ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Ζητούν μεταρρυθμίσεις ουσίας για την αυτοδιοίκηση

*Να εξισωθούν οι μισθοί των βουλευτών (6.500-7.000 ευρώ καθαρά τον μήνα) με τον μισθό του δημάρχου Αθηναίων (2.900 ευρώ καθαρά τον μήνα), ζήτησαν δήμαρχοι στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2017 11:40

Μεταρρυθμίσεις «που να οδηγούν στην αυτοδιοίκηση της παραγωγής και της δημιουργίας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κώστας Αγοραστός, κρίνουν αναγκαίες περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής που συνέστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» συνήλθαν χθες σε κοινή συνεδρίαση και αποφάσισαν:

-«Ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει άμεσα τις επίσημες κυβερνητικές προτάσεις για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες θέσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες.

-Συστήνεται Κοινή Επιτροπή του Πρώτου και του Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την επεξεργασία θέσεων για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

-Εξουσιοδότησαν τους δύο προέδρους ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν δήμαρχοι στην κυβέρνηση για την απόφασή της να αυξήσει τους μισθούς των γενικών γραμματέων στα υπουργεία αφού πρώτα τους αποσυνέδεσε από τις αποδοχές δημάρχων και περιφερειαρχών.

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης ανέφερε ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του ανέρχονται στις 2.900 ευρώ, ενώ όπως ειπώθηκε οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών υπερβαίνουν τις 6.500 και φθάνουν τις 7.000 ευρώ. Γι’ αυτό προτάθηκε τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης να ζητήσουν να εξισωθούν οι μισθοί των βουλευτών με τους μισθούς των περιφερειαρχών και των δημάρχων των μεγάλων δήμων.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Οδηγούν σε απλή αλλαγή κι όχι στην αναγκαία μεταρρύθμιση που πρέπει να οδηγεί στην Αυτοδιοίκηση της παραγωγής και της δημιουργίας», σχολίασε για τις προτάσεις της επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και έκρινε αναγκαίο και χρήσιμο για τη χώρα και την κοινωνία «ο ρόλος της Περιφέρειας στη μετά Καλλικράτη εποχή να αναβαθμισθεί και να μετεξελιχθεί, τόσο θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά, όσο και οικονομικά και αναπτυξιακά.

Στην πράξη, η μετεξέλιξη αυτή συνοψίζεται ως μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και παρουσίασε έναν «Οδικό Χάρτη» με 4 βασικά βήματα που αφορούν:

-«Στη σχέση της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η περιφέρεια δεν είναι εργαλείο του κεντρικού κράτους.

Γι’ αυτό και πρέπει να έχει κανονιστική αυτονομία και κρατική εποπτεία που να μην εμποδίζει την ελεύθερη πρωτοβουλία και δράση της.

-Στη θεσμική συγκρότηση, την ορθολογική οργάνωση και τη λειτουργία της Περιφέρειας, με υποκατάσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βασιζόμενη σε καλές πρακτικές άλλων χωρών και, αναλαμβάνοντας, τελικά, τον ρόλο που της αναλογεί στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

-Στην απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ίδιων εσόδων, που μπορούν να λειτουργήσουν και στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

-Στην αναπτυξιακή προοπτική που καλείται να συνοικοδομήσει και να υπηρετήσει προς όφελος της περιφερειακής οικονομίας και των πολιτών, στηριζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό».

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε επίσης αναγκαίο να αποτυπωθεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

Ο Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε σχετικά με το κείμενο της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών ότι «δεν συνιστά κείμενο θέσεων που προωθούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, αλλά ένα πολυσέλιδο, προχειρογραμμένο πόνημα, χωρίς ενιαία δομή και λόγο».

Επίσης ανέφερε πως το κείμενο δεν αποτυπώνει τις θέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αγνοεί και πρόσθεσε πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως αυτές τέθηκαν στο υπουργείο μετά τα δύο συνέδρια σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον τόνισε πως δεν δίνεται απάντηση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των Δήμων, (π.χ φορολογική αποκέντρωση, καταστατική θέση των αιρετών, συνεργασία μεταξύ Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης, νέα γενιά παρακρατηθέντων, μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., απουσία προτάσεων για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως ο ρόλος της Τ.Α. στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής και της μεταναστευτικής πολιτικής).

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι προτάσεις είναι απόσπασμα χωρίς στρατηγική συνοχή και καταδεικνύουν την αδυναμία όσων συνέταξαν το κείμενο, να παράγουν «νέα πολιτική».

*Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσός, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων – μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. Χρ. Μιχαλάκης, οι δήμαρχοι Αγιάς – μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Αντ. Γκουντάρας και Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass