ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ, ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

«Να είμαστε αληθινοί, να είμαστε άνθρωποι της δικαιοσύνης»

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2017 22:55

«Είναι συγκινητικό όταν βλέπει κάποιος πώς ο απλός λαός μας αντιμετώπισε αυτούς τους ανθρώπους. Όταν σκέφτομαι εκείνες τις απλές γυναίκες στα νησιά μας που έσπευσαν να δώσουν το γάλα τους στα φτωχά και απογοητευμένα παιδιά και σκέφτομαι τους επισήμους και τους δήθεν πολιτισμένους του Βορρά που κλείνουν με τείχη τα σύνορά τους, λέω δόξα τω Θεώ στην πατρίδα μας υπάρχει πολλή αγάπη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος μιλώντας χθες βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα με αφορμή και την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη. Μια ανατρεπτική ομιλία με την οποία αναφερόμενος στη σύγχρονη εποχή, καυτηρίασε το ψέμα και την υποκρισία, όχι μόνο αυτών που κατά καιρούς κυβερνούν αλλά και της κοινωνίας για να τονίσει την ανάγκη «να είμαστε αληθινοί, να είμαστε άνθρωποι της δικαιοσύνης».

 «Έχουμε καθυστερήσει στην αυτοκριτική μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος εστιάζοντας σε πρακτικές χωρίς να κάνει ονομαστικές αναφορές. «Με στεναχωρεί που για διάφορα προβλήματα έχουμε καθυστερήσει στις λύσεις. Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, φταίμε και εμείς που τους προωθούμε. Δεν τολμούμε να αρθρώσουμε την αλήθεια».

Για να αποσαφηνίζει λέγοντας ότι «υπάρχει πλεονεξία και έλλειψη ευαισθησίας για τη δικαιοσύνη. Πλεονεξία που τελικά είναι ειδωλολατρία. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως έχουμε συμφιλιωθεί με το ψέμα. Χάνεται η αυτοεκτίμηση, χάνεται η αγάπη και έχω την εντύπωση ότι λέμε ψέματα και αυτό το έχουμε αθωώσει. Άλλο χωριό παίρνει συντάξεις γιατί οι κάτοικοι δεν ακούνε, άλλο χωριό για κάτι άλλο, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για τον λαό μας. Το ψέμα είναι αμάρτημα, είναι έγκλημα. Το τρίτο στοιχείο είναι ο εγωκεντρισμός. Σκέφτεσαι αδιάκοπα τι βολεύει εσένα και αυτό είναι μια σοβαρή ασθένεια». Για να σταθεί στο τετράπτυχο «αλήθεια, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ελπίδα.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο έργο του στην Αλβανία, δυσκολίες που ξεπέρασε με τη μεταφορά του κηρύγματος στην τοπική γλώσσα, το άνοιγμα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις αλλά και στην οικονομική αυτονομία. Όπως και στην κριτική που δέχθηκε καθώς τον χαρακτήρισαν «δούρειο ίππο» και «άνθρωπο των μυστικών υπηρεσιών» για να υπογραμμίσει ότι «το σύννεφο καχυποψίας συνεχίζει να υπάρχει σε διάφορα περιβάλλοντα της Βαλκανικής».

Χωρίς να παραλείψει να τονίσει επίσης ότι «στα περιβάλλοντα τα δικά μας είναι πολύ εύκολη η κριτική που γίνεται “γιατί τώρα ο Αρχιεπίσκοπος ασχολείται με αυτά. Θεολόγος είναι, στο πανεπιστήμιο είναι, αντί να γράψει βιβλία, ασχολείται με δρόμους και υδραγωγεία”. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει μια ζωντανή θεολογία η οποία δεν σχετίζεται με την πράξη και με την ποιμαντική. Αλλιώς καταντάει μια θεωρητική γυμναστική για έναν ορισμένο κύκλο ανθρώπων οι οποίοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι κάνουν πολύ σπουδαία φιλοσοφική ανάλυση .

Όπως επίσης πιστεύω ότι δεν υπάρχει σωστή ποιμαντική χωρίς θεολογική σκέψη. Ο,τι έχει γίνει λοιπόν δεν είναι δραστηριότητα ενός μάνατζερ. Η αγάπη μας δεν θα εκφρασθεί μόνο με το γράψιμο βιβλίων περί αγάπης αλλά όταν πηγαίνω στους χώρους εκείνους που έχουν ανάγκη και πρέπει να βρω λύσεις σύγχρονες για να ανακουφίζω τον πόνο τους» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στη Λάρισα.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης ενώ ο εικαστικός Χρ. Παπανικολάου, επίσης με χαιρετισμό του χαρακτήρισε «σπάνια προσωπικότητα τον Αναστάσιο», «έναν ιεράρχη που “φανερώνει” τον Χριστό» για να τονίσει ακόμη τη «μαθητεία του δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο που λειτουργεί ως ταπεινός διάκονος».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για το έργο του Αρχιεπισκόπου ενώ πλαισιώθηκε και μουσικά από τον μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρ. Κτιστάκη και την υψίφωνο της Λυρικής Σκηνής Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass