ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Φόρος τιμής στους μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου

* Υποσχέθηκε στήριξη στον Δήμο για αξιοποίηση των Τεμπών

Δημοσίευση: 07 Απρ 2017 22:38

Φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στους μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου στα Τέμπη και στη μοναδική μορφή του Αντώνη Βρατσάνου απέδωσε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην Κοιλάδα των Τεμπών μπροστά από το μνημείο των πεσόντων στην Αγία Παρασκευή Τεμπών, σε μια συμβολική του επίσκεψη με την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στην Κοιλάδα των Τεμπών λίγο μετά τη μία το μεσημέρι με μία ώρα καθυστέρηση, πριν τα εγκαίνια των σηράγγων στα Τέμπη, αποδεχόμενος την πρόσκληση του οικοδεσπότη δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου.

 Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αρχικά έκανε μια εκτενή αναφορά στο αντάρτικο του Ολύμπου όπου με μπροστάρη τον μεγάλο μπουρλοτιέρη του ΕΛΑΣ καπετάνιο Βρατσάνο ανατινάχτηκαν 48 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής. Αναφέρθηκε στα χρόνια του Εμφυλίου, μετά την Κατοχή και θεώρησε μεγάλη τιμή για τον ίδιο να καταθέτει στεφάνι στον αγωνιστή καπετάνιο Αντώνη Βρατσάνο που σε όλη τη ζωή του υπήρξε παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγώνα.

Αναφέρθηκε στην περίοδο μετά τη μεταπολίτευση σημειώνοντας ότι η χώρα εισήλθε σε μια ομαλότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία. Μια ανεξαρτησία την οποία όπως είπε την απώλεσε δυστυχώς στο οικονομικό σκέλος. Τη δυνατότητα δηλαδή οι κυβερνήσεις που εκλέγει ο ελληνικός λαός να αποφασίζουν την πορεία της οικονομίας της χώρας, από το 2010 και μετά.

Μέσα σε χειροκροτήματα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μία από τις σήραγγες των Τεμπών φέρνει το όνομα του Αντ. Βρατσάνου, μαζί με τα ονόματα των άλλων αγωνιστών του Θεσσαλικού κάμπου, του Μαρίνου Αντύπα και του Ρήγα Φεραίου.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Αγία Παρασκευή Τεμπών ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας εντυπωσιασμένος από το φυσικό κάλλος της Κοιλάδας συμφώνησε με τις προτάσεις του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου να γίνει ο χώρος ένας σημαντικός τουριστικός και θρησκευτικός προορισμός. Υπάρχει μία μελέτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της εκπόνησης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει διεκδίκηση να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον παραχωρησιούχο του έργου και αυτό έγινε. Με βάση αυτή τη μελέτη θα ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου αυτό να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος αφού καλωσόρισε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στον Δήμο Τεμπών αναφερόμενος στον Αντώνη Βρατσάνο επανέλαβε τα λόγια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια: «Ο Αντώνης Βρατσάνος έφυγε όπως έζησε. Με την αξιοπρέπεια και την καρτερικότητα ενός αληθινού ήρωα που προσέφερε στην πατρίδα πολύ περισσότερα από αυτά που του επιστράφηκαν».

Ο κ. Κολλάτος σημείωσε επίσης ότι η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα «στον τόπο, τούτη τη στιγμή και η παρουσία όλων μας εδώ αποκαθιστούν τις θυσίες που δεν είδαν δικαίωση.

Είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός τιμά τον αγωνιστή Α. Βρατσάνο και την Εθνική Αντίσταση στην ιδιαίτερη περιοχή των Τεμπών.

Κι δεδομένου ότι η ιστορία είναι ο μάρτυρας κι εμείς οι φύλακες και τιμητές της, πιστεύω πως και σήμερα είναι μια ξεχωριστή ιστορική στιγμή για έναν αγωνιστή που δεν ζει πια ανάμεσά μας».

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της Κοιλάδας των Τεμπών ο κ. Κολλάτος επισήμανε ότι ο Δήμος Τεμπών διαθέτει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα-όραμα για την ανάδειξη – αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών και αιτήθηκε τη στήριξη του κ. Τσίπρα για την υλοποίησή του.

Και ο δήμαρχος Τεμπών κατέληξε λέγοντας : «Εδώ που ενώνεται ο βορράς κι ο νότος της χώρας, εδώ που πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, η διάνοιξη των σηράγγων των Τεμπών, εδώ ενδυναμώνονται οι σχέσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και των κατοίκων της περιφέρειας, εδώ ισχυροποιείται μια υγιής και αμφίδρομη σχέση κράτους- πολίτη.

Στη μνήμη λοιπόν του Αντώνη Βρατσάνου και των συναγωνιστών του αλλά και στο όνομα όσων καθημερινά κοπιάζουν κόντρα στους καιρούς, συνεχίζουμε και δίνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί.

Η ζωή και οι θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ας μείνουν στη μνήμη μας να φωτίζουν τις προσπάθειές μας».

Στην εκδήλωση εκ μέρους των αντιστασιακών στεφάνι κατέθεσε και ο αιωνόβιος σχεδόν αντιστασιακός κ. Αθανάσιος Ριζάκης ο οποίος μάλιστα στον αυθόρμητο χαιρετισμό του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να αντισταθεί σε όλους εκείνους που θέλουν το κακό της πατρίδας μας και να στηρίξει τον λαό στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που βιώνουμε.

Η ΠΕΑΕΑ

Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στα Τέμπη το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Ως παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος καταγγέλλουμε σε όλους τους αγωνιστές της Αντίστασης, στους απογόνους τους, στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του νομού μας την προσπάθεια ακόμη μια φορά της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό να εμφανιστούν ως τιμητές των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των μπουρλοτιέρηδων του τάγματος Ολύμπου του ΕΛΑΣ .

Πιστοί στη λογική του να βαφτίζουν «το κρέας, ψάρι» για τα μέτρα που περνάνε και τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και αυτά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης καταδικάζοντάς τους στην ανέχεια, κάνουν το ίδιο και με την εικόνα τους.

Έτσι ενώ από τη μια, έχουν τσακίσει κάθε λαϊκό δικαίωμα συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, πιστοί στις επιταγές της αστικής τάξης της χώρας και της ΕΕ, την ίδια στιγμή που ως κυβέρνηση έχουν ευθύνη για την παραχάραξη της ιστορίας στο πλαίσιο της οποίας είναι και ο αποχρωματισμός της Εθνικής Αντίστασης στον οποίο συμβάλλουν και οι ίδιοι με τέτοιες ενέργειες και παράλληλα βουλευτές και στελέχη τους συνευρίσκονται σε ακριτικά νησιά μαζί με τους απόγονους του Χίτλερ, με το «αυγό του φιδιού» που πολεμήσαμε για να λευτερώσουμε την Ελλάδα, την ίδια στιγμή εμφανίζονται ως τιμητές των αγώνων του λαού μας, «συνεχιστές» της ένδοξης αγωνιστικής ιστορίας του κινήματος της χώρας.

Εμείς, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια στον λαό της πόλης μας.

 Τιμάμε την Πραγματική Αντίσταση του Λαού όπως ταιριάζει βγάζοντας τα αναγκαία διδάγματα από τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για τους μελλοντικούς αγώνες που πρέπει αποφασιστικά να δώσει ο λαός μας για να πάρει ο ίδιος τις τύχες του στα δικά του χέρια εγκαθιστώντας Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία».

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass