ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΧΘΕΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΘΕ

Τα έργα στα Τέμπη ολοκληρώθηκαν, ακολουθεί η αξιολόγηση

* Δήλωσε «περήφανος» για την ολοκλήρωση των σηράγγων-Τι ανέφερε για τα διόδια * Χρ. Σπίρτζης: Ημέρα χαράς, ημέρα που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα * Κορ. Κρέτσου: Γρηγορότερο και πιο ασφαλές το ταξίδι * Τι δηλώνουν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και ο Γ. Σουφλιάς

Δημοσίευση: 07 Απρ 2017 22:15

«Το μήνυμα που συμβολικά δίνεται σήμερα, εδώ από τα Τέμπη είναι ότι «ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα καταφέρει στο τέλος να μας εμποδίσει».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου οδικού έργου, όπως είναι αυτό της σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στην τελετή των εγκαινίων που διεξήχθησαν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, παρουσία πλήθους κόσμου στο νότιο μέτωπο της σήραγγας Τ2, ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά είπε ότι «η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί τον πιο ισχυρό συμβολισμό ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Τη στιγμή που η χώρα βγαίνει από μια περίοδο πολυετούς ύφεσης, είναι η ώρα να αναστοχαστεί το μέλλον, το μοντέλο της ανάπτυξης, το εθνικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

«Η αξιολόγηση θα κλείσει είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι και είναι πάρα πολύ κοντά». Αυτό υποστήριξε από τα Τέμπη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «η χώρα ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της. Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους η σοβαρή δουλειά, η επίγνωση της ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, στο δημόσιο συμφέρον μπορεί τελικά να φέρει θετικό και παραγωγικό αποτέλεσμα. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μια συνολική συμφωνία που της ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα της οικονομικής επιτροπείας και παρά τις "Κασσάνδρες" ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις».

ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε ότι «τα έργα αυτά ανήκουν σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, στον ελληνικό λαό, στον οποίο σήμερα τα παραδίδουμε», αλλά ανέλυσε και τους λόγους για τους οποίους είναι περήφανος για την κυβέρνησή του: Η κυβέρνησή μας δεν διεκδικεί την πατρότητά τους, αλλά το δίκιο ότι κατάφερε να ξεμπλέξει ένα κουβάρι εμπλοκών και δυσκολιών μέσα από δύσκολη διαπραγμάτευση. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντα αυτονόητο για τη χώρα μας, τα χρόνια πριν την κρίση οι τεράστιες υπερβάσεις, η αδιαφάνεια, η ανυπαρξία γραμμών προστασίας του Δημοσίου δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Και αυτό συνέβαινε, όπως πρόσθεσε, γιατί υπήρχε μια περίεργη αντίληψη για την αξιοποίηση των χρημάτων που εισέρρεαν από την ΕΕ. Αυτά είναι στενά συνδεδεμένα με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που αποτελούν τα αίτια της κρίσης και πως αν σχεδιαστούν με σύνεση θα αποτελέσουν τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση. Η κυβέρνηση απέκρουσε και τον κίνδυνο, την απειλή της τελμάτωσης των μεγάλων έργων που θα είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφούν συνολικά 8,5 δισ. ευρώ, και να παρέμεναν ανολοκλήρωτα τα έργα».

ΤΟ ΕΡΓΟ-ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

«Με το έργο αυτό παρακάμπτεται το πιο επικίνδυνο τμήμα της οδικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το πέρασμα των Τεμπών», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Το πέρασμα των Τεμπών αντικαθίσταται από έναν σύντομο δρόμο που ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Η παράδοση αυτού του οδικού τμήματος ολοκληρώνει πλήρως τον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης που οι εργασίες του ξεκίνησαν πριν από 70 χρόνια. Στη συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και τον παραχωρησιούχο προβλέπεται η ελεύθερη πρόσβαση από τον σύγχρονο αυτόν αυτοκινητόδρομο των ατόμων με ειδικές ανάγκες χωρίς καταβολής διοδίων καθ όλο το μήκος του».

Ο ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ

«Ως ημέρα ιδιαίτερης χαράς για όλους τους Έλληνες χαρακτήρισε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας ότι η παράδοση του έργου παράκαμψης των Τεμπών και του Πλαταμώνα, ύστερα από χρόνια, ολοκληρώνει το δυσκολότερο και πιο αιματοβαμμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης-Αθήνας του ΠΑΘΕ. «Τον Φεβρουάριο του 2015, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκλήρωνε τα βαλτωμένα έργα με τις συμβάσεις των υψηλών διοδίων και των υψηλών αποζημιώσεων και τις μηδενικές κοινωνικές προβλέψεις, που μας έβρισκαν και μας βρίσκουν αντίθετους. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αντιμετωπίζαμε σε τόσο μικρό χρόνο τις χρόνιες καθυστερήσεις, τις απαλλοτριώσεις, τις αδειοδοτήσεις, ότι θα επιλύαμε τα τεχνικά θέματα, ότι το 1,6 δισ. ευρώ των αποζημιώσεων ως το 2014 θα περιοριζόταν σημαντικά και ότι τελικά θα ολοκληρώνονταν τα έργα", σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος έκανε λόγο για ακάματη επίβλεψη και συνεισφορά του πρωθυπουργού στο όλο εγχείρημα, αλλά και για τη συλλογική κυβερνητική δουλειά του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, καθώς και των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παρευρισκόμενη επίτροπο Κορίνα Κρετσού, όχι μόνο για το τρέχον εγχείρημα, αλλά και "για τη νέα γενιά έργων, από εδώ και πέρα, που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη". Ακόμη ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε και την ονοματοδοσία των τριών σηράγγων του έργου, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, η οποία αντλεί έμπνευση από την ιστορία της Ελλάδας και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα της οδού.

Η ΚΟΡ. ΚΡΕΤΣΟΥ

Για «έργο και των επόμενων γενεών και για ηράκλειο άθλο που επιτεύχθηκε με τη συμβολή και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», μίλησε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, και πρόσθεσε ότι «το ταξίδι ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα πλέον γίνεται γρηγορότερο και πιο ασφαλές και πως οι δύο πόλεις έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους, αλλά και με την Ευρώπη». Δήλωσε περήφανη ως επίτροπος και σημείωσε ότι επισκέφθηκε πολλά έργα από αυτή τη θέση της και πως είναι σημαντικό να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Τόνισε ότι πρέπει να επιδεικνύεται αλληλεγγύη και σε οικονομικούς όρους. Η συνοχή, είπε, είναι αυτό που μας κρατά ενωμένους ως Ευρωπαίους. Είμαστε εδώ σήμερα για να αποδείξουμε ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Το είπε όχι μόνο ο Μπάρακ Ομπάμα, αλλά το έχει πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Αυτό που πετυχαίνουμε σήμερα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ευρώπη. Έστειλε τέλος το μήνυμα ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για την Ελλάδα, την ευκαιρία της αξιοποίησης τόσων πολλών πόρων που συγκεντρώνονται.

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ως θετική εξέλιξη, η οποία όμως «αμαυρώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που … έδωσε ρεσιτάλ μικροψυχίας», χαρακτήρισε τα εγκαίνια της παράκαμψης Τεμπών-Πλαταμώνα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης «στη ΝΔ χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα παραδόθηκε ένα μεγάλο έργο και ακολουθούν άλλοι τρεις αυτοκινητόδρομοι. Έργα που ανήκουν στον λαό και ωθούν πραγματικά προς τα εμπρός", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι ξεκίνησαν επί κυβέρνησης Καραμανλή και με υπουργό Υποδομών τον Γεώργιο Σουφλιά, και στη συνέχεια, όταν σταμάτησαν με την οικονομική κρίση το 2011, επανεκκίνησαν επί κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι μια θετική εξέλιξη, που όμως την αμαύρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε ρεσιτάλ μικροψυχίας. Μας είπε στο περίπου ότι αν έλειπε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν τίποτα στην Ελλάδα. Δεν μπορώ παρά να θυμίσω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στα έργα και δεν τα ψήφισε ποτέ στη Βουλή, ήταν αντίθετος στη μέθοδο κατασκευής και υποστήριζε το «Δεν πληρώνω». Κι όταν έγινε κυβέρνηση, τα έργα σταμάτησαν για περίπου εννέα μήνες, με τη στάση πληρωμών με την περιβόητη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και στη συνέχεια με τα capital controls", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε: Λόγω αυτής της καθυστέρησης και των "ερασιτεχνικών χειρισμών της κυβέρνησης", "ήρθαν οι εργολάβοι και πήραν πανωπροίκι 500 εκατ. ευρώ", αλλά "κι αυτό ακόμη, ότι πήραν μόνο τόσα, ο πρωθυπουργός το παρουσίασε ως επίτευγμα. Όλα έχουν όρια και σήμερα ο πρωθυπουργός τα ξεπέρασε. Στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνει επιτέλους επανάσταση σοβαρότητας, αλλά φοβούμαι ότι η κυβέρνηση αυτή, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να παίζει ένα πολιτικό θέατρο».

*Μετά τις ομιλίες ακολούθησε αγιασμός από τον μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο και τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, αρχιμανδρίτη π. Αχίλλειο Τσούτσουρα, ενώ η κοπή της κορδέλας έγινε με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Δυτικής Μακεδονίας Θεόδ. Καρυπίδης, βουλευτές, δήμαρχοι της περιοχής, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, δήλωσε για τη χθεσινή τελετή των εγκαινίων: «Χαίρομαι, όπως όλοι για την ολοκλήρωση του τμήματος Τεμπών και Πλαταμώνος. Επιτέλους η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη αποκτά έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Αυτό το έργο ανήκει στο πρόγραμμα (πέντε) 5 μεγάλων οδικών αξόνων που ξεκινήσαμε την περίοδο 2004-2009, με τίτλο «Δρόμοι Ανάπτυξης». Για την υλοποίησή τους, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος παραχώρησης (συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Τα έργα αυτά είχαν περιληφθεί από την Ε.Ε. στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει αυτά τα έργα χωρίς τη μέθοδο παραχώρησης, χωρίς συγχρηματοδότηση. Οι (πέντε) 5 αυτοί οδικοί άξονες μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και κυρώθηκαν οι συμβάσεις στη Βουλή το 2007 από μεγάλη πλειοψηφία. Το 2008 άρχισε η κατασκευή τους με ταχύ ρυθμό και σύμφωνα με τη σύμβαση έγινε πλήθος απαλλοτριώσεων χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της επίταξης όπως προέβλεπε η σύμβαση. Τα έργα αυτά δεν σταμάτησαν ποτέ λόγω απαλλοτριώσεων. Τα έργα πάγωσαν το 2010 λόγω της κρίσης που σκληρά έπληξε τη χώρα μας. Οι κυβερνώντες τα πρώτα χρόνια επέδειξαν πρωτοφανή αδράνεια για τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση. Αποτέλεσμα, τα έργα να επανεκκινήσουν το 2013. Τέσσερα χρόνια χαμένα και ένα εξάμηνο του 2015. Έστω και έτσι, το ένα μετά το άλλο τα σπουδαία αυτά έργα με τη βοήθεια της Ε.Ε. που αύξησε τη συμμετοχή της ειδικά για τα έργα αυτά σε 90% περίπου, ολοκληρώνονται και αλλάζουν την εικόνα της πατρίδας μας. Σε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, τους αξίζει η αναγνώριση της προσφοράς τους. Επισημαίνω ότι το φαινόμενο ο κάθε υπεύθυνος να προσπαθεί να αποδομήσει το έργο του προηγούμενου με αβάσιμα μέχρι και συκοφαντικά επιχειρήματα – όπως έγινε με τα έργα αυτά από το 2008 μέχρι σήμερα – είναι πέραν των άλλων αντίθετο προς την πολιτική που απαιτεί η Δημοκρατία. Επιτρέψτε μου τέλος να σημειώσω ότι είναι μεγάλη ικανοποίηση στη ζωή ενός ανθρώπου το να βλέπει να ολοκληρώνεται ένα έργο στο οποίο έχει βάλει τη σφραγίδα του.

Σε υστερόγραφό του ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει ακόμη ότι «τα διόδια δεν πρέπει να υπάρχουν μέσα στα Τέμπη αλλά να παραμείνουν στον Πυργετό όπως είναι και προβλέπεται από τη δημοπράτηση και την αρχική σύμβαση. Μόνο έτσι, εξασφαλίζεται η εναλλακτική διαδρομή χωρίς διόδια για τα χωριά του Νομού και για όλους τους διερχόμενους όπως έχουν το δικαίωμα. Επίσης, από την αρχική σύμβαση προβλέπεται η ελεύθερη διέλευση με εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων και η πληρωμή των διοδίων για όσα χιλιόμετρα διανυθούν».

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass