ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

Εντυπωσιακός και ορμητικός ο Πηνειός

* Η στάθμη ανέβηκε μετά τις βροχοπτώσεις

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2017 22:24

Ορμητικός και εντυπωσιακός είναι ο Πηνειός τις τελευταίες ημέρες, μετά τις βροχοπτώσεις τόσο στον θεσσαλικό κάμπο όσο και στα θεσσαλικά βουνά.

Ο Πηνειός στον κάμπο της Λάρισας, του Τυρνάβου, και ειδικά στην Κοιλάδα των Τεμπών δίνει εντυπωσιακές εικόνες. Ο «οφιοειδής Σαλαμπριάς» των Βυζαντινών χρόνων, ο Πηνειός της αρχαιότητας αλλά και του σήμερα είναι εντυπωσιακός, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών, αφού σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης, στην είσοδο της Λάρισας, στο ύψος της γέφυρας του Αλκαζάρ, στη νέα κοίτη η στάθμη του ποταμού ήταν προχθές -σύμφωνα με τον παρατηρητή- 2,95 μέτρα και χθες 2,94, ενώ μέσα στην πόλη στην παλιά κοίτη 1,80 μέτρα με πτωτική τάση.

Κι όμως οι πλημμύρες δεν έλειπαν μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες τόσο στην πόλη της Λάρισας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι την κατασκευή της νέας κοίτης του ποταμού στη Λάρισα και τα αναχώματα που έγιναν τότε, πριν τον πόλεμο, το 1938.

Στη συνέχεια ο «οφιοειδής Σαλαμπριάς» διέρχεται δίπλα από τη Λάρισα και φτάνει στα στενά της Ροδιάς ή Στενά Μουσαλάρ, όπου εκεί υπάρχει και ένας\ μικρός καταρράκτης ύψους 3 – 4 μέτρων. Αφού δεχτεί και τα νερά του Τιταρήσιου ο ποταμός εισέρχεται στα στενά τα οποία είναι άγνωστα για τον πολύ κόσμο. Είναι όμως εντυπωσιακά, αφού το ποτάμι αναγκάζεται να μπει σε ένα στενό και άγριο φαράγγι όπου δίπλα του δεν υπάρχει ούτε καν μονοπάτι για να βγει και να απλωθεί μετά το χωριό Παραπόταμος στον μικρό κάμπο πριν να εισέλθει στην κοιλάδα των Τεμπών.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΕΜΠΩΝ

Ο φακός της «Ε» βρέθηκε στην Κοιλάδα των Τεμπών και κατέγραψε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον «φουσκωμένο» Πηνειό.

Με τα ορμητικά του νερά ο Πηνειός εντυπωσιάζει και είναι εφικτό να απολαύσει ο επισκέπτης το ορμητικό ποτάμι λόγω και της κρεμαστής πεζογέφυρας της Αγίας Παρασκευής, στην κοιλάδα των Τεμπών όπου τα νερά του ποταμού εγκλωβίζονται στα στενά μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου πριν χυθούν στον Θερμαϊκό κόλπο.

Εικόνες μοναδικές του ποταμού και ευχάριστες όταν από τα νερά του δεν δημιουργούνται κίνδυνοι και άλλα προβλήματα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass