ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ξενάγηση στη Μονή Αγ. Θεοδώρων Ραψάνης

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2017 12:19

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης και η Τοπική Κοινότητα, το Σάββατο 20 Μαΐου διοργανώνουν εκδήλωση στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων, όπου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει ξενάγηση στις 10 π.μ. στον χώρο από την αρχαιολόγο, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του χωριού, μέσα σε πυκνό δάσος βαλανιδιάς και κρανιάς, 1200 στρεμμάτων περίπου. Το σημερινό καθολικό κτίστηκε στα 1778 στη θέση παλαιότερου βυζαντινού και τοιχογραφήθηκε την ίδια περίοδο από ζωγράφους με άριστη θεολογική και καλλιτεχνική κατάρτιση, οι οποίοι ακολούθησαν την παράδοση αλλά παράλληλα υιοθέτησαν και νεωτερικά στοιχεία. Το αρχιτεκτόνημα και οι τοιχογραφίες του με το πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα, σχεδόν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες της οικονομικής ακμής της Ραψάνης τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αι.

Οι φορείς της τοπικής κοινωνίας επιδιώκοντας την προβολή της ιστορίας, της παράδοσης και των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής καθώς και τη διάσωση των μνημείων, διοργανώνουν την εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της Μονής των Αγίων Θεοδώρων και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν και να γνωρίσουν το σημαντικό αυτό Μνημείο της Ραψάνης.

Με αφορμή την έγκριση της χρηματοδότησης των 60.000 ευρώ για την αποκατάσταση της σκεπής στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης αισθάνεται δικαιωμένος γι’ αυτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Αισθάνεται επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσει τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό για την προώθηση του έργου, την προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σταυρούλα Σδρόλια για την αμέριστη συμπαράστασή της, καθώς και τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Δουμάκη, ο οποίος σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανέλαβε τη σύνταξη μελέτης για την επισκευή και αποκατάσταση της Μονής, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου δικαιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο μία προσπάθεια πολλών ετών, η οποία ξεκίνησε ήδη από το 2006, με όλα τα Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου που είχαν κινητοποιηθεί με στόχο να γίνει γνωστό το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς. «Έτσι, λοιπόν στις 8/2/2017 υποβάλαμε την αίτηση για χρηματοδότηση προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τη διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας. Σήμερα μπορούμε να ελπίζουμε για την αποκατάσταση του Μνημείου το οποίο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της οικονομικής ακμής της Ραψάνης τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αι. και πιστεύουμε ότι η ανάδειξη του θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και ευκαιρία ανάπτυξης για τη Ραψάνη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass