ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ:

Καμία επανάπαυση… Θα στήσουμε νέα μπλόκα

-Μηνύματα συνέχισης αγώνα με κοινωνική συμμαχία εργατών-μικρών αγροτοκτηνοτρόφων, ΕΒΕ, γυναικών και νέων

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2015 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:52

 

Της Λένας Κισσάβου
"Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή… Θα οργανώσουμε νέους αγώνες, θα στήσουμε νέα μπλόκα, διεκδικώντας να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα…" Αυτή ήταν η αγωνιστική διαβεβαίωση, των αγροτών χθες με φόντο το μνημείο της αιματοβαμμένης εξέγερσης του Κιλελέρ, όπου απότισαν φόρο τιμής στην επέτειο των  105 χρόνων της. Και καταγγέλλοντας: "Πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο ο αφέντης άλλαξε…" .
Εκατοντάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα, εργάτες, νεαολαίοι, φοιτητές,   έδωσαν δυναμικό παρών, ανταποκρινόμενοι στην  πρόσκληση της συγκέντρωσης- συλλαλητηρίου που οργάνωσε στο Κιλελέρ, η Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, για να τιμηθεί η επέτειος από τον ξεσηκωμό των κολίγων και κατέκλυσαν το χώρο του μνημείου, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας, με πανό και σημαίες.
Την έναρξη της εκδήλωσης, έκανε με χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από ζωντανή ορχήστρα με ερμηνεία αγωνιστικών τραγουδιών και ακολούθως σε ομιλία του ο κ. Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μια κοινωνικής συμμαχίας αγώνα, εργατών-μικρών αγροτοκτηνοτρόφων, ΕΒΕ, γυναικών και νέων από τα λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιαπλές, υποστήριξε: «Όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού «πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο ο αφέντης άλλαξε. Η πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης, δεν έφερε και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και της μικρών αγροτών, όπως περίμεναν αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν. Και τούτη η κυβέρνηση δεσμεύεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο, αναγνωρίζει το χρέος των καπιταλιστών και συνεχίζει να φορτώνει τα σπασμένα στις πλάτες της πλειοψηφίας του λαού με όποιο όνομα και αν έχουν τα μνημόνια, τάσσεται υπέρ της Ε.Ε και της ΚΑΠ που καταστρέφουν μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους και εργάτες.     
105 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση του Κιλελέρ, η μικρή αγροτιά, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η Ε.Ε, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη και την μακροημέρευση της εξουσίας τους οι καπιταλιστές.
Σήμερα, δεν φθάνει η κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ευκαιριακά, αλλά χρειάζεται να οικοδομήσουμε σε πιο στέρεες βάσεις την συμμαχία μας, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ίδιο χέρι που κλέβει τον πλούτο που εμείς παράγουμε και αντί να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, αυτός μετατρέπεται σε υπερκέρδος στα ταμεία της πλουτοκρατίας. Θεωρούμε ότι το κοινό πλαίσιο που έχουμε επεξεργαστεί το ΠΑΜΕ, με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, είναι η βάση γι’ αυτήν την συμμαχία και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης, για να διεκδικήσουμε μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ο οποίος θα κάνει κουμάντο στον τόπο του.
Ξέρουμε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν και διαφορές συμφερόντων, αλλά προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τον κοινό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια που μας ξεζουμίζουν και ως εργαζόμενους και ως παραγωγούς και ως καταναλωτές.
Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, της εγχώριας παραγωγής και των υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.  Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας, χωρίς τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να μεταβάλλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την ενέργεια, τις μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική ιδιοκτησία τους.
Σε αυτούς τους στόχους πρέπει να είναι αφοσιωμένη η συμμαχία μας. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία και οι γυναίκες των λαικών στρωμάτων, πρέπει να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και την κοινωνική συμμαχία τους».
* Ακολούθησε χαιρετισμός του μέλους της Γραμματείας ΠΑΣΥ, από την Πελοπόννησο, κ. Νίκου Αγγέλου και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων κ. Βαγγέλης Μπούτας, στέλνοντας σαφές μήνυμα για συνέχιση των αγώνων των αγροτών.
…ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της εξέγερσης, πρόσθεσε: "Από τότε που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, μέχρι τα σήμερα , πάνω από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν και, ταυτόχρονα, συρρικνώθηκαν  παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι στη χώρα μας.  όπως τα τεύτλα, ο καπνός, η κλωστοϋφαντουργία κ.α.
Παράλληλα, ενισχύθηκε η κυριαρχία των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων.
Αυτή την καταστροφική ΚΑΠ της Ε.Ε. πολεμάμε με τους αγώνες μας  οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα τελευταία 35 χρόνια.
Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε τα χωράφια μας, για την επιβίωση των οικογενειών μας. Είναι μια μάχη ζωής, ή θανάτου αυτή που δίνουμε στα μπλόκα οι μικρομεσαίοι αγρότες γιατί μετά δε μας μένει παρά η ανεργία, η πείνα.
Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Η νέα κυβέρνηση μπορεί να καλλιεργεί ελπίδες για λύσεις των προβλημάτων, να δίνει  υποσχέσεις, ταξίματα, αλλά την ΚΑΠ της ΕΕ δεν την απαρνιέται, θα συνεχίσει να την υλοποιεί και "όποιον πάρει ο χάρος".  
Κουβέντα κατά της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020 δεν είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, όταν, πριν λίγο καιρό, ήρθε στη Λάρισα.  Κι ας ξέρει κι αυτός, όπως ξέρουμε κι εμείς, ότι η Νέα ΚΑΠ σημαίνει μείωση τουλάχιστον κατά 45% στις ενισχύσεις και το εισόδημα γεωργών και κτηνοτρόφων.
Αλλά, ούτε κι όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε προεκλογικά φαίνεται να θέλει, ή να μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Η φορολόγηση με 13% συντελεστή από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος  θα ισχύσει για φέτος "και βλέπουμε".
Για τον ΕΝΦΙΑ αν γίνει κάτι θα είναι «σε βάθος χρόνου».
Τα άλλα χαράτσια, για τις εισφορές στον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις σταυλικές εγκαταστάσεις, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων κλπ, "καλά κρατούν" και συνεχίζονται.
Μαζί μ' αυτά, έχουμε την κατακόρυφη μείωση της τιμής αγοράς των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από τους εμπόρους, το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία που αφήνει απούλητη την παραγωγή φρούτων. Αυτό το εμπάργκο ψήφισε και η νέα κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις της.
Εξάλλου τα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια» και την "τράπεζα ειδικού σκοπού", (κάτι σαν την παλιά ΑΤΕ που λήστεψε τον κόπο και ιδρώτα της μικρομεσαίας αγροτιάς), είναι για να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και όχι  για να απαλλάξουν τη φτωχή αγροτιά από τη θηλιά των χρεών, τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ 200 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας, με το επιχείρημα καλύτερης αξιοποίησης συγκαλύπτει ότι τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι όλα αποθεματικά. Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει κινδύνους για νέες καθυστερήσεις, που θα προστεθούν στις υπάρχουσες, για να πάρουμε ότι δικαιούμαστε, υπάρχει η πείρα των καθυστερήσεων, των διαρκών επανελέγχων κ.ά.
Κρύβουν ότι στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνονται απλήρωτες ενισχύσεις, δηλαδή δικά μας χρήματα. Και αυτό τη στιγμή που είναι ακόμη απλήρωτοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την εξισωτική αποζημίωση, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, δεν έχουν πάρει την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, δεν έχουν πληρωθεί για τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας, για την απονιτροποίηση και ένα σωρό άλλες εκκρεμότητες για Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Αγρότες κλπ.
…Δεν συμβιβαζόμαστε με κάποια ψίχουλα, που σκορπάνε με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της λεγόμενης ανθρωπιστικής κρίσης με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει προκειμένου να ωφεληθεί μια τετραμελής οικογένεια, αφήνει απ έξω, ακόμη και ένα ζευγάρι συνταξιούχων του ΟΓΑ, αλλά κυρίως αφήνει έξω τους ανασφάλιστους εν ενεργεία αγρότες και τις οικογένειές τους, αφού το 40% δεν έχει, δεν περισσεύει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Διεκδικούμε σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ακόμα διεκδικούμε τις απώλειες των τελευταίων ετών και βάζουμε προοπτική να αποτινάξουμε τους εκμεταλλευτές μας που μας απομυζούν, την ΕΕ των μονοπωλίων που ξεκληρίζει την μικρομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει την παραγωγή στους λίγους, κάνει ακριβή τη διατροφή του λαού για το κέρδος του καπιταλιστή.
Θα οργανώσουμε νέους αγώνες, θα στήσουμε νέα μπλόκα, διεκδικώντας να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ, καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που παράγουμε και μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των άδικων φόρων κι όλων των χαρατσιών που μας φορτώνουν, ουσιαστική ρύθμιση των χρεών μας, αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό που αφάνισε τα κοπάδια μας, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, δωρεάν υγεία - παιδεία,  βελτίωση της ζωής στο χωριό".
Και ο κ. Μπούτας κατέληξε: "Ο ηρωικός αγώνας των κολίγων της Θεσσαλίας αποτελεί παρακαταθήκη για τους σημερινούς αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Εδώ, από το Κιλελέρ, δίνουμε, για μια ακόμα φορά, όρκο πίστης και τιμής να συνεχίσουμε τον αγώνα.
Το όραμά μας δεν είναι ίδιο με το όραμα των κολίγων, που διεκδίκησαν ένα δικό τους κομμάτι  γη. Έχει όμως κοινές επιθυμίες, να ζήσουμε πολύ καλύτερα, ανθρώπινα, πολιτισμένα, μ΄ ελεύθερο χρόνο, χωρίς να είναι μοναδικά δική μας έγνοια η τύχη της παραγωγής μας".
ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ  
Απ'  τα βασικά αιτήματα του πανελλήνιου συλλαλητηρίου, τα οποία ανέγνωσε, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, κ. Χρήστος Κάντης (από την Πέλλα), είναι τα εξής:
"Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα και οι περικοπές της νέας ΚΑΠ, που οδηγούν σερ μείωση ενισχύσεων σχεδόν 50% σε σχέση με το 2013.
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ.
Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών.
Να μην γίνει παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις την επιστροφή ΦΠΑ, και πετρελαίου για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ Δήμου.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές.
Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεις κ.α.
Ούτε ένα ευρώ να μην επιβαρυνθούν αγρότες και κτηονοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ.
ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% της ζημιάς απ΄όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική , ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.
Άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων για τα έτη 2013-14.
Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα νερά. Άμεση και δίκαιη αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό. Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
Επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους…" κ.α.
Φόρο τιμής κατέθεσαν, εναποθέτοντας στεφάνια στο μνημείο, ο δήμαρχος Κιλελέρ, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κιλελέρ αγροτικοί σύλλογοι από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας και άλλα μέρη της χώρας, γυναικείες οργανώσεις αντιστασιακές οργανώσεις, από την εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ, από την ΚΝΕ, από την Κ.Ε. ΚΚΕ κ.α.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λάρισας κ. Γ. Λαμπρούλης και Αιτωλοκαρνανίας κ. Αθ. Μωραϊτης, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθαν. Νασιακόπουλος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κιλελέρ, ο γραμματέας περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ  κ. Γιώργος Χαρίτος, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκος, ο υπ. βουλευτής ΑΝΕΛ κ. Γ. Ακριβούλης, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης,  κ.ά.
Να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο εκατοντάδες ήταν οι αγρότες που προσήλθαν από όλη τη Θεσσαλίας, την Πέλλα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Αργολίδα, τη Φλώρινα, τη Καστοριά, την Έδεσσα κ.α.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass