Τοίχους απροσπέλαστους, βρήκαν στην αναζήτηση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλήματα

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2017 19:08

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Σωματείου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΔΡΥΑΣ», στο «Μπρούσκο», που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Δήμου Τεμπών. Η πρόεδρος κ. Κατερίνα Κόσσυβα έκανε τον απολογισμό της δράσης για τη χρονιά που πέρασε και στη συνέχεια ακούστηκαν προτάσεις για την επόμενη χρονιά.

Μεταξύ άλλων η κ. Κόσσυβα, υποστήριξε ότι: «Διανύουμε το 15ο έτος από τη δημιουργία του Σωματείου μας.
Ξεκινήσαμε με πολλά όνειρα και με πολλές ελπίδες, αλλά όπως λέει και το τραγούδι «εμείς γι αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει». Πιστεύαμε πως με τον αγώνα μας θα πετύχουμε τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης που θα επωμιζόταν το δύσκολο έργο της προστασίας και ανάδειξης των τεσσάρων περιοχών Natura 2000 ,ενός ΣΧΟΑΠ που θα έβαζε κάποια τάξη στις αυθαιρεσίες του Δέλτα.
Πιστεύαμε κι ελπίζαμε με τους φίλους σιδηροδρομικούς πως θα δούμε το τρενάκι να σφυρίζει ξανά στο Σ.Σ. Τεμπών…
Φτιάξαμε με χίλιους κόπους τα κτίσματα του σταθμού κι αν δεν ήμασταν εμείς θα είχαν καταρρεύσει για να λειτουργήσουμε ένα Κέντρο Ενημέρωσης για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Μέσα στις δύσκολες συγκυρίες που περνάει η χώρα μας πάψαμε να ελπίζουμε. Κι αυτό αναστέλλει την αγωνιστική μας διάθεση. Αν επιμένουμε ακόμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, είναι γιατί τιμούμε τον τίτλο που πιστεύουμε πως είναι ο πολυτιμότερος τίτλος στη δημοκρατία, τον τίτλο του πολίτη.
Είμαστε περήφανοι, γιατί ανάμεσα στα επιτεύγματα της ΔΡΥΑΣ δεν είναι μόνο η δημιουργία του Κέντρου, οι εκδόσεις, οι εκδηλώσεις είναι και το ότι φέραμε κοντά μας ένα κόσμο με τον οποίο μπορούμε να συνομιλούμε, να ανταλλάσουμε σκέψεις και προβληματισμούς.
Πέρυσι ξεκινήσαμε ένα κύκλο περιηγήσεων σε τόπους με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Κάναμε την αρχή από την περιοχή μας, τη λίμνη Κάρλα. Οι πιο υποψιασμένοι από μας δε σταθήκαμε στην ωραία θέα της λίμνης με τα πουλιά. Μείναμε παραπίσω και από τη συζήτηση με τα παιδιά, καταλάβαμε πως αυτό που έφτιαξαν δεν είναι η λίμνη Κάρλα. Πως με τα λάθη που έγιναν και τις αδυναμίες διαχείρισης, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα οδηγηθούμε σε ένα ακόμη αδιέξοδο, σαν αυτό του Αχελώου. Πώς να ξαναμιλήσουμε για σύσταση φορέα διαχείρισης στις δικές μας περιοχές Νaturα; Έγινε πρόταση από το ΥΠΕΧΩΔΕ ,μιας και είναι δύσκολο να συσταθεί ένας νέος Φορέας διαχείρισης ,να διευρυνθεί ο ήδη υπάρχων της Κάρλας και να συμπεριληφθούν σ’αυτόν και οι δικές μας προστατευόμενες περιοχές. Δυστυχώς οι εξελίξεις στις Σκουριές, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και όλα τα θλιβερά που βλέπουμε να γίνονται στο Περιβάλλον, προς χάριν της εθνοσωτήριας πολιτικής της συγκέντρωσης χρημάτων, δεν μας αφήνουν περιθώρια να ελπίζουμε πως θα μπει τάξη στον τομέα του Περιβάλλοντος.
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον τα περιθώρια δράσης είναι ελάχιστα».
Η κ Κόσσυβα αναφέρθηκε επίσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΡΥΑΣ στα Τέμπη και στη διάθεση του Συλλόγου να εμπλουτίσει τις δραστηριότητές του με ξεναγήσεις στο Πετρογέφυρο και στο Δέλτα του Πηνειού.
Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος για τη συντήρηση των κτιρίων και του χώρου του Σταθμού και ζήτησε τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων: «Αν δεν δώσουμε τα χέρια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν υπάρχει εξέλιξη…
Χειροκροτήσαμε με ιδιαίτερη χαρά τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Τεμπών, κ. Κώστα Κολλάτου, για την ανάδειξη της κοιλάδας των Τεμπών. Ώσπου να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες εμείς και οι σύλλογοι των σιδηροδρομικών μπορούμε να λειτουργήσουμε το Κέντρο με την υποστήριξη του Δήμου. Μπορούν οι δρεζίνες και τα ποδήλατα από τώρα να κάνουν διαδρομές…».
Επίσης ένα σημαντικό θέμα που έθεσε ο αντιπρόεδρος ο Στέλιος ο Χλωρός είναι το θέμα των διοδίων που θέλει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να δημιουργήσει είσοδο της κοιλάδας.
«Αν γίνει αυτό» είπε «τότε όλοι για ν’ αποφύγουν την πληρωμή θα μπαίνουν στον παλιό δρόμο της κοιλάδας κι αυτό σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή. Περιμένουμε εδώ και τόσο καιρό να λειτουργήσει ο καινούριος δρόμος, για να αποσυμφορηθεί ο παλιός δρόμος και να μετατραπεί σε δρόμο χαμηλής όχλησης με έργα για περιπατητές που θέλουν ν’ απολαύσουν το μοναδικό σε ομορφιά τοπίο της κοιλάδας των Τεμπών, και τώρα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να ανατραπούν όλα αυτά από την πολιτική της Εταιρείας που αποβλέπει μόνο στο κέρδος. Το θέμα δεν είναι μόνο η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής, είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Κοιλάδας που προσπαθούμε να αναδείξουμε ».
Στη συνέχεια η συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου από 7 σε 9 άτομα και έτσι το συμβούλιο της ΔΡΥΑΣ εμπλουτίστηκε με δύο ακόμη μέλη, τη συμβολαιογράφο Τζένη Τζόκα και το γιατρό Νίκο Σκεντέρη.
Ακολούθησε η κοπή πίτας και γλέντι με τους μουσικούς Σπύρο Καβαλιεράτο , Βαγγέλη Τσιαπλέ με τη συνοδεία στο τραγούδι του Χρήστου Πούρικα και της Ελένης Ντόλκου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass