ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δράσεις κατά ρατσισμού και φασισμού

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2017 10:50

Συντονισμένες δράσεις κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και φτώχειας και των ευρωπαϊκών πολιτικών για το προσφυγικό, θα διοργανωθούν στις 18 Μαρτίου στη Λάρισα, σε πολλές πόλεις της χώρας αλλά και της Ευρώπης από αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές, πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες και σωματεία.

Οι δράσεις συζητήθηκαν και στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, η Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης Λάρισας στους μετανάστες με θέμα: «Από τους πολέμους στο καθεστώς εξαίρεσης ίδια είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, η εκπαιδευτικός και μέλος της Πρωτοβουλίας Φωτεινή Κοσμοπούλου, καθώς και το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατερίνα Καραναστάση.

Όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση «συμπληρώνεται πλέον ένας χρόνος από την απάνθρωπη, όπως τη χαρακτήρισε και η Διεθνής Αμνηστία, σύναψη της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων για τους ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε φυλακές για τους πρόσφυγες, όπου τα δικαιώματά τους τίθενται σε αναστολή, το δικαίωμα στο άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί και οι μαζικές απελάσεις ανθρώπων που δικαιούνται προστασία είναι καθημερινές.

Κηλίδες σε όλο τον χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι πλέον τα στρατόπεδα εγκλεισμού των προσφύγων. Σε άθλιες συνθήκες σε βιομηχανικά κτίρια, σε πρώην στρατόπεδα εκτός πολεοδομικού και κοινωνικού ιστού, ουσιαστικά τόποι εκτοπισμού και αποκλεισμού, που καθιστούν τους πρόσφυγες “αόρατους”.

Η μετακίνηση των προσφύγων από τις πατρίδες τους λόγω του πολέμου χαρακτηρίστηκε «προσφυγική κρίση» (ο πόλεμος αντίθετα δεν χαρακτηρίστηκε ως τέτοια), ώστε να εμπεδωθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να νομιμοποιηθούν τα στρατόπεδα εγκλεισμού, ο ρόλος της αστυνομίας και του στρατού στη φύλαξή τους και οι δεκάδες ΜΚΟ στη διαχείρισή τους.

Είναι αυτονόητο πως η γκετοποίηση και ο αποκλεισμός αποτελούν το πρόσφορο έδαφος για τον φασισμό. Ήδη οι φασιστικοί κύκλοι αρχίζουν να εμφανίζονται με τον μανδύα των «αγανακτισμένων γονέων», ενώ άλλοι επιτίθενται στα νησιά εναντίον των προσφύγων. Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη για τις απάνθρωπες και ρατσιστικές πολιτικές στη διαχείριση του προσφυγικού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass