ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Drones αλλά με … μέτρο

*Σε ποιο ύψος και σε ποια μέρη επιτρέπονται να πετούν από τις αρχές του 2017

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2017 14:08
«Μετά το πρώτο κύμα, τα πράγματα ηρέμησαν στη Λάρισα» λένε στην «Ε» οι Δημήτρης και Πάνος Ναζάρης «Μετά το πρώτο κύμα, τα πράγματα ηρέμησαν στη Λάρισα» λένε στην «Ε» οι Δημήτρης και Πάνος Ναζάρης

Και ξάφνου γέμισε ο ουρανός από μηχανικά πουλιά. Πήραν οι χομπίστες για τους ίδιους, πήραν οι φωτογράφοι για να ανεβάσουν επίπεδο στη δουλειά τους, μα πήραν και οι γονείς για τα παιδιά, οι νονοί για τα κουμπαρούλια και πάει λέγοντας. Όλοι από ένα Drone ή ελληνιστί «Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ». Αλλά έλειπαν οι κανονισμοί...

Γι’ αυτό τον λόγο από 1 Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι διαμορφωμένος στο πλαίσιο των αρχών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα drones χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και ο εκμεταλλευόμενος και ο χειριστής του Ειδικής, Πιστοποιημένης ή και Ανοικτής Κατηγορίας με εμβέλεια τηλεχειρισμού άνω των 50 μ. εγγράφονται σε ειδικό Μητρώο που τηρείται από την ΥΠΑ.

«Κάποια στιγμή έπρεπε να συμβεί» εξηγούν στην «Ε» δύο επαγγελματίες του χώρου οι Δημήτρης και Πάνος Ναζάρης. Πατέρας και γιος που πιάνουν τον σφυγμό της πόλης, όσον αφορά στις πωλήσεις και την τεχνική των drones. «Είμαστε στην εποχή που πολλοί έχουν αγοράσει drones. Κάποιοι για χόμπι, άλλοι όμως για τη δουλειά τους και αυτό είναι σημαντικό. Γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε να υπάρξουν κάποιοι κανόνες ασφαλείας τόσο για τους χρήστες όσο και για την Αεροπορία αλλά και για τους απλούς πολίτες γιατί υπάρχουν ελαφριά drones όμως υπάρχουν και βαριά τα οποία όπου και να πέσουν θα κάνουν ζημιά».

Πάντως και οι δύο τόνισαν ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να μέτρα να γίνουν πράξη».

Ειδικότερα, πρόκειται για τις παρακάτω κατηγορίες:

-Ανοιχτή κατηγορία: Εδώ ο χειριστής έχει απευθείας οπτική επαφή με το drone, το οποίο είναι έως 25 κιλά και η πτήση διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον χειριστή. Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος πτήσης είναι τα 400 πόδια και οι πτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας απαγορεύονται πάνω από συγκεντρώσεις προσώπων, εκτός αν διαθέτουν άδεια επαγγελματικής χρήσης και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

- Ειδική κατηγορία: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται άδεια πτητικής λειτουργίας, η οποία χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει σχέδιο αξιολόγησης κινδύνων ασφαλείας, εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σε περίπτωση εμπορικής χρήσης απαιτείται και η εγγραφή του drone σε ειδικό μητρώο και η εξασφάλιση ειδικής άδειας μέσω της πληρωμής παραβόλου.

- Πιστοποιημένη κατηγορία: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η νηολόγηση του αεροσκάφους σε ειδικό μητρώο και η έκδοση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας. Ο χειριστής αυτής της κατηγορίας θα διαθέτει ειδική εκπαίδευση, το περιεχόμενο και οι εξετάσεις της οποίας θα καθοριστούν με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, ακόμα και στην πρώτη κατηγορία, στην περίπτωση που η χρήση των drones δεν είναι ερασιτεχνική, ο χειριστής τους οφείλει να παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα προκειμένου να λάβει μια σχετική πιστοποίηση, ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς και εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να ασφαλίζονται. Για την εμπορική εκμετάλλευση μη επανδρωμένου αεροσκάφους οποιασδήποτε κατηγορίας απαιτείται ειδική άδεια της ΥΠΑ, η οποία έχει δωδεκάμηνη ισχύ και ανανεώνεται ύστερα από επανέλεγχο και πληρωμή νέου παραβόλου.

ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την εκτίμηση των συγκεκριμένων καταστηματαρχών, οι πωλήσεις στη Λάρισα σταθεροποιήθηκαν μετά την αρχική έξαρση. «Υπήρξε ένα μεγάλο κύμα στην αρχή αλλά τώρα πάμε σταθερά με αυξημένο το ενδιαφέρον» λένε και συνεχίζουν: «Το χαρακτηριστικό είναι πως πλέον τα drones είναι πολύ εύκολα για τον χρήστη. Χρόνο με τον χρόνο γίνονται πιο προσιτά για τους απλούς πολίτες που δεν είναι επαγγελματίες».

Όσον αφορά στις τιμές μπορεί να ξεκινήσουν από 35 ευρώ και ανεβαίνουν μέχρι και 15.000 όπου μπορείς να βρεις πολύ εξειδικευμένα. Για όλα τα βαλάντια.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Πού επιτρέπονται και πού όχι

Επιτρέπονται να πετούν:

α. Κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία επανδρωμένων αεροσκαφών με κανόνες πτήσεως διά οργάνων (IFR) ή/και εξ όψεως (VFR), με μέγιστο ύψος τα 400 πόδια επάνω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας.

β. Επάνω από τα ανώτερα όρια του ελεγχομένου εναέριου χώρου για την κυκλοφορία επανδρωμένων αεροσκαφών (επίπεδο πτήσεως 460 έως 46.000 πόδια).

γ. Εντός προσωρινών αποκλειστικών περιοχών που προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας της ΥΠΑ για πτήσεις ΣΜηΕΑ.

δ. Σε καθορισμένα ίχνη και ύψη που προσδιορίζονται με ειδικές άδειες των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας της ΥΠΑ.

Απαγορεύονται:

α. Όπου διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών με κανόνες πτήσεως διά οργάνων ή και εξ όψεως.

β. Εντός των ζωνών κυκλοφορίας των αεροδρομίων και ούτως ή άλλως σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο του αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης/απογείωσης από/προς το αεροδρόμιο.

γ. Στις απαγορευμένες περιοχές για τις πτήσεις συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως ορίζονται από τους αρμόδιους φορείς και δημοσιεύονται με απόφαση της ΥΠΑ.

δ. Εντός των απαγορευμένων και περιορισμένων περιοχών, εντός των οποίων απαγορεύονται ή περιορίζονται οι πτήσεις των επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίες ορίζονται από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας. Σε ειδικές περιπτώσεις και κατόπιν αιτήματος προς την ΥΠΑ υπάρχει η δυνατότητα να επιτραπεί η πτήση ΣΜηΕΑ σε σχετικό εναέριο χώρο.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ασφάλιση και πρόστιμα

Μια από τις πολύ σημαντικές παραμέτρους του κανονισμού για drones είναι ότι θα απαιτείται ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τα ΣμηΕΑ "Ανοικτής Κατηγορίας" σε περίπτωση επαγγελματικής χρήσης, όσο και για τα ΣμηΕΑ της "Ειδικής Κατηγορίας" καθώς και για τα ΣμηΕΑ της "Πιστοποιημένης Κατηγορίας". Ειδικότερα έναντι υλικών ζημιών τρίτων έως 150.000 και για σωματικές βλάβες έως 1.000.000.

Τέλος, σε ισχύ τίθενται και πρόστιμα, τα οποία αφορούν την παραβίαση των διατάξεων του νέου κανονισμού.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass