ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΕΝΑΣ 38ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ

Αστυνομικός με νοθευμένο απολυτήριο στη Λάρισα (!)

*«Το έκανα για να μην μαλώσω με την οικογένειά μου» είπε

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2017 15:00

Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα…

Αυτή την παροιμία θυμίζει η περίπτωση ενός πρώην αστυνομικού που πιάστηκε με νοθευμένο απολυτήριο Λυκείου στη Λάρισα και χθες καταδικάστηκε από το αρμόδιο δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή. Ο 37χρονος πριν από 15 και πλέον χρόνια είχε καταθέσει τα χαρτιά του και προσλήφθηκε ως Συνοριακός Φύλακας στη Λάρισα.

Έπειτα έγινε και υπαρχιφύλακας όμως όταν ήρθε η ώρα του ελέγχου τότε διαπιστώθηκε πως ο βαθμός του Λυκείου ήταν πειραγμένος από τον ίδιο κατά δύο μονάδες προς τα πάνω. Αυτό του έδωσε καλή σειρά στον πίνακα και ως εκ τούτου προσλήφθηκε. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του τόνισε πως ό,τι έκανε το έκανε για να μην τον μαλώσει η οικογένειά του για τον χαμηλό βαθμό.

Πιο αναλυτικά: Το 2001 προκηρύχτηκε διαγωνισμός από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης – Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσληψη 450 Συνοριακών Φυλάκων με μοναδικό τυπικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου το οποίο και αποτελούσε το πρώτο κριτήριο πρόσληψης. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε αίτηση αναγράφοντας πάνω τον βαθμό του απολυτηρίου 15 και 4/11 και επισύναψε το απολυτήριο. Βάσει αυτής της αίτησης προσλήφθηκε στον νομό Λάρισας. Όμως έγινε ο έλεγχος νομιμότητας των πτυχίων από τον οποίο και προέκυψε πως ο βαθμός ο συγκεκριμένος είχε νοθευτεί και αντί για 13 έγραφε 15.

Σύμφωνα με το βούλευμα μάλιστα με τον αληθινό βαθμό δεν θα είχε καταταγεί στον πίνακα επιτυχόντων και συνεπώς δεν θα είχε καταστεί διοριστέος. Ο κατηγορούμενος από το 2001 ως και το 2016 ως «παράνομα διορισθείς και απασχολούμενος αρχικά με την ιδιότητα του Συνοριακού Φύλακα και στη συνέχεια του Υπαρχιφύλακα» είχε αποδοχές μικτές πάνω από 260 χιλιάδες ευρώ.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του είπε μεταξύ άλλων πως νόθευσε τον βαθμό του απολυτηρίου του όταν το πήρε από το Λύκειο για να αποφύγει τους καβγάδες στο σπίτι του. «Το έκανα για να μην με μαλώσει η οικογένειά μου» είπε χαρακτηριστικά ενώ για την εργασία του ανέφερε πως «εργαζόμουν σκληρά και έχω συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις».

Σκληρή ήταν η κριτική που του ασκήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας.

*ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πας για αστυνομικός. Πας για να πιάσεις τους παράνομους και είσαι εσύ που κάνεις πρώτος την παρανομία. Γιατί το έκανες;

-ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Δεν το ήξερα. Αλήθεια σας λέω…

*ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τόσα παιδιά δεν έχουν δουλειά και εσύ πήγες και έκανες αυτό το πράγμα για να ευνοηθείς.

Ο συνήγορος υπεράσπισης αναρωτιόταν προς την έδρα «από πού πηγάζει το συμπέρασμα του βουλεύματος πως δεν θα ήταν διοριστέος αν ο βαθμός του ήταν 13 και όχι 15;» ενώ τόνιζε πως είχε πτυχίο αγγλικών το οποίο αν και κατέθεσε ο πελάτης του δεν προσμετρήθηκε και όταν το ζήτησε εκ των υστέρων να μετρηθεί του είχαν πει, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, πως δεν χρειάζεται καθώς ήταν στον πίνακα με τους διοριστέους ήδη.

Ένας μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε πως σαν άνθρωπος ο κατηγορούμενος, ήταν αξιόλογος πως δεν δημιούργησε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα στην εργασία του.

Ο πρώην αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για την πράξη της πλαστογραφίας με χρήση σε βάρος του Δημοσίου ποσού άνω των 150.000 ευρώ, αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ποσού άνω των 150.000 ευρώ, με την επιβαρυντική περίσταση του πρώτου άρθρου του νόμου 1608/1950 και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή. Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί και στο πενταμελές Εφετείο.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass