ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΙΕΡΕΣ» ΚΛΟΠΕΣ

Παγκάρια εκκλησιών στο στόχαστρο ιερόσυλων

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2017 15:19
Από τη διάρρηξη στον ναό των Αγ. Θεοδώρων στη Νέα Πολιτεία Από τη διάρρηξη στον ναό των Αγ. Θεοδώρων στη Νέα Πολιτεία

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι «ιερές» κλοπές που καταγράφονται στο αστυνομικό δελτίο σε παγκάρια εκκλησιών του νομού. Εκκλησίες και ναϋδρια τόσο σε χωριά όσο και στο κέντρο της πόλης, έχουν μπει στο στόχαστρο ιερόσυλων που κλέβουν από τάματα σε εικόνες μέχρι και ευαγγέλια.

Ωστόσο οι κλέφτες στοχεύουν κυρίως στα παγκάρια τα οποία ακόμη συγκεντρώνουν χρήματα και ας πρόκειται για αναρίθμητα κέρματα που ενίοτε βάζουν σε… μπελά τους άγνωστους δράστες, όπως συνέβη προχθές στο νέο Κοιμητήριο της Λάρισας.

Η λεία των κλοπών σε ναούς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτιμηθεί με ακρίβεια αφού το χρηματικό ποσό που αφήνουν οι πιστοί στους ναούς, εξαρτάται από την προσέλευσή τους, τις εορτές κλπ. Μάλιστα το ευκαταφρόνητο ποσό της κλοπής είναι σε κάποιες άλλες περιπτώσεις που, διαρρήξεις σε εκκλησίες χωριών, παρότι έγιναν δεν καταγγέλθηκαν καν στην τοπική ΕΛ.ΑΣ.

Από τις πιο πρόσφατες κλοπές ήταν αυτές που καταγράφηκαν το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου που παρά τον χιονιά, άγνωστοι δράστες έσπασαν τα δύο παγκάρια (του ναού αλλά και του φιλόπτωχου ταμείου) στον ναό του Αγ. Βησσαρίωνα στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της Λάρισας. Οι διαρρήκτες παραβίασαν με λοστό την είσοδο του ναού και με τον ίδιο τρόπο έσπασαν τα δύο παγκάρια εκτιμώντας ότι έκλεψαν περί τα 500 ευρώ σε κέρματα.

Το ίδιο βράδυ και ενώ η κακοκαιρία είχε «παγώσει» κάθε δραστηριότητα στη Λάρισα, οι διαρρήκτες «χτύπησαν» και το ναΰδριο των Αγ. Θεοδώρων στη συνοικία της Νέας Πολιτείας, όπου επίσης παραβίασαν το παράθυρο αλλά είναι αμφίβολο αν τα χρήματα που βρήκαν στο παγκάρι ξεπερνούσαν τα 50 ευρώ. Η επιδιόρθωση της ζημιάς που προκάλεσαν οι διαρρήκτες για να μπούνε στη μικρή συνοικιακή εκκλησία μάλλον θα στοίχισε περισσότερο από την αξία των κλοπιμαίων, λόγος για το οποίο εκτιμάται ότι η διάρρηξη δεν αναφέρθηκε καν στην τοπική αστυνομία.

Τάματα και κοσμήματα, από την εικόνα της Παναγίας της Δερμελιώτισσας έκλεψαν άγνωστοι αφού πρώτα διέρρηξαν τον ομώνυμο ναό στον Σταυρό Φαρσάλων στις 20 Ιανουαρίου.

Προχθές διέρρηξαν το παγκάρι των κεριών από το νέο Κοιμητήριο της Λάρισας. Οι δράστες έκοψαν την περίφραξη στην πίσω πλευρά του νεκροταφείου και με τα πόδια έφτασαν στην κεντρική είσοδο όπου, για να μην ενεργοποιηθεί ο συναγερμός στο παγκάρι, έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα.

Στη συγκεκριμένη κλοπή οι δράστες ήλπιζαν επίσης, παρότι έπρεπε να καταμετρήσουν αναρίθμητα κέρματα, ότι θα άξιζε… τον κόπο. Σε άλλες εκκλησίες, εκτός από το παγκάρι, οι δράστες «σηκώνουν» ό,τι μπορεί να τους φανεί πολύτιμο ακόμη και για μεταπώληση. Όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κοινότητα Γαλήνης του Δήμου Κιλελέρ.

Εκεί παραβιάζοντας το παράθυρο έκλεψαν χάλκινο δίσκο, ενισχυτή, ηχοσύστημα, στερεοφωνικό, μικρόφωνα, καλοριφέρ αλλά και το… ευαγγέλιο. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν διαρρήξει και το ναό της Αγ. Αικατερίνης στην περιοχή του Αλκαζάρ. Μια από τις εκκλησίες που αγαπούν οι κλέφτες όχι βεβαίως για να προσευχηθούν αλλά γιατί εκτιμούν ότι η περιοχή «διευκολύνει» τη διάρρηξη. Να σημειωθεί τέλος ότι οι δράστες των κλοπών αναζητούνται από την τοπική ΕΛ.ΑΣ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass