ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

«Είπαμε ναι, με αυτές τις προϋποθέσεις»

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2017 9:49

Τις θέσεις της παράταξης «Νέα Λάρισα», με αφορμή το θέμα «της συμμετοχής του Δήμου Λαρισαίων σε πρόγραμμα διαχείρισης των προσφύγων που αιτούνται άσυλο» παρουσιάζει ο δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Διαμάντος.


Ο επικεφαλής της παράταξης «θέτοντας καταρχήν, 4 σημεία πολιτικής στο Δημοτικό Συμβούλιο» και «θέτοντας κατά δεύτερο, 7 προϋποθέσεις και συνθήκες που πρέπει απαραίτητα να διασφαλιστούν στο ειδικότερο πλαίσιο της «τοπικής διαχείρισης» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά, αυτή του 1ου βαθμού που έχει μία αμεσότητα με τις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνει τα «5 αρνητικά σημεία- παραλείψεις στην εισήγηση του δημάρχου»
«Θέσαμε» αναφέρει ο κ. Διαμάντος «εν κατακλείδι 9 προτάσεις μας: Η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Ύπατη Αρμοστεία για την ανάληψη του προγράμματος να συζητηθεί και να ψηφιστεί ολοκληρωμένα εκ νέου στο ΔΣ. Να υπάρξει σοβαρή διαβούλευση και προετοιμασία- έρευνα με τους φορείς και πολίτες της πόλης ώστε, να έχει το ΔΣ στη διάθεσή του συγκεκριμένα στοιχεία για να αποφασίσει.
Να μην εμπλακεί καμία ΜΚΟ στην υλοποίηση του προγράμματος εφόσον ο Δήμος αναλάβει. Να περιγραφεί συγκεκριμένο πλαίσιο «αντισταθμιστικών ωφελειών» για τον Δήμο – τις κοινωνικές του δομές- και τους Έλληνες δημότες του που έχουν αντίστοιχα ζητήματα επιβίωσης, και να δεσμευτεί η ΔΑ στη διεκδίκησή του.
Να δεσμευτεί η δημοτική αρχή σε συγκεκριμένο πλαίσιο πρόσληψης των «Εποπτών Φιλοξενίας», των υπαλλήλων δηλαδή που θα προσλάβει εκτός ΑΣΕΠ για την υποστήριξη και παρακολούθηση του προγράμματος. Ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα κριτήρια μοριοδότησης ΑΣΕΠ και ειδικότερα ίσως που ο Δήμος μπορεί να θέσει αλλά, και με την επιλογή μέσα από τη διαπαραταξιακή επιτροπή προσλήψεων του ΔΣ.
Να απαιτήσουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε, η παραμονή να είναι βραχύβια και, όσων εγκρίνεται η αίτηση να προωθούνται άμεσα στη χώρα που αιτούνται, οι δε άλλοι που απορρίπτεται το αίτημα ασύλου να επαναπροωθούνται εκτός Ελλάδας στις χώρες αρχικής τους προέλευσης.
Να προωθούνται σε διαμερίσματα οικογένειες και ευάλωτα άτομα (για λόγους υγείας, ασυνόδευτα παιδιά κλπ) με εξακριβωμένα τα στοιχεία τους. Να μην δημιουργηθούν νέα «γκέτο πολυκατοικίες» με αμιγώς προσφυγικό πληθυσμό, με απρόβλεπτα ζητήματα ασφάλειας και άλλα στη γειτνιάζουσα περιοχή.
Να αναλάβει την ευθύνη η Ύπατη Αρμοστεία και η Κυβέρνηση απέναντι στο Δήμο πως, σε περίπτωση που λήξει το πρόγραμμα 31/12/2018 και δεν υπάρχει πρόβλεψη επαναχρηματοδότησης, θα μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα διαμερίσματα των συμπολιτών στον καταυλισμό του Κουτσόχερου ή αλλού. Έτσι, οι συμπολίτες δεν θα βρεθούν σε μία κατάσταση «ομηρίας» της ιδιοκτησίας τους με τον συμβληθέντα μαζί τους Δήμο (και την Ύπατη Αρμοστεία) να «νίπτει τας χείρας του» αλλά, και τυπικά να μην μπορούν να προβούν σε κάθε νόμιμη διαδικασία.
 Το ναι εκ μέρους μας– όπως και της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης (δεν υπήρξε αρνητική ψήφος) επί της αρχής να συμμετάσχει ο Δήμος στο πρόγραμμα αυτό τέθηκε αυστηρά υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις» καταλήγει ο κ. Διαμάντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass