Προβολή της ταινίας "5 Σπασμένες Κάμερες" στο Paratod@s

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2015 14:29 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:54

Η ταινία  «5 Σπασμένες Κάμερες» θα προβληθεί την Πέμπτη  19  Μαρτίου  στις 20:30  το βράδυ στον κοινωνικό  χώρο   Paratod@s   (Φαρμακίδου  4) και θα ακολουθήσει  συζήτηση – ενημέρωση με τον Βαγγελη  Πισσια μέλος της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα’’  για την ταινία  και την καινούργια αποστολή στη Γάζα.

Στην εκδήλωση Θα προβληθεί (με ελληνικούς υπότιτλους), η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ, «5 Σπασμένες Κάμερες» σε σκηνοθεσία του Παλαιστίνιου Εμάντ Μπουρνάτ και του Ισραηλινού Γκαή Νταβίντι.

Το ντοκιμαντέρ «5 Σπασμένες Κάμερες»  είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, και είναι η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που ήταν υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2013. Υπάρχουν πέντε κάμερες, κάθε μια με τη δική της ιστορία. Τα πλάνα της κάμερας μαζί με την αφήγηση του Εμάντ Μπουρνάτ, απλή, προσωπική, άμεση και αβέβαιη, σαν τη ζωή του, καταγράφουν τα γεγονότα από το 2005 μέχρι το 2009. Δομημένη γύρω από τη βίαιη καταστροφή της κάθε μιας από τις κάμερες, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας σε διάστημα πέντε ετών μέσα στις συγκρούσεις στο χωριό που ζει. Καθώς τα χρόνια περνούν μπροστά από την κάμερα, βλέπουμε τον Τζιμπρίλ να μετατρέπεται από ένα νεογέννητο μωρό σε ένα νεαρό αγόρι που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του να ξεδιπλώνεται με την ιδιαίτερη αντίληψη που μόνο τα παιδιά διαθέτουν. Ο Μπουρνάτ παρακολουθεί πίσω από τον φακό, τις ελιές να ξεριζώνονται, ένα τείχος να υψώνεται, τους αγώνες και την αντίσταση των κατοίκων να εντείνονται και τις ζωές να χάνονται.

ΜΠΟΥΡΝΑΤ 

Ο Εμάντ Μπουρνάτ είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος που είδε την ταινία του να κατεβαίνει υποψήφια για βραβείο Όσκαρ, το 2013. Το βραβείο δεν το κέρδισε τελικά, αλλά οι «5 σπασμένες κάμερές» του έχουν κερδίσει περισσότερα από 30 βραβεία, σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και αλλού. Κι έχουν κερδίσει κι ένα πιο σημαντικό βραβείο: το να στριμώχνονται στις αίθουσες εκατοντάδες θεατές και να κρέμονται από αυτοσχέδιες οθόνες για να δουν εικόνες από την Παλαιστίνη, τραβηγμένες από έναν απλό αγρότη που, σε μια κρίσιμη περίοδο, αισθάνθηκε ότι έπρεπε να καταγράφει όσα συνέβαιναν γύρω του. Αυτό συνέβη και την περασμένη Δευτέρα, 2 Μαρτίου, στην πρώτη (εκτός φεστιβάλ*) προβολή της ταινίας στην Ελλάδα. Οι θεατές ξεχείλιζαν στις θέσεις και στα σκαλοπάτια του θεάτρου «Εμπρός», στου Ψυρρή, ενώ δεκάδες άλλοι κάθονταν στο πάτωμα της σκηνής ή όρθιοι τριγύρω για τα 90 λεπτά της προβολής της και για τη συνέντευξη του Μπουρνάτ που ακολούθησε. Αλληλέγγυοι, συγκινημένοι και ευγνώμονες που κάποιος κατάφερε να μεταφράσει σε εικόνα λίγο από τον πόνο και την αδικία που βιώνει η Παλαιστίνη, και να την φέρει ως την Αθήνα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass