ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΧΑ

Ο ρόλος του παιδαγωγού στη μετάδοση της γνώσης

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2017 10:20

Πραγματοποιήθηκε και φέτος την ημέρα της γιορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση του Συλλόγου «Μέγας Βασίλειος» για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της περιοχής μας. Το θέμα της ήταν «Εικόνα-Λόγος». Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Χρ. Ντάμπλιας, προϊστάμενος του Τμ. Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Τσολάκης.

Ο κ. Τσολάκης τόνισε ότι «τόσο ο λόγος όσο και η εικόνα αποτελούν ανέκαθεν σημαντικά εργαλεία για τη μετάδοση γνώσης και την παροχή αγωγής. Κατέθεσε τους προβληματισμούς του για την ευρύτατη χρήση της κάθε μορφής και τύπου εικόνας στις μέρες μας και τις διαπιστώσεις του για τις εξαιρετικές δυνατότητες που έχει ο εκπαιδευτικός να χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες στο έργο του. Κατέληξε δε με το ερώτημα: Τελικά τι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί ο δάσκαλος; Τον λόγο; Την εικόνα; Και τα δυό; Σε ποια αναλογία; Ποια είναι η δύναμη της επίδρασής τους στον ψυχισμό των παιδιών;»

Στη συνέχεια παρουσίασε τους δύο εισηγητές και έδωσε τον λόγο στην κ. Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγο-ψυχίατρο, θεολόγο, καθηγήτρια του τμ. Ιατρικής του ΑΠΘ, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας την εικόνα και τον λόγο». Η κ. Τσολάκη με επιστημονικό όσο και απλό τρόπο παρουσίασε τη λειτουργικότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου προκαλώντας τον θαυμασμό για τις φοβερές δυνατότητες αυτού του μοναδικού στη δημιουργία οργάνου, του οργάνου που είναι «το σύμπαν του 11/5 κιλού», όπως λένε οι ειδικοί. Με όσα ξέρουμε για τη λειτουργία του εγκεφάλου, γιατί πολύ λίγα ξέρουμε, διαπιστώνουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά υπέροχο πράγμα που μας οδηγεί να πούμε αυτό που είπε ο προφήτης Δαυίδ, «ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας». Και όταν θα μάθουμε λίγα περισσότερα ίσως νέοι φωτισμένοι ψαλμωδοί θα βρουν ωραιότερους ύμνους για να περιγράψουν το θαύμα».

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, γνωστός θεολόγος, τ. καθηγητής Παιδαγωγικής Ακαδημίας, παρουσίασε το θέμα «Η δύναμη της εικόνας και του λόγου». Είπε μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας και πολλά παραδείγματα από τη μακρόχρονη πείρα του: Η εισβολή της κακής εικόνας (τηλεόραση, ίντερνετ κλπ) στον εγκέφαλο του παιδιού είναι μια καταστροφική θύελλα. Αιχμαλωτίζεται στα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Το κακό είναι ότι οι βλαβερές εικόνες μένουν μέσα τους. Πώς θα ανταγωνισθεί ο δάσκαλος όλες αυτές τις επιδράσεις που τον ξεπερνούν; Να μην ξεχνά όμως ο δάσκαλος τη δύναμη της προσευχής, το μεγάλο μέσο! Και κατέληξε: Να προχωράτε ευλογημένοι, μαχόμενοι και να μη φοβάσθε! Μεθ’ ημών ο Θεός!

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και την όλη εκδήλωση έκλεισε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος ο οποίος τόνισε ότι ηγεμονικότερες αισθήσεις του ανθρώπων είναι η ακοή και η όραση και δι’ αυτών κυρίως ο Θεός αποκαλύπτεται στον κάθε άνθρωπο. Και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να βοηθούν τα παιδιά να έχουν ηθικές αναστολές, να έχουν μέτρο. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν. Κανείς, είπε, δεν ξεχνάει τους δασκάλους του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass