ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Οι πρόσφυγες «σώζουν» τα σπίτια από τα χαράτσια

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2017 22:03

Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που καθημερινά απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για τη φιλοξενία προσφύγων.

Οι Λαρισαίοι φαίνεται ότι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αν αναλογιστεί κάποιος ότι το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες θα φτάνει μέχρι και τα 400 ευρώ, την ίδια ώρα που τα ενοίκια είναι αρκετά πιο χαμηλά, ενώ οι εισφορές για τον ΕΝΦΙΑ είναι για αρκετούς δυσβάσταχτες. Μάλιστα είναι και περιπτώσεις ιδιοκτητών που σκέφτονται μέχρι και το διαμέρισμα στο οποίο κατοικούν οι ίδιοι να δώσουν προς ενοικίαση στους πρόσφυγες και εκείνοι είτε να μετακομίσουν σε ένα μικρότερο είτε στους γονείς τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρη Δεληγιάννη, για να προχωρήσει η υπογραφή ανάμεσα στον Δήμο Λαρισαίων και στην Ύπατη Αρμοστεία θα πρέπει να υπάρξει μια τάξη μεγέθους. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση ως προς τα βήματα και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, στη συνέχεια θα γίνει αποτύπωση όσων ενδιαφέρονται πραγματικά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα ακολουθήσει η διατύπωση των όρων των συμβολαίων και η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο τέλος η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον Δήμο και την Ύπατη Αρμοστεία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Στόχος είναι να κλείσουν όλες οι πρόχειρες δομές που υπάρχουν σε Βόλο και Τρίκαλα και να μειωθούν από τα χίλια άτομα που φιλοξενούνται σήμερα σε πεντακόσια στο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν περί τα 70 με 80 διαμερίσματα στη Λάρισα.

Από τη στιγμή που ο Δήμος Λαρισαίων ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής προσωρινής στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας, θα πρέπει τα διαμερίσματα να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να διασφαλίζουν «επαρκείς συνθήκες υποδοχής».

Ενδεικτικά να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά όπως ορίζει ο ελληνικός νόμος, να έχουν καλές συνθήκες υγιεινής, φρέσκο και επαρκή εξαερισμό, φως, να υπάρχει πρόβλεψη για επαρκή θέρμανση, κλιματισμό και ζεστό νερό, να διαθέτουν πόσιμο νερό και υποδομές αποχέτευσης, να υπάρχει πρόβλεψη για πυρασφάλεια, να γίνεται τακτική απεντόμωση, να βρίσκονται σε κατάλληλη τοποθεσία ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, να έχουν επαρκή χώρο διαβίωσης για έξι άτομα (δηλαδή κατά μέσο όρο 60 - 90 τ.μ.), να υπάρχει μία τουαλέτα ανά 6 άτομα, να είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση (έπιπλα ύπνου, καθιστικό, τραπεζαρία, ηλεκτρικές συσκευές, είδη κουζίνας, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κ.λπ.). Παράλληλα, να διαθέτουν επαρκή κοινόχρηστο χώρο για φαγητό, παιχνίδι, μελέτη, να είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Σε κάθε διαμέρισμα υπολογίζονται κατά μέσο όρο έξι θέσεις φιλοξενίας (για άτομα άνω των 3 ετών) με μέγιστο κόστος ενοικίασης περίπου στα 400 ευρώ. Όλα τα έξοδα θα καλύπτονται από την Ύπατη Αρμοστεία.

Τονίζεται ότι το κόστος ενοικίασης των σπιτιών καλύπτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, θα αποτυπώσει και το πραγματικό ενδιαφέρον των συμπολιτών για ένταξη των ακινήτων τους στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να γίνει προγραμματισμός για τις ανάγκες που θα προκύψουν και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το ειδικό προσωπικό θα επιβλέπει καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ κανονισμός διαμερίσματος, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ενοίκων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας. Την τήρηση αυτών των κανόνων θα ελέγχουν καθημερινά τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Λαρισαίων. Για το πρόγραμμα θα γίνουν προσλήψεις στον Δήμο Λαρισαίων.

Στους ωφελούμενους του προγράμματος θα παρέχεται σίτιση μέσω προπληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σούπερ μάρκετ. Επίσης, θα διανέμονται κουπόνια για παροχή αγαθών υγιεινής ύψους για κάθε γυναίκα, ξεχωριστά για κάθε άντρα όπως και για κάθε νήπιο αλλά και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης, θα γίνεται υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό (διερμηνείς, κοινωνικούς επιστήμονες κλπ).

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass