στάσεις στην περιοχή ισχύουν ό,τι και στην περίπτωση Β που ακολουθεί.

Στην περίπτωση της πεζοδρόμησης των οδών Ελ. Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Μ. Αλέξανδρου, Ηλιοδώρου και Δήμητρας (από Βύρωνος έως Ελ. Βενιζέλου), όπως περιγράφεται στις προτάσεις του μελετητή, προτείνουμε:

Τη συνέχιση της διέλευσης των αστικών λεωφορείων από τις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Φιλελλήνων, με εξαίρεση τη γραμμή Ν5 η οποία δεν θα διέρχεται πλέον από την κυκλική διαδρομή «Κύπρου, Αμαλίας, Ελ. Βενιζέλου, Φιλελλήνων», αλλά από την Κύπρου, θα κατευθύνεται απευθείας αριστερά στη Μανωλάκη και με σχετική πύκνωση δρομολογίων.

Για την αποσυμφόρηση της Κεντρικής πλατείας από τα σταθμευμένα λεωφορεία στις αφετηρίες που βρίσκονται στην αρχή της πλατείας, οι αφετηρίες των γραμμών Ν7 και Ν15 θα μεταφερθούν από την Κεντρική πλατεία, στην πλατεία Εβραίων έναντι της κλινικής Κυανούς Σταυρός.

Τη σημαντική μείωση των διελεύσεων στη Μ. Αλεξάνδρου, καθώς τα δρομολόγια των γραμμών Ν 8, Ν 10, και Ν15, δεν θα διέρχονται από τη Μ. Αλεξάνδρου, αλλά από την 28ης Οκτωβρίου.

Η συνέχιση της διέλευσης των γραμμών Ν1 και Ν4 από την οδό Μ. Αλεξάνδρου και η εξυπηρέτηση των στάσεων επί της οδού, κρίνεται απαραίτητη για τους παρακάτω λόγους:

Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί πολυσύχναστο σημείο του κέντρου, καθότι υπάρχουν και αναπτύσσονται χρήσεις και δραστηριότητες (καταστήματα, πλατείες, φροντιστήρια, ιατρεία, κλινικές, κατοικίες, δικαστικό Μέγαρο, κλπ.) όπου οι πολίτες επισκέπτονται καθημερινά.

Η δραματική αλλαγή των γραμμών (από τη διέλευση 5 γραμμών, στη διέλευση καμίας) θα διαταράξει τις συνήθειες μετακίνησης σημαντικού αριθμού πολιτών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου και της εξυπηρέτησης της αστικής συγκοινωνίας. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους βιώσιμης κινητικότητας και αποθάρρυνσης της χρήσης του Ι.Χ. στο κέντρο.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν (με βάση την προτεινόμενη από το Δήμο αλλαγή γραμμών) η κατάργηση των στάσεων του Δικαστικού Μεγάρου και της Μανδηλαρά. Στάσεις με νευραλγική σημασία για την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου θύλακα στο κέντρο της πόλης.

Επισημαίνεται ότι με την πλήρη απαγόρευση της διέλευσης από τη Μ. Αλεξάνδρου, η πρόσβαση από το κέντρο προς την Ηρώων Πολυτεχνείου περιορίζεται στις οδούς Άνθιμου Γαζή και 28ης Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα των πολιτών στο κέντρο, ειδικότερα των ομάδων με δυσκολίες μετακίνησης (ηλικιωμένους, ΑμεΑ, εγκύους) κτλ.

Παράλληλα, δυσχεραίνεται η έξοδος των οχημάτων από το κέντρο, σε αντίθεση με την είσοδο που παραμένει αδιατάραχτη ως έχει, γεγονός με άμεσα συνεπακόλουθα τον εγκλωβισμό των οχημάτων στο κέντρο και την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στις οδούς εξόδου (Ανθ. Γαζή και 28ης Οκτωβρίου).

Τέλος η διέλευση των λεωφορείων από την οδό θεωρείται ότι θα δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην αξιοποίηση των πεζοδρόμων από τους πεζούς, καθώς θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους ισχύοντες κανόνες ήπιας κυκλοφορίας. Αντίθετα θα συμβάλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης από τους πολίτες χωρίς την ανάγκη χρήσης του Ι.Χ.

Άλλωστε, η επιλογή της διέλευσης των αστικών συγκοινωνιών από πεζοδρομημένες εμπορικές οδούς, όπου απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετές πόλεις παγκοσμίως».

«Συμπερασματικά λοιπόν, η εξυπηρέτηση των στάσεων στην εν λόγω οδό τουλάχιστον από 2 γραμμές, είναι απαραίτητη για την ομαλή υλοποίηση των ρυθμίσεων και την αποδοχή τους από τους πολίτες. Ταυτόχρονα, από τεχνική άποψη είναι δυνατή, καθότι από την οδό σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων ειδικών κατηγοριών όπως είναι τα απορριμματοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, οχήματα τροφοδοσίας, κλπ.

«ΚΟΝΤΡΑ»

ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Αν παρόλα αυτά, ο Δήμος αποφασίσει για τη μη διέλευση γραμμών από την Μ. Αλεξάνδρου, πρέπει να επανεξεταστεί η προηγούμενη πρόταση του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, για την έξοδο των λεωφορείων από την Παπαναστασίου (contra flow bus lane).

Επίσης, σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της εξυπηρέτησης και της σύνδεσης του σταθμού των υπεραστικών ΚΤΕΛ με τον ΟΣΕ και την πόλη, είναι απαραίτητη η συνέχιση της διέλευσης της γραμμής Β14 στην οδό Δήμητρας και στο κομμάτι όπου πεζοδρομείται (από Βύρωνος μέχρι Ελ. Βενιζέλου).

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η συνεισφορά των αστικών συγκοινωνιών στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία τους πρέπει να συνυπολογίζουν, τόσο το άμεσο, όσο και το έμμεσο κόστος (κυκλοφοριακή συμφόρηση, ρύπανση του περιβάλλοντος, κοινωνικός αποκλεισμός, κ.α.)

Αναλυτικότερα, στους συνοδευτικούς χάρτες της υφιστάμενης κατάστασης και των προτεινόμενων αλλαγών, που συνοδεύουν το παρόν, αποτυπώνονται οι αφετηρίες και οι στάσεις γύρω από την Κεντρική πλατεία, καθώς και τα δρομολόγια των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ, ενώ στη συνέχεια καταγράφονται οι προτεινόμενες αλλαγές ανά γραμμή.

Ν5 Φ) Κίνηση δρομολογίου: Υφιστάμενη- κυκλική διαδρομή «Κύπρου, Αμαλίας, Ελ. Βενιζέλου, Φιλελλήνων» η Προτεινόμενη- Από την Κύπρου, απευθείας αριστερά στη Μανωλάκη και με σχετική πύκνωση δρομολογίων Ν7) Μεταφορά της αφετηρίας από την 701 «Κεντρική πλατεία», στην Κύπρου έναντι της κλινικής του Κυανούς Σταυρός. Το λεωφορείο θα κινείται στην Κύπρου, με στάση πλέον και όχι αφετηρία στην κεντρική πλατεία και θα συνεχίζει Αμαλίας , Ελ. Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Κύπρου, Μανωλάκη με τις στάσεις ως έχουν.

Ν8) Κίνηση δρομολογίου: Υφιστάμενη- Από Μ. Αλεξάνδρου. Προτεινόμενη- Από 28ης Οκτωβρίου

Στο προσεχές μέλλον και κατόπιν συνεννόησης με τη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δυνατότητα μετεπιβίβασης από την γραμμή Ν8 στη Ν3. Η μετεπιβίβαση θα πραγματοποιείται στο ύψος του Ρraktiker.

Ν 10) Κίνηση δρομολογίου: Υφιστάμενη- Από Μ. Αλεξάνδρου. Προτεινόμενη- Από 28ης Οκτωβρίου.

Ν15) Κατάργηση της αφετηρίας από την Κεντρική πλατεία, η οποία πλέον θα λειτουργεί ως στάση επιβίβασης - αποβίβασης. Κίνηση δρομολογίου: Υφιστάμενη- Από Μ. Αλεξάνδρου. Προτεινόμενη- Από 28ης Οκτωβρίου» καταλήγει η πρόταση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass