Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αναπτύσσει δεξιότητες και λύνει αδεξιότητες

Δημοσίευση: 05 Απρ 2017 22:05

Ο εθελοντισμός στην παιδική ηλικία και πως αυτός επηρεάζει την ανάπτυξη και την προσωπικότητα των νέων ήταν το θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που μαθαίνει».

Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιδί μπορεί να εμπλακεί με την εθελοντική δράση μέχρι το τέλος του Δημοτικού Σχολείου. «Το παιδί θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί εθελοντικά έξω από τον κύκλο της οικογένειας. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει δεξιότητες αλλά και να λύσει τις αδεξιότητες που μπορεί να έχει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο παιδοψυχίατρος Κωνσταντίνος Ζαγοριανός για να προσθέσει ότι η ενασχόληση με τον εθελοντισμό «βοηθά και τα πετυχημένα και τα μη πετυχημένα παιδιά. Το παιδί θα μάθει να κοινωνικοποιείται μέσα από το στοιχείο της προσφοράς. Φτάνοντας όμως το παιδί στην εφηβεία θα πρέπει να του δοθούν, όπως αναφέρθηκε, «περιθώρια για να αναπτύξει τις δράσεις, να πάρει πρωτοβουλίες. Είναι πια άνθρωποι ολοκληρωμένοι, πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, να τους ακούμε να τους δίνουμε περιθώρια».

Για τον εφηβικό και παιδικό εθελοντισμό στο «Χαμόγελο του Παιδιού» μίλησε η παιδοψυχίατρος του Οργανισμού Βάσω Χατζή, υποστηρίζοντας ότι αυτός αναπτύσσεται μέσα από κοινές δράσεις που μπορεί να έχουν αρχικά οι γονείς με τα παιδιά τους και στη συνέχεια στην εφηβεία μέσα από προγράμματα όπως είναι το You Smile.

Στον εθελοντισμό από την πλευρά του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός Ευπραξία Βλαχοδήμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για παράλληλους δρόμους που βοηθούν το παιδί στην αυτογνωσία. Συγχρόνως μέσα από τον εθελοντισμό αποκτά νέες εμπειρίες».

Στην έννοια του εθελοντισμού και πώς αυτός αναπτύχθηκε ιστορικά έκανε λόγο ο Παντελής Προμπονάς, υπ. διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Ο κ. Προμπονάς ανέπτυξε συγχρόνως το θέμα του προσκοπισμού και την ανακάλυψη της ελληνικής νεολαίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γεωργία Ζαβράκα, MSC. ψυχολόγος - ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια – Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass