×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/150751

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Φωτιές ανάβουν» οι δασικοί χάρτες σε ιδιοκτήτες γης

* Πώς θα βρείτε την ιδιοκτησία σας, γιατί πρέπει να καταθέσετε ένσταση όσοι έχετε αντιρρήσεις επί του χάρτη και πόσο κοστίζει αυτή.

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2017 15:25

«Φωτιές άναψε» στον νομό Λάρισας, η χθεσινή ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ιδιοκτήτες γης ξεκινούν έναν αγώνα αναζήτησης της έκτασης που τους ανήκει μέσα στους δασικούς χάρτες που υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), ώστε να διαπιστώσουν αν αυτή έχει ή δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασική, είτε ολόκληρη, είτε μέρος της.

Σύμφωνα με τον δασάρχη Λάρισας κ. Στ. Γκάτσικο, «όσοι έχουν ιδιοκτησίες κοντά σε δασική περιοχή, καλό θα είναι να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία να ερευνήσουν μέσα στους δασικούς χάρτες τη θέση του χωραφιού, αγροτεμαχίου κ.α., προκειμένου να διαπιστώσουν πως έχει χαρακτηριστεί. Διότι αν έχει καταγραφεί ολόκληρο ή μέρος του, ως δασική έκταση, τότε αν δεν κάνουν άμεσα ένσταση, μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, που τους δίνεται η δυνατότητα, τότε κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες…».

Ο κ. Γκάτσικος επισημαίνει ότι, καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις συντεταγμένες της θέσης της γης που τους ανήκει, ώστε αυτή να εντοπιστεί και να εμφανιστεί γρήγορα στον ηλεκτρονικό δασικό χάρτη. Ακόμη κι αν υπάρχει μία υποψία, ότι μπορεί μέρος της ιδιοκτησίας να έχει χαρακτηριστεί δασική, η συμβουλή του δασάρχη είναι να ερευνηθεί.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΧΑ Α.Ε. δημιούργησε νέα ειδική εφαρμογή για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο διαδίκτυο, αντί της παραδοσιακής έντυπης ανάρτησης. Με τον τρόπο αυτό, όλοι, πολίτες και φορείς, έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο του δασικού χάρτη, και μπορούν εύκολα, και γρήγορα να πληροφορηθούν εάν η έκταση που τους ενδιαφέρει έχει δασικό ή μη χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που δίνει:

«Μπορείτε να αναζητήσετε την έκταση που σας ενδιαφέρει με τους εξής τρόπους:

α. Πληκτρολογώντας την οδό, το τοπωνύμιο ή κάποιο σημείο ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (π.χ. όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου).

β. Εισάγοντας τις γεωγραφικές συντεταγμένες της έκτασης που σας ενδιαφέρει.

Για να δείτε τον χαρακτηρισμό της έκτασης που σας ενδιαφέρει πατήστε το εργαλείο «Πληροφορία είδους έκτασης» και συμβουλευτείτε τη «Βοήθεια Εντοπισμού περιοχής»».

Χθες αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στην Αρκαδία, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στη Λακωνία, στη Λάρισα, στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο, ενώ ακολουθούν στις 10 Φεβρουαρίου οι δασικοί χάρτες σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΝΣΤΑΣΗ

Η ένσταση - αντίρρηση, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία, για να ξεκαθαρίσει κάποιος την ιδιοκτησία του, ως προς τον δασικό χαρακτήρα, αν αυτή έχει συμπεριληφθεί ως δασική έκταση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχει στα χέρια του και τα πειστήρια που να αποδεικνύουν το αντίθετο.

Υπάρχει, για τους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλλουν ένσταση, δυνατότητα για έκδοση αεροφωτογραφιών παλαιοτέρων ετών, ώστε να μπορούν να την τεκμηριώσουν. Το υλικό των αεροφωτογραφιών αποτελεί ίσως και το μοναδικό ουσιαστικό στοιχείο που μπορεί να αποδείξει τον πιθανό «μη δασικό» χαρακτήρα της υπό εξέτασης περιοχής.

Οι αντιρρήσεις - ενστάσεις αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα των εμφανιζομένων στον χάρτη δασικών εκτάσεων.

Οι έχοντες το έννομο συμφέρον (πληρώνοντας το τέλος αντιρρήσεων), μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) την ένστασή τους.

Η προθεσμία υποβολής της ένστασης, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα αιτιολογούν και θα στοιχειοθετούν την ένσταση, ορίζεται σε εξήντα ημέρες και αρχίζει από την επομένη της τελευταίας δημοσίευσης.

Οι αντιρρήσεις - ενστάσεις εξετάζονται μέσα σε τέσσερεις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

Μετά την κύρωσή του, ο δασικός χάρτης καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή.

ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

Χθες ανακοινώθηκε η μείωση των τελών που πρέπει να πληρώσει κάθε ενδιαφερόμενος για την ένσταση. Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο αν. Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μειώνονται περαιτέρω τα τέλη αντιρρήσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να υποβάλουν αντίρρηση, σε περίπτωση που διαφωνούν με την εκτίμηση της θεματικής αποτύπωσης του δασικού χάρτη της περιοχής τους.

Αναφέρεται επίσης πως: «Υπενθυμίζεται, ότι τα τέλη αντιρρήσεων, από τον Νοέμβριο 2016, είναι ήδη μειωμένα κατά 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη ΚΥΑ που είχε εκδοθεί το 2014. Η νέα ΚΥΑ προβλέπει την περαιτέρω μείωση των τελών, ειδικά για τους πολίτες που κατέχουν μικρές εκτάσεις, καθώς επίσης και τη διαίρεση της κατηγορίας από 5 έως 20 στρέμματα, σε δύο κατηγορίες, από 5 έως 10 στρέμματα και από 10 έως 20 στρέμματα.

 Σύμφωνα με τη νέα κατανομή, οι μειώσεις των τελών στις χαμηλές κατηγορίες φτάνουν έως και 60%, ενώ στην ανώτερη κατηγορία η μείωση είναι 7%, όπως φαίνονται αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα:

α) <=100 m2: 10 ευρώ

β) <= 1.000 m2:40 ευρώ

γ) >1.000 m2&<= 5.000 m2: 90 ευρώ

δ) >5.000 m2&<= 10.000 m2: 180 ευρώ

ε) >10.000 m2&<= 20.000 m2: 350 ευρώ

στ) >20.000 m2&<= 100.000 m2: 700 ευρώ

ζ) >100.000 m2&<= 300.000 m2: 1.400 ευρώ

η) >300.000 m2: 3.300 ευρώ

 Ταυτόχρονα, υπάρχουν ήδη πέντε περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων, όπως είναι:

 - οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στον δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων,

- οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό,

- οι περιοχές που φαίνονται είτε το 1945, είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό,

- οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και

- οι περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας.

Εξάλλου, κατά την πρόσφατη συνάντηση του αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, με τα ανώτατα στελέχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κατέστη σαφές ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η στενότερη συνεργασία των δύο μερών, προκειμένου να καταγράφονται άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν και να δίνονται απαντήσεις και λύσεις, προς τις υπηρεσίες και προς και τους πολίτες.

Ο ήδη αυξημένος χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων, κατά 15 ημέρες, δηλαδή από τις 45 στις 60 ημέρες, η ενίσχυση των Σημείων Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, καθώς και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η δε περαιτέρω μείωση των τελών αντίρρησης, με βάση τη νέα ΚΥΑ, επιτρέπει σε περισσότερους πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις, προλαμβάνοντας οποιαδήποτε κοινωνική αδικία».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου

{gallery}150751{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass