ΜΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΚΛΟΠΗ ΠΟΥ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

Η φαντασία μιας 11χρονης και οι σχολικές τσάντες

* Δεν είναι ασυνήθιστες τέτοιες συμπεριφορές, λένε παιδοψυχολόγοι

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2017 14:35

Όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας κλήθηκαν να ερευνήσουν την κλοπή σχολικής τσάντας, δύο φορές, στην ίδια μάλιστα μαθήτρια και μάλιστα μέρα – μεσημέρι, προφανώς και δεν μπορούσε να είχαν φαντασθεί ότι δεν επρόκειτο για πραγματικές κλοπές αλλά για σκηνοθετημένες.

«Σκηνοθέτιδα» μια μαθήτρια δημοτικού μόλις 11 ετών, η οποία, για τους δικούς της λόγους που δεν είναι της παρούσης, «έκρυψε» τη σχολική τσάντα πετώντας τη για να δηλώσει στους γονείς της ότι της την έκλεψαν. Το υλικό ωστόσο από κάμερες ασφαλείας που εξέτασαν αστυνομικοί ερευνώντας την υπόθεση, απέδειξε ότι η τσάντα που υποτίθεται είχε κλέψει άγνωστος βρισκόταν πίσω από ένα θάμνο σε πάρκο της πόλης, εκεί όπου την είχε πετάξει το ίδιο το κορίτσι.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο πατέρας της ανήλικης μαθήτριας, καταφεύγει στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας καταγγέλλοντας ότι άγνωστος έκλεψε την τσάντα της κόρης του. Τι είχε προηγηθεί; Όπως ο ίδιος ανέφερε στην αστυνομία, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου, η 11χρονη πήγαινε για το μάθημά της σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών και περπατώντας σε συνοικιακή οδό, άγνωστος της άρπαξε την τσάντα που περιείχε τα βιβλία του φροντιστηρίου.

Έτσι τουλάχιστον καταγγέλθηκε στην αστυνομία. Η καταγγελία έγινε πιστευτή, ανησυχώντας μάλιστα την ΕΛ.ΑΣ., μιας και πρόκειται για κλοπή σε βάρος ανήλικου μαθητή. Αρχικά εκτιμήθηκε ότι ο υποτιθέμενος κλέφτης «άρπαξε» την τσάντα της μικρής στοχεύοντας ίσως σε κάποιο κινητό τηλέφωνο ή σε κάποιο χρηματικό ποσό ενώ εκτιμήθηκε επίσης ότι επειδή «όλα έγιναν γρήγορα», ίσως γι’ αυτό το λόγο η μαθήτρια δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά του «δράστη».

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αρχικά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο με δεδομένο ότι δεν υπήρχε κανένα δεδομένο για τον ρουχισμό, τα χαρακτηριστικά κλπ του δράστη ενώ δεν υπήρχαν και μαρτυρίες στη γειτονιά.

Μια εβδομάδα αργότερα, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Είναι 1.30 το μεσημέρι που η 11χρονη επιστρέφει στο σπίτι, από το σχολείο αυτή τη φορά, δηλώνοντας πως άγνωστος δράστης της έκλεψε τη σχολική τσάντα.

Η νέα καταγγελία έχει ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι έρευνες της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., με δεδομένο ότι στο ίδιο παιδί, στην ίδια συνοικία, άγνωστος κλέβει τις σχολικές της τσάντες. Με βάση τις καταγγελίες, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη «κλοπή», ο δράστης φέρεται να αιφνιδιάζει τη μαθήτρια και μόνο «κλέβει» την τσάντα, ευτυχώς χωρίς να ασκεί βία πάνω της.

Η υπόθεση προκαλεί ανησυχία για τυχόν ενδεχόμενη «στοχευμένη» δράση του αγνώστου άνδρα με τα ερωτηματικά να εντείνονται γιατί στο συγκεκριμένο παιδί. Γιατί κάποιος ενήλικας να «κλέβει» τσάντες που το μόνο που περιέχουν είναι σχολικά βιβλία ή βιβλία αγγλικών; Το ίδιο, όπως είναι αυτονόητο, εντείνεται και η ανησυχία της οικογένειας.

Αστυνομικοί «ακολουθούν» τη διαδρομή της μαθήτριας από το σπίτι στο φροντιστήριο και από το σπίτι στο σχολείο. Πάλι δεν προκύπτουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Αυτή τη φορά ωστόσο εξετάζεται οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Για να διαπιστωθεί ότι η μαθήτρια, την ημέρα της δεύτερης «κλοπής» μπαίνει σε γειτονικό πάρκο και βγαίνοντας δεν έχει μαζί της τη σχολική τσάντα.

Πρόκειται για μια από τις πιο παράδοξες «κλοπές» που με ανακούφιση εξιχνίασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, καθώς η υποτιθέμενη κλεμμένη σχολική τσάντα εντοπίζεται τελικά πίσω από έναν θάμνο του πάρκου. Σε αντίθεση με την τσάντα του φροντιστηρίου που δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η οικογένεια της 11χρονης έχει ήδη ενημερωθεί για την εξέλιξη της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. ενώ η σχετική δικογραφία αναμένεται να υποβληθεί στις εισαγγελικές αρχές. Για το «τυπικό» βεβαίως του θέματος μετά και τις καταθέσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης που, εκτιμάται, πως μετά από αυτή την εξέλιξη το πιθανότερο είναι να τεθεί στο αρχείο.

ΠΡΟΕΦΗΒΕΙΑ

Η περίπτωση της 11χρονης μπορεί να θεωρείται σπάνια στα τοπικά αστυνομικά χρονικά αλλά παιδοψυχολόγοι σημειώνουν στην «Ε» πως «τέτοιες συμπεριφορές, όπως και τα ψέματα των παιδιών θεωρούνται συνηθισμένες στην προεφηβεία».

Προσθέτοντας - χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα δεδομένα καθώς τα στοιχεία της οικογένειας διαφυλάσσονται ως απόρρητα από την ΕΛ.ΑΣ. - ότι «δεν πρόκειται για παραβατική συμπεριφορά του παιδιού.

Αλλά για μια στάση – όπως επιστημονικά είναι γνωστό - που συχνά επιλέγουν τα παιδιά προκειμένου να βρεθούν στο επίκεντρο. Άλλες φορές για να αποσπάσουν την προσοχή των μεγαλυτέρων και άλλες φορές και για να κερδίσουν το θαυμασμό συμμαθητών και συνομηλίκων» καταλήγουν οι ειδικοί.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass