Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Εθελοντισμός με «φαρσαλινή συνείδηση»

* Οι προσπάθειες του χθες και τα επόμενα βήματά τους για βελτίωση της ποιότητας ζωής

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2017 12:00

Ο Σύλλογος "Ενεργοί Πολίτες - Κέντρο Προβληματισμού και Διαλόγου" ιδρύθηκε το 2005 με έδρα τα Φάρσαλα και στεγάζεται σε αίθουσα του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, στην οδό Καναδά στο κέντρο της πόλης των Φαρσάλων.

Έχει επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα στην πόλη ξεκινώντας πρώτα με την ανακύκλωση του χαρτιού, διοργάνωσε και συνεχίζει να διοργανώνει ποδηλατοπορίες στην πόλη και επαρχία Φαρσάλων, προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν επιχειρήσεις, αλλά και αξιοθέατα της περιοχής και την ιστορία τους, προβαίνει σε δενδροφυτεύσεις στο βουνό και στην πόλη, σε καθαρισμό του δάσους των Φαρσάλων, δημιούργησε Βοτανικό κήπο στην περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου, βράβευσε σε εκδηλώσεις διακεκριμένους Φαρσαλινούς. Ακόμη εξέδωσε λεύκωμα 264 σελίδων με τίτλο "Φάρσαλα - Φωτογραφικά ίχνη μιας άλλης εποχής" από τις εκδόσεις "ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στις σελίδες του οποίου αποτυπώνονται η πόλη των Φαρσάλων και η ζωή των κατοίκων της, μέσα από φωτογραφίες από το 1900 έως το 1970. Εκτύπωσε ημερολόγιο στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα της επαρχίας Φαρσάλων που κοσμούν μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο Σύλλογος είναι αυτόνομος διοικητικά όσο και οικονομικά, αποσκοπεί πέραν των άλλων στην καλλιέργεια του "εθελοντισμού" και στην ταυτόχρονη ανάπτυξη της "φαρσαλινής συνείδησης" μεταξύ των μελών και των φίλων του.

Ακόμη προσπαθεί για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής, κατ' επέκταση κληρονομιάς του τόπου και της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών. Επιπλέον αποσκοπεί στη διατήρηση των τοπικών ηθών και εθίμων προκειμένου να μην χαθούν και εξαφανισθούν στο χρόνο, με την παράλληλη βελτίωση των συνθηκών ζωής, επιδιώκει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πάντα μέσω της νομίμου οδού, με την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης, η ανυπαρξία και έλλειψη του οποίου θα συνιστά τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων των συλλόγου, όσο και στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται απολύτως και κατηγορηματικά η με οποιονδήποτε τρόπο ανάμειξη με την πολιτική. Αν κάποιο μέλος του Δ.Σ. επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική (Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.) υποχρεούται να παραιτηθεί από μέλος του Δ.Σ. και να ενημερώσει το σώμα, τουλάχιστον 6 μήνες πριν τις εκλογές. Αποκορύφωμα όλων των δράσεων του Συλλόγου, αποτελεί η ίδρυση του Μουσείου Δημοτικής Εκπαίδευσης στα Βρυσιά Φαρσάλων, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 10 Οκτωβρίου 2016.

Στο πανέμορφο και αλώβητο από τον χρόνο Παλαιό Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Βρυσιών που κτίστηκε το 1950, εκτίθεται η ιστορία και η διαδρομή της δημοτικής εκπαίδευσης της περιοχής Φαρσάλων. Εκατοντάδες σπάνια σχολικά αντικείμενα, βιβλία και έγγραφα, εκτίθενται με μοναδικό και πανέμορφο τρόπο, οδηγώντας νοερά τον επισκέπτη στο μακρινό παρελθόν. Σε ειδικά διαμορφωμένη αμφιθεατρική αίθουσα προβάλλεται βίντεο, σπάνιο ενημερωτικό υλικό, που παρουσιάζει μαθητές την ώρα του μαθήματος και διάφορες σχολικές αθλητικές δραστηριότητες της παλαιάς εποχής.

Ο πρόεδρος του συλλόγου "Ενεργοί Πολίτες" δικηγόρος κ. Απόστολος Ανδρεόπουλος ανέφερε στην "ΕτΔ" ότι: "Για τους παλαιότερους η συγκίνηση και η νοσταλγία είναι αναπόφευκτη. Για τους νεότερους η επίσκεψη στο χώρο τους δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γνωρίσουν με παραστατικό τρόπο την πορεία και εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Για τη δημιουργία του ο Σύλλογος χρηματοδοτήθηκε το 2015 από την ΑΕΝΟΛ Α.Ε. και αποτελεί ομάδα τοπικής δράσης, τοπικού προγράμματος προσέγγισης Leader. Στόχος μας είναι το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α'/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και άλλους φορείς κοινωνικής δικτύωσης να αποτελέσει πόλο έλξης και εκπαιδευτικό προορισμό μαθητών από σχολεία της Ελλάδας.

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου "Ενεργοί Πολίτες" αποτελείται από τους εξής: Πρόεδρος Απόστολος Ανδρεόπουλος, αντιπρόεδρος Δέσποινα Πρεκατέ, γ. γραμματέας Γιώργος Ντίνος, ταμίας Νίκος Αγγελόπουλος, μέλη: Αθανασία Παναγιώτου, Ελένη Στράτου, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, αναπληρωματικοί: Γιώργος Καραγιάννης, Νίκος Σφακιανός.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass