ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Κ. Κολλάτος: Τιμούμε τον Μαρίνο Αντύπα με έργα για τον αγρότη

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:52

ΠΥΡΓΕΤΟΣ

Του Κώστα Τσόλα

O Δήμος Τεμπών και ο Πυργετός τίμησαν και φέτος τη μνήμη του αγωνιστή της αγροτιάς, του Μαρίνου Αντύπα με τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπου της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τεμπών, της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.

Μπροστά στον ανδριάντα του Μαρίνου Αντύπα, στον Πυργετό τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Αλέξανδρο, ενώ ακλούθησαν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, ο οποίος αναφερόμενος στον πρωτομάρτυρα της αγροτιάς είπε με έμφαση: «Στην εποχή μας ο αγροτικός πληθυσμός ζει με τις σύγχρονες αγωνίες του, τα επίκαιρα προβλήματά του, αλλά με τον παντοτινό του κόπο. Αυτό αναγνωρίσαμε ως δημοτική αρχή και εστιάσαμε σε μια σειρά δράσεων που ανακουφίζουν τον άνθρωπο που μοχθεί στη γη.

Σε κάθε δημοτική ενότητα βελτιώνουμε υποδομές, υπογειώνουμε αρδευτικά δίκτυα, συντηρούμε λιμνοδεξαμενές, επισκευάζουμε αντλιοστάσια, βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία, προμηθευόμαστε τα αναγκαία υλικά.

Πραγματοποιούμε γιορτές για τους καρπούς του τόπου μας.

Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, προβολή και διαρκή ανταγωνιστικότητα...».

Στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής, εκπαιδευτικός κ. Κώστας Γιαννούλας, αναφέρθηκε στη ζωή και τους αγώνες του Μαρίνου Αντύπα, αλλά και στην κατάσταση που επικρατούσε γενικότερα στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

 Ο κ. Γιαννούλας αναφερόμενος στην ομιλία του στο αγροτικό ζήτημα μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881, αυτό βασάνισε τον τόπο για σαράντα ολόκληρα χρόνια και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό είχε να κάνει μόνο με τη Θεσσαλία και όχι με τη νοτιότερη παλιά Ελλάδα γιατί οι τσιφλικάδες και οι κολίγοι που συνέθεταν τη θεσσαλική αγροτική εικόνα ήταν «ξένο σώμα» σε σχέση προς την παραδοσιακή ελληνική μετά-απελευθερωτική κοινωνία.

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννούλας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή τόνισε με έμφαση: «Έτσι οι κολίγοι , σιγά-σιγά αντί της γενικής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης άρχισαν να διατυπώνουν πιεστικά το αίτημα να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά όλων των διαθέσιμων τσιφλικιών , οπότε μεταξύ 1907 και 1914 το κράτος αγόρασε ως μεσίτης και μεταπούλησε συνολικά 1.060.000 στρέμματα...

Είχαν, εν τω μεταξύ, μεσολαβήσει τα φλογερά κηρύγματα του Μαρίνου Αντύπα και η δολοφονία του στις 7 προς 8 Μαρτίου 1907, εδώ στο χωριό μας, και κατόπιν ο αγροτικός ξεσηκωμός στο Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου του 1910 που έβαλαν επιτακτικά στον Βενιζέλο το αίτημα οριστικής επίλυσης του θεσσαλικού αγροτικού ζητήματος το οποίο οριστικά και τελεσίδικα λύθηκε το 1923...».

Και ο κ. Γιαννούλας κατέληξε: «Ο Μαρίνος Αντύπας δεν ήταν Πυργετινός, Κεφαλλονίτης ήταν. Καίτοι ο ίδιος συγκινούταν και προωθούσε ιδέες σοσιαλιστικές , επειδή αγωνίστηκε και έχυσε το αίμα του σε ηλικία 34 ετών να αποκτήσουν οι κολίγοι και οι ακτήμονες ανεξαρτήτως χρώματος τα δικά τους χωράφια πρέπει όλοι μας αριστεροί και δεξιοί να τον ευγνωμονούμε...».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η βουλευτής Ηρώ Διώτη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο πρώην δήμαρχος κ. Νίκος Βαλσαμόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσάτσαρης, Αστέριος Σαΐτης, Κώστας Νταφούλης, Κώστας Τσεργάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινότητων Πυργετού Αιγάνης και Κρανιάς κ. Θανάσης Λαϊνας, Κώστας Ζαφείρης και Γιάννης Μήτσιου, o διοικητής του Α.Τ. Ραψάνης κ. Αρίσταρχος Κουλουκτσής, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΔΟΠΑΠΕΤ κ. Κώστας Τσεργάς και Δημήτρης Νταφούλης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του πολιτιστικού συλλόγου κ. Γεωργία Σούκου και του αγροτικού συνεταιρισμού κ. Θανάσης Βλάχος κ.α.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υπάλληλος του Δήμου κ. Αντιγόνη Φουσίκα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass