ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ

Θα μπει τάξη στο λιμάνι Αγιοκάμπου

* Ξεκινά η εφαρμογή Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης Εγκαταστάσεων αλιευτικών καταφυγίων Αγιοκάμπου και Στομίου του Δήμου Αγιάς

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2017 22:00

Πρόστιμα θα επιβάλλονται σε κάθε παραβάτη των κανόνων λειτουργίας των δύο αλιευτικών καταφυγίων Αγιοκάμπου και Στομίου, μετά το Πάσχα, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός διαχείρισής τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγιάς, κ. Βασίλειο Λέτσιο, αν και ο κανονισμός ισχύει από πέρυσι (μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς), παρόλα αυτά δόθηκε άτυπα περίοδος χάριτος στους χρήστες των δύο αλιευτικών καταφυγίων για την προσαρμογή τους σε όσα αυτός ορίζει, η οποία λήγει οριστικά τον ερχόμενο μήνα.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρει στην «Ε»: «Θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο κανονισμός, για να υπάρξει μια ευταξία τόσο στο αλιευτικό καταφύγιο Αγιοκάμπου όσο και του Στομίου και να συμμορφωθούν όλοι με τα προβλεπόμενα των κανόνων.

Μεταξύ αυτών, απαγορεύεται η αλιεία μέσα σε αυτά, η άναρχη κίνηση και στάθμευση οχημάτων, η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση ρύπανσης, επίσης δικαίωμα ελλιμενισμού αποκτάται μόνο μετά από σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη, πλοιάρχου ή νόμιμου εκπροσώπου του σκάφους και έγγραφη αποδοχή αυτού από το αρμόδιο γραφείο κ.ά.».

Τον έλεγχο για την εφαρμογή του κανονισμού έχει το λιμενικό γραφείο Αγιοκάμπου, το οποίο θα επιβάλει και τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας και Διαχείρισης Εγκαταστάσεων αλιευτικών καταφυγίων Αγιοκάμπου και Στομίου του Δήμου Αγιάς προβλέπει, μεταξύ άλλων ενδεικτικά, τους ακόλουθους κανόνες:

«-Ο Κανονισμός διέπει όλους τους χώρους και εγκαταστάσεις των αλιευτικών καταφυγίων Στομίου και Αγιοκάμπου που χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό πάσης φύσεως ιδιωτικών σκαφών και πλοηγημάτων επαγγελματικής χρήσης (αλιευτικά/τουριστικά/ερευνητικά) ή χρήσης αναψυχής.

-Στις διατάξεις του Κανονισμού υπόκεινται όλοι όσοι κάνουν χρήση ή βρίσκονται εντός του θαλάσσιου ή χερσαίου χώρου, των παραπάνω ειδικών εγκαταστάσεων και γενικά των εξυπηρετήσεων των αλιευτικών καταφυγίων.

-Το Αυτοτελές Λιμενικό Γραφείο Δήμου Αγιάς έχει όλες τις αρμοδιότητες διαχείρισης, εκμετάλλευσης, ανάπτυξης, διοίκησης και εποπτείας του συγκεκριμένου τμήματος των αλιευτικών καταφυγίων, όπως αυτές καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του Λιμενικού Γραφείου και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγιάς, όπως τα παραπάνω εφαρμόζονται, ερμηνεύονται και εξειδικεύονται με γενικές ή ειδικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγιάς.

Είσπλους - Παραμονή - Έκπλους

-Δυνατότητα ελλιμενισμού και χρήσης των εγκαταστάσεων έχουν τα μικρά σκάφη, τα σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, τα επαγγελματικά τουριστικά και τα σκάφη επαγγελματιών αλιέων.

-Με την κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού, οι χώροι ελλιμενισμού σκαφών των αλιευτικών καταφυγίων έχουν την δυνατότητα εξυπηρέτησης 83 σκαφών για το αλιευτικό καταφύγιο Αγιοκάμπου και 91 σκαφών για το αλιευτικό καταφύγιο Στομίου.

Το Αυτοτελές Λιμενικό Γραφείο Δήμου Αγιάς διατηρεί το δικαίωμα αναπροσαρμογής της κατανομής των θέσεων, τόσο ως προς το σύνολο όσο και ανά κατηγορία, προκειμένου να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες ελλιμενισμού σκαφών, μετά από απόφαση του Δ.Σ του Δήμου.

-Δικαίωμα ελλιμενισμού αποκτάται μόνο μετά από σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη, πλοιάρχου ή νόμιμου εκπροσώπου του σκάφους και έγγραφη αποδοχή αυτού από το αρμόδιο γραφείο.

-Οι θέσεις πρυμνοδέτησης και παραβολής ιδιωτικών σκαφών διατίθενται κατά την διακριτική ευχέρεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάλογα με τις διαστάσεις, τύπο, ανάγκες του σκάφους και την χρονική περίοδο ελλιμενισμού. Απαγορεύεται η κατά βούληση αγκυροβολία, πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση παντός σκάφους, καθώς και η κατάληψη οποιασδήποτε θέσης εκτός από εκείνη που υποδεικνύει το αρμόδιο προσωπικό του λιμενικού γραφείου.

-Το προσωπικό του Αυτοτελούς Λιμενικού Γραφείου και τα αρμόδια όργανα του Λιμενικού σταθμού επιθεωρούν τον τρόπο πρόσδεσης του σκάφους και δύνανται να προβαίνουν σε υποδείξεις προς τους πλοιοκτήτες-κυβερνήτες για την λήψη από αυτούς ασφαλέστερων μέτρων υπαγορευόμενων από την ναυτική εμπειρία και τέχνη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ανωτέρω προς τις υποδείξεις του προσωπικού, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την λήψη μέτρων ασφαλείας του σκάφους και να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του με τα τυχόν δημιουργούμενα έξοδα ή ακόμη και να καταγγείλει την σύμβαση ελλιμενισμού.

-Οι χρήστες των εγκαταστάσεων οφείλουν να συμμορφώνονται με τις εντολές ή υποδείξεις του προσωπικού του Αυτοτελούς Λιμενικού Γραφείου που αφορούν στη λειτουργία του και στον παρόντα κανονισμό.

-Οι έχοντες καταλάβει μόνιμη θέση ελλιμενισμού πρέπει να καταβάλλουν το ετήσιο τέλος ελλιμενισμού έως 30/03 τρέχοντος έτους για να έχουν την σχετική έκπτωση.

-Η καθυστέρηση καταβολής τελών ελλιμενισμού πέραν των 30 ημερών συνεπάγεται αυτοδικαίως την απώλεια κάθε δικαιώματος ελλιμενισμού του σκάφους, παρέχεται δε στο λιμενικό γραφείο το δικαίωμα να διακόψει όλες τις τυχόν παρεχόμενες εκπτώσεις προς το σκάφος και να απομακρύνει τούτο από τον λιμένα χωρίς καμία απολύτως αξίωση του ιδιοκτήτη του σκάφους για αποζημίωση.

-Για την παραμονή οιουδήποτε σκάφους στον λιμένα απαιτείται άδεια του αρμόδιου λιμενικού γραφείου καθώς και η καταβολή ανάλογου τέλους ελλιμενισμού. Για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) ώρες δεν απαιτείται η καταβολή ανάλογης χρέωσης ελλιμενισμού. Αν το σκάφος κατά το διάστημα αυτό κάνει χρήση των παροχών του λιμένα (π.χ. κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού, απόθεση απορριμμάτων κλπ) θα πρέπει να καταβάλλει το αντίστοιχο τίμημα.

-Φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα και λοιπά τροχοφόρα δεν επιτρέπεται να μείνουν στα κρηπιδώματα και τους λοιπούς παραλιακούς χώρους πέρα από τον απόλυτα απαραίτητο χρόνο για αποβίβαση επιβατών ή την φορτοεκφόρτωση αντικειμένων ή αποσκευών. Όλα τα οχήματα πρέπει να σταθμεύουν μόνο στα ειδικά σημεία που έχουν ορισθεί αρμοδίως για τον σκοπό αυτό.

-Παράλληλα δεν επιτρέπονται:

α) η λήψη θαλάσσιων λουτρών στους χώρους ελλιμενισμού ή αγκυροβολίας των σκαφών,

β) η χρησιμοποίηση ιστιοσανίδων (windsurf) και τζετ σκι ( JET SKI) στην θαλάσσια ζώνη των αλιευτικών καταφυγίων,

γ) η αλιεία στη θαλάσσια ζώνη των αλιευτικών καταφυγίων,

δ) οι υποβρύχιες δραστηριότητες, στη θαλάσσια ζώνη των αλιευτικών καταφυγίων, χωρίς την έγκριση του λιμενικού γραφείου,

ε) η είσοδος και η παραμονή μικροπωλητών και λοιπών ασκούντων πάσης φύσεως εμπορική δραστηριότητα, χωρίς τη συναίνεση έγγραφη του λιμενικού γραφείου,

ζ) η χρησιμοποίηση βυσμάτων ή πρόχειρων συνδεσμολογιών για τη λήψη ηλ. ρεύματος από τους κολονίσκους παροχών (pillars),

η) η επέμβαση στους κολονίσκους παροχών από άτομα μη εξουσιοδοτημένα,

θ) η εναπόθεση αντικειμένων (ρούχα, ποδήλατα κλπ) επί των κολονίσκων παροχών,

ια) η παρασκευή φαγητών σε εξωτερικές εστίες φωτιάς (μπάρμπεκιου), είτε επί των σκαφών είτε στους χερσαίους χώρους των αλιευτικών καταφυγίων,

ιβ) η χρήση βεγγαλικών, φωτοβολίδων ή άλλων πυροτεχνημάτων εντός του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου του λιμένα,

ιγ) το πλύσιμο τροχοφόρων σε χώρους του λιμένα.

-Οι υπομισθωτές των χερσαίων χώρων έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν την προηγούμενη έγγραφη έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου για ό,τι αφορά στη μεταβολή της εξωτερικής εμφάνισης του χώρου τους (αλλαγή χρωμάτων, τοποθέτηση πινακίδων, διαφημιστικών σημάτων, σημαιών, τεντών κλπ.)».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass