ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστοριογραφία του ΔΣΛ αλλά και της Λάρισας

* Στη γεμάτη αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2017 14:55

Ένα βιβλίο –σταθμός για την πορεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας αλλά και την καταγραφή της ιστορίας της ίδιας της πόλης παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου.

Εκεί πλήθος κόσμου από κάθε κλάδο και όχι μόνο της Νομικής, ενημερώθηκε για τον πρώτο τόμο του δίτομου βιβλίου «Συμβολή στην Ιστοριογραφία του Δικηγορικού Συλλόγου Λαρίσης», μια εξαιρετική δουλειά από τον συγγραφέα και επίτιμο δικηγόρο κ. Αριστείδη Παπαχατζόπουλο.

Η καλαίσθητη έκδοση καταλαμβάνει την περίοδο 1881-1940 και φωτίζει πολλές και άγνωστες πτυχές της συμμετοχής του Δ.Σ.Λ. στα δρώμενα της πόλης, της διαχρονικής προσπάθειάς του για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης αλλά και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των πολιτών σε καιρούς δύσκολους ενώ αναδεικνύει σημαντικές μορφές του δικηγορικού σώματος. Επίσης έγινε γνωστό πως επίκειται η έκδοση του δεύτερου τόμου, που θα πραγματεύεται την περίοδο 1941-1981.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν τόσο ο περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός όσο και ο δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης. Ο κ. Αγοραστός αρχικά έδωσε πολλά συγχαρητήρια στον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας αλλά και στον κ. Παπαχατζόπουλο για το γεγονός πως γράφτηκε η ιστορία και είναι παρακαταθήκη για όλους. Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης έφερε στη μνήμη του τη στιγμή που του έφεραν το βιβλίο στο γραφείο «Το ξεφύλλισα αμέσως και είδα πως εκτός από την ιστοριογραφία του ΔΣΛ καταγράφεται και η ιστορία της ίδιας της Λάρισας. Καταγράφει το DNA της και αναφέρεται στο επιστημονικό δυναμικό που έχει σπουδαία προσφορά στην πόλη». Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «να μη φεύγει το μυαλό μας από την ατομική και συλλογική μας ευθύνη».

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλεξη με θέμα τα επιστημονικά και ιστορικά θεμέλια της νομικής επιστήμης με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. πρύτανη κ. Πέτρο Γέμτο. Ο κ. Γέμτος τόνισε πως το βιβλίο καλύπτει ένα συγκλονιστικό τμήμα της ιστορίας της πόλης ενώ αφιέρωσε τη διάλεξη στη μνήμη του πατέρα του, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Έπειτα μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣΛ κ. Δημήτρης Κατσαρός που τόνισε πως δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι το βιβλίο είναι η ουσιαστική επιτομή της νεότερης Λάρισας. «Γι’ αυτό και το βιβλίο αφορά τον κάθε υπεύθυνο και συγκροτημένο πολίτη που θέλει να γνωρίζει πτυχές της εθνικής του ιστορίας και της περιοχής του».

Ανέφερε πως έχει μια θαυμάσια αρχιτεκτονική στη συγγραφή του και πως αναδεικνύει την πολιτική ισχύ του τότε διεθνή παράγοντα, σε συνδυασμό με τη βαθμιαία υποχώρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προβάλλει τις λαμπρές εξάρσεις του Εθνους για την απελευθέρωση των αλύτρωτων τμημάτων του».

Το βιβλίο αυτό τόνισε πως δεν θα υπήρχε σήμερα «αν δεν υπήρχε ο συγγραφέας του, ο επίτιμος σήμερα δικηγόρος Αριστείδης Παπαχατζόπουλος. Με το φιλότιμο που τον διακρίνει ανέλαβε ασμένως, ευγενώς και αφιλοκερδώς τη συγγραφή του βιβλίου αυτού και σήμερα έχουμε τη χαρά να είναι κτήμα της πόλης μας αυτό το αριστούργημα. Ο Αριστείδης Παπαχατζόπουλος με τη συγγραφή του βιβλίου αυτού, συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή της μακράς ιστορικής διαδρομής του πρώτου επιστημονικού φορέα της πόλης. Για την αφιλοκερδή, εθελοντική και ανιδιοτελή αυτή προσφορά του, είναι άξιος της γενικής εκτίμησης και αναγνώρισης του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Αφού μίλησε και ο συγγραφέας κ. Αρ. Παπαχατζόπουλος το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον επίτιμο δικηγόρο κ. Ιωάννη Διαμαντή και τον ιατρό – ιστοριοδίφη κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου.

Παρόντες στην εκδήλωση ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος, οι βουλευτές της ΝΔ κ. Μαξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας, η διευθύνουσα του Εφετείου Λάρισας κ. Χρυσούλα Χαλιαμούρδα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δήμητρα Παπαχρήστου, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και του Νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Δημ. Παπαποστόλου, ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων κ. Π. Τζαφάλιας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γ. Μιχαλόπουλος, το μέλος του ΔΣ της «Ε» κ. Κ. Ευθυμίου, δικηγόροι και αρκετοί απλοί πολίτες.

Την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δ.Σ.Λ., υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, συντόνισε ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος του ΔΣΛ, κ. Τρύφων Τσάτσαρος.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass