ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΤΡΑ ΠΟΥ ΑΡΠΑΞΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Χωρίς φάκελο πυρασφάλειας το οικόπεδο με τα λάστιχα

* «Χρειάζεται όλοι να σέβονται τον νόμο» τόνισε ο Κων. Αγοραστός *«Δεν μπορεί τέτοια φαινόμενα να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις» δήλωσε ο Απ. Καλογιάννης *«Δεν βρέθηκε φάκελος» σημειώνει ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Αχ. Τζουβάρας

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2017 22:50

Χωρίς φάκελο πυρασφάλειας βρέθηκε το οικόπεδο, όπου σε παλαιά ελαστικά εκδηλώθηκε φωτιά το περασμένο Σάββατο, στην Αγία Μαρίνα της Νέας Σμύρνης, προκαλώντας τοξικό νέφος και ένα μαύρο σύννεφο, που λόγω της πυκνότητάς του γινόταν ορατό από απόσταση χιλιομέτρων.

Ερωτηθείς, χθες, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Αχιλλέας Τζουβάρας δήλωσε πως «δεν βρέθηκε φάκελος πυρασφάλειας» για το συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ το θέμα καλείται να διερευνήσει και ο Δήμος Λαρισαίων ως προς την άδεια «χρήσης γης».

 «Δεν μπορεί τέτοια φαινόμενα να δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός τόνισε πως «χρειάζεται όλοι να σέβονται τον νόμο», παραπέμποντας στις μετρήσεις του Σταθμού τις Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως είναι γνωστό, στις 7 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου κάτω από άγνωστες συνθήκες, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε παλιά ελαστικά που ήταν συσσωρευμένα σε οικοπεδικό χώρο, δίπλα από μάντρα ανακύκλωσης με την επωνυμία «SCARTO - Υιοί Αντωνίου Κίτσα ΕΕ».

Από τη φωτιά προκλήθηκε ένα πυκνό μαύρο σύννεφο, ορατό από μεγάλη απόσταση, τοξικό παράλληλα από την καύση των ελαστικών. Η κινητοποίηση μεγάλης δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας με τη συνδρομή οχημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής αφού πρώτα κατέκαψε τα παλαιά ελαστικά.

Τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς αποτελούν ήδη αντικείμενο έρευνας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, αλλά το θέμα αφορά στο τοξικό νέφος που προκλήθηκε, από τα αέρια που εκλύθηκαν από την καύση. Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί ότι λόγω των ανέμων που έπνεαν την ώρα της πυρκαγιάς, το τοξικό νέφος μεταφέρθηκε ανατολικά αλλά παραμένουν οι διαστάσεις που συνδέονται τόσο με τους κανόνες ασφαλείας μιας και πρόκειται για εύφλεκτα υλικά όσο και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο κ. Τζουβάρας σε δήλωσή του, χθες, χαρακτήρισε «σοβαρό το συμβάν», προσθέτοντας ότι «απεφεύχθη η επέκταση της φωτιάς» (σε γειτονικές μονάδες) μετά την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο έργο της οποίας συνέδραμαν Περιφέρεια και Δήμος.

«Η φωτιά διήρκησε λίγο και ήμασταν “τυχεροί” καθώς φυσούσε» συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για την άδεια λειτουργίας του χώρου, ο διοικητής των ΠΥ Θεσσαλίας διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει φάκελος πυρασφάλειας. Είναι οικοπεδικός χώρος, δεν κατατέθηκε φάκελος».

Η έρευνα της Πυροσβεστικής, πέρα από τις αιτίες εκτιμάται πως θα εστιάσει και στην «προέλευση» των ελαστικών, για το πώς δηλαδή βρέθηκαν συσσωρευμένα και για ποιο λόγο δίπλα από τη μονάδα ανακύκλωσης. Όπως επίσης αν το οικόπεδο συμπεριλαμβάνεται στην έκταση της μάνδρας με τα ανακυκλώσιμα.

ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ

Η αρμοδιότητα έκδοσης «άδειας χρήσης γης» υπάγεται στις υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας, διάσταση που θα ερευνηθεί όπως επισήμανε ο κ. Καλογιάννης. «Προέκυψε» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων «ένα σοβαρό ζήτημα από μια φωτιά προφανέστατα επικίνδυνη με αφορμή και τα αέρια που εκλύθηκαν στο περιβάλλον.

Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο έργο της οποίας συνέδραμαν και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου». «Θα ελέγξουμε» υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης απαντώντας σε ερώτηση, «το θέμα της νομιμότητας των αδειών με τη λειτουργία των υπηρεσιών για να δούμε τυχόν ευθύνες. Δεν μπορεί τέτοια φαινόμενα στα όρια του ιστού της πόλης να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις».

ΡΥΠΑΝΣΗ

Στις μετρήσεις Σταθμού της Περιφέρειας, παρέπεμψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός δηλώνοντας ότι «θα δούμε τι κατέγραψε ο Σταθμός σε ό,τι αφορά στην περιβαλλοντική ρύπανση». Για να προσθέσει ότι «οι Υπηρεσίες μας βρέθηκαν εκεί. Οι έλεγχοι γίνονται και επιβάλλονται πρόστιμα όπου πρέπει. Ευχόμαστε να μην έχουμε τέτοια σοβαρά συμβάντα. Όμως χρειάζεται όλοι να σέβονται τους νόμους» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass