ΕΞΙ «ΒΑΡΙΑ» ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ

Βαφτίσια με «νονό» τον Χρ. Σπίρτζη

Δημοσίευση: 07 Απρ 2017 22:34

Εμπνευσμένη από την ελληνική ιστορία και τα θύματα των Τεμπών είναι η ονοματοδοσία των σηράγγων, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη η κάθε σήραγγα θα έχει το δικό της όνομα.

Εξαγγελία που έγινε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού από το βήμα της τελετής των χθεσινών εγκαινίων, αιφνιδιάζοντας ουσιαστικά τους ανθρώπους της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», αφού σύμφωνα με πληροφορίες «υπήρχε διαβούλευση με το υπουργείο για την προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού, μέσα από τον οποίο θα προέκυπταν οι ονομασίες των 3 δίδυμων σηράγγων».

Ο κ. Σπίρτζης λοιπόν, αφού χαρακτήρισε ως «το δυσκολότερο και το πιο αιματοβαμμένο τμήμα του δρόμου, το πέταλο του Μαλιακού, τα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, το οποίο παραδίδεται και ολοκληρώνεται έτσι ένα μεγάλο έργο υποδομής, ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60» ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα, μας γεμίζει μνήμες της ιστορίας της χώρας μας στα Τέμπη και τη Θεσσαλία. Μνήμες σκληρών εποχών, που ο ελληνικός λαός πάλεψε με υπερηφάνεια και με αξιοπρέπεια και τα κατάφερε. Μνήμες συμπολιτών μας που χάθηκαν άδικα, μνήμες πατριωτών μας που σημάδεψαν την ιστορία μας. Τιμώντας αυτούς τους ανθρώπους, δίνουμε τα ονόματά τους στις σήραγγες.

Οι δύο πρώτες «Τ1», και συγκεκριμένα η ανατολική, ονομάζεται «Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου)», προς τιμήν του έφεδρου ανθυπολοχαγού του ΕΛΑΣ και κορυφαίου σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης, που ανατίναξε μεταξύ των άλλων τρένο, με κατακτητές στην Κοιλάδα των Τεμπών το 1944.

Η δυτική, ονομάζεται «Μαθητών Μακροχωρίου Ημαθίας» προς τιμήν των 21 μαθητών, ο χαμός των οποίων στις 13 Απριλίου του 2003, βύθισε τη χώρα στο πένθος.

Στις σήραγγες «Τ2», η ανατολική ονομάζεται «Μαρίνου Αντύπα» στη μνήμη του αγωνιστή του Κιλελέρ που δολοφονήθηκε το 1907 και η δυτική, «Ρήγα Φεραίου» στη μνήμη του Έλληνα πατριώτη, στοχαστή, επαναστάτη, οραματιστή.

Στις σήραγγες «Τ3», αυτή με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη ονομάζεται «Σέρτζιο Σιάνι» προς τιμήν του Ιταλού μηχανικού συναδέλφου, τεχνικού διευθυντή του έργου, που σκοτώθηκε στην κατολίσθηση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2009, υπηρετώντας με συνείδηση το επαγγελματικό του καθήκον. Και η δυτική σήραγγα, ονομάζεται «Ολύμπου», του αιώνιου περήφανου βουνού μας».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass