ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΩΠΙΚΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΘΕ

Διόδια Τεμπών: Έρχονται για να …μείνουν!

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2017 14:30
Επανέρχονται 9 χρόνια μετά τα διόδια στα Τέμπη Επανέρχονται 9 χρόνια μετά τα διόδια στα Τέμπη

Εξαιρετικά δύσκολη έως ανέφικτη με τα υπάρχοντα δεδομένα εμφανίζεται η προοπτική αναστολής της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου" για τη μεταφορά του σταθμού διοδίων από τον Πυργετό στην κοιλάδα των Τεμπών παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υποδομών και Επικοινωνιών κ. Χρ. Χρήστου Σπίρτζη για νέα διαβούλευση με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς πριν την υπογραφή των περιβαλλοντικών αδειών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δέσμευσης που ανέλαβε ο υπουργός κατά την πρόσφατη περιοδεία του στις υπό παράδοση σήραγγες, οι αυτοδιοικητικοί του νομού Λάρισας αναμένεται αύριο να επαναδιατυπώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την άρνησή τους να αποδεχθούν την επανεγκατάσταση των διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών χωρίς ωστόσο να διατυπώνουν εναλλακτική πρόταση.

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Τεμπών Κώστας Κολλάτος και Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή τους στην Αθήνα για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες θα θέσουν στον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε το θέμα των διοδίων στα Τέμπη διαμηνύοντας εκ νέου την απόφαση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας να μην αποδεχθεί τη λειτουργία σταθμού διοδίων στην κοιλάδα. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα καλέσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει τη διαβούλευση με την παραχωρησιούχο εταιρία καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν με δεδομένη την απόφαση της εταιρίας να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της μεταφοράς.

"Ποια διαβούλευση; Η προβλεπόμενη διαβούλευση έχει τελειώσει και η περιβαλλοντική άδεια βρίσκεται προς υπογραφή από τον υπουργό. Εάν ανοίξει θέμα Τεμπών και ως εκ τούτου τροποποίησης της σύμβασης για την ολοκλήρωση των νέων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου υπάρχει ο κίνδυνος να μην παραδοθεί το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο..." εκτιμούν στελέχη της "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου". Επισημαίνουν μάλιστα πως συζήτηση για το αίτημα των αυτοδιοικητικών να μην λειτουργήσουν διόδια στα Τέμπη σημαίνει συζήτηση για την πιθανή τροποποίηση της σύμβασης με άγνωστα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λειτουργία διοδίων στην παλιά (υπάρχουσα) εθνική οδό μετά τη λειτουργία των σηράγγων προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση μετά από τη συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου" να αναλάβει η εταιρία και τη συντήρηση του παρακαμπτηρίου για το σύνολο των 25 χιλιομέτρων των νέων τμημάτων από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Λεπτοκαρυά, που θα παραδοθούν στα τέλη Μαρτίου. Τα νέα διόδια των Τεμπών δηλαδή, βάσει της σύμβασης, θα χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση των παρακαμπτηρίων των νέων τμημάτων και δεν σχετίζονται με τη λειτουργία και τη συντήρηση του ΠΑΘΕ και των σηράγγων. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν καταργηθούν τα μετωπικά διόδια το 2018, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο κ. Σπίρτζης περιοδεύοντας στις σήραγγες, τα νέα διόδια των Τεμπών θα παραμείνουν -εφόσον φυσικά υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα στη σύμβαση ολοκλήρωσης του έργου.

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή ελληνικό δημόσιο και "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου" συμφώνησαν πως η τοποθέτηση διοδίων της παλιάς εθνικής οδού μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση καθώς εξασφάλιζε πλήρη ανάσχεση των βαρέων οχημάτων και ελαχιστοποίηση των απωλειών στην καταβολή του αντιτίμου διέλευσης.

Όσο για την τιμή διέλευσης στα διόδια των Τεμπών, όταν λειτουργήσουν, η σύμβαση προβλέπει ότι πρέπει να ανέρχεται στο 35% της αντίστοιχης τιμής, που ισχύει για τις μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας η διέλευση για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα ανέρχεται στα 1,60 ευρώ.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους κατοίκους του Δήμου Τεμπών στους οποίους θα διανεμηθούν κάρτες διέλευσης με έκπτωση της τάξεως του 100% για τρία χρόνια, μέριμνα που διεκδικεί και ο Δήμος Αγιάς για τους κατοίκους του πρώην Δήμου Ευρυμενών.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

Στο μεταξύ την πρώτη δημόσια διαβούλευση για τα νέα διόδια στην κοιλάδα των Τεμπών μέσω facebook ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Κάτω Ολύμπου και αντιπρόεδρος της «ΔΡΥΑΣ» Αστέριος Χλωρός με κείμενο θέσεων που ανήρτησε προχθές στην προσωπική του σελίδα και αναφέρει:

"Η σιωπή τον τελευταίο καιρό του δημάρχου και των συμβούλων του Δήμου Τεμπών, μου δίνει την αίσθηση ότι συμβιβάζονται με την πρόταση της εταιρίας για την κατασκευή των διοδίων με αντιστάθμισμα τη δωρεάν διέλευση των δημοτών για τρία χρόνια. Εύχομαι και ελπίζω να διαψευσθώ.

Επικεντρώνομαι σε μερικά σημεία που δεν πρέπει να παραβλεφθούν.

1ον Η αρχική σύμβαση παραχώρησης του έργου (Ν3605/2007), προβλέπει ότι το τμήμα της εθνικού οδού από Ευαγγελισμό μέχρι τη Λεπτοκαρυά, μετά την κατασκευή του νέου οδικού άξονα, θα λειτουργήσει ως οδός Ιδιαίτερης Περιβαλλοντικής Σημασίας.

2ον Το κράτος έχει το δικαίωμα να εισπράττει διόδια, ή να παραχωρεί το δικαίωμα είσπραξης σε τρίτους, σε δρόμους που τηρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πανευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Δηλαδή σε ασφαλείς δρόμους πλάτους τουλάχιστον δεκατριών μέτρων.

3ον Το αντίτιμο των διοδίων, βάσει της σύμβασης, πρέπει να είναι σύμφωνο με το χιλιομετρικό αναλογικό σύστημα τιμολόγησης διοδίων (εξαιρούνται οι σήραγγες των Τεμπών όπου η τιμολόγηση θα είναι διαφορετική).

Θα μπορούσαμε να πούμε ξανά τα όσα επί μια δεκαετία λέμε, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής (Δήμο, Επιμελητήρια, Περιφέρεια κ.λπ) , για τη μη νομιμότητα της κατασκευής διοδίων, για την απομόνωση και υποβάθμιση της περιοχής, για την παραβίαση του Συντάγματος ως προς την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων, μιας και δεν υπάρχει εναλλακτική διέλευση, αλλά πάλι φοβάμαι ότι οι υπηρεσίες της κεντρικής εξουσίας δεν θα τα λάβουν υπόψη.

Ρωτάω λοιπόν:

Θα τηρηθεί η αρχική σύμβαση ως προς το μέρος της για κατασκευή οδού Ιδιαίτερης Περιβαλλοντικής Σημασίας;

Είναι δυνατόν να λειτουργούν διόδια σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας;

Το κράτος έχει δικαίωμα να κατασκευάσει διόδια στον παράπλευρο δρόμο Λάρισας - Πλαταμώνα; Στον παράπλευρο δρόμο του ΠΑΘΕ, το μοναδικό τμήμα που ίσως τηρεί τέτοιες προϋποθέσεις είναι τα 8 χιλιόμετρα Τεμπών - Σ.Σ. Ραψάνης. Το αντίτιμο των διοδίων θα είναι ανάλογο; Θα αντιστοιχεί μόνο για τα 8 χιλιόμετρα;

Νομίζει κανείς ότι μετά από τρία χρόνια οι δημότες του Δήμου Τεμπών θα μπορούν και πρέπει να πληρώνουν 3 ευρώ επιπλέον για ένα μπάνιο στη θάλασσα;

Είναι νόμιμο και ηθικό οι δημότες των διαμερισμάτων του Κάτω Ολύμπου να καταδικαστούν να πληρώνουν 3 ευρώ για τη μετακίνησή τους στο Δημαρχείο ή στο Κέντρο Υγείας Γόννων;

Είναι νόμιμη η μετακύλιση μέρους του κόστους των διοδίων από τον κεντρικό άξονα (από τις σήραγγες) στον παράπλευρο, για να γίνει η μετακίνηση Λάρισας - Πλαταμώνα φθηνότερη, αλλά πολύ πιο επικίνδυνη;

Είναι ηθικό να πληρώνουν άλλοι αντί άλλων και να μπαίνουν ζωές σε κίνδυνο;

Θα περίμενε κανείς, με την ολοκλήρωση των έργων, σύμφωνα με τη σύμβαση, να κατασκευαστούν έργα για την αποκατάσταση των αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου και την ανάδειξη της περιοχής. Αντί αυτών προτείνεται να κατασκευαστεί έργο τροχοπέδη για την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Πρέπει όλοι μας, αναλογιζόμενοι την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου, να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε για την αειφορία και την ευημερία του. Καλώ όλους σε επαγρύπνηση και συμπόρευση".

 

Του Δημ. Κατσανάκη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass