ΑΣΧΗΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Εξαφανίστηκαν δρόμοι, «αφανίζονται» επαγγελματίες

*Αγροτικοί δρόμοι χάθηκαν από τον όγκο του νερού σε Αγιά, Τέμπη και Ελασσόνα *Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες στα παράλια για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2017 22:50

Δύο σοβαρές συνέπειες είχε ο τεράστιος όγκος του νερού που έπεσε στο νομό Λάρισας κατά τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου και του καιρικού φαινομένου «Μέδουσα». Η πρώτη είναι πως εξαφάνισε πραγματικά το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών δρόμων στον ορεινό όγκο των δήμων Ελασσόνας, Αγιάς και Τεμπών προκαλώντας σοβαρά ζητήματα στους αγρότες.

Η δεύτερη είναι το γεγονός πως «παρέσυρε» το σύνολο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα παράλια του νομού, και τους έκανε να χάσουν ένα από τα θεωρητικά καλύτερα Σαββατοκύριακα, καθώς διανύουμε το μέσον του καλοκαιριού. Για όλα τα παραπάνω μιλάνε στην «Ε» αρμόδιοι αντιδήμαρχοι απ’ όλους τους Δήμους του νομού αλλά και επαγγελματίες των παραλιών.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Προβληματισμένοι οι καταστηματάρχες για το γεγονός πως όχι απλά χάθηκε ένα ακόμα Σαββατοκύριακο αλλά γιατί βλέπουν τη σεζόν να φεύγει και αυτοί να παλεύουν με τα οικονομικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά τα όσα τονίζει στην «Ε» με αφορμή την κακοκαιρία του διημέρου ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλιών νομού Λάρισας, Δημήτρης Χασιώτης.

«Από τα 16-17 Σαββατοκύριακα που έχει η σεζόν μας χάθηκαν τα πέντε. Για όλους εμάς είναι πολύ μεγάλη η ζημία» και συνεχίζει «τα καιρικά φαινόμενα απλά έφεραν στην επιφάνεια ελλείψεις και μειονεκτήματα που έχει η περιοχή μας. Το πρώτο είναι πως δεν υπάρχουν κόλποι και ως εκ τούτου τα φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα. Τα ποτάμια κατεβάζουν αρκετό νερό και χωρίς γεφύρια κόβεται ο δρόμος σε τρία τουλάχιστον σημεία. Ο κόσμος δεν μπορεί να περάσει. Το έργο που κάνει ο Δήμος και η ΔΕΥΑ στον παραλιακό δρόμο και το έχει αναλάβει εργολάβος δεν έχει ολοκληρωθεί και οι λακκούβες πολλαπλασιάζονται».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο «κάνουν τους επισκέπτες να μην επιλέγουν τα παράλια του νομού Λάρισας και να επιλέγουν να πάνε κάπου αλλού όχι μόνο για τις διακοπές τους αλλά ακόμα και για το Σαββατοκύριακό τους» και καταθέτει το εξής ερώτημα «όλοι εμείς οι επαγγελματίες πώς θα ζήσουμε και πώς θα συντηρήσουμε τα καταστήματά μας;» χωρίς όμως να παίρνει τις απαντήσεις που θέλει.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

Ο Ηλίας Ευσταθίου ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων νομού Λάρισας καταγράφει μια ζημιά πάνω από 20% με αφορμή την έντονη κακοκαιρία στην καρδιά του καλοκαιριού. «Το ευτύχημα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι το ότι οι περισσότεροι από εμάς το τελευταίο διάστημα είμαστε πλήρεις κρατήσεων από γκρουπ ξένων τουριστών και σε ελάχιστο βαθμό από Έλληνες. Ως εκ τούτου οι ακυρώσεις που υπήρξαν με αιτία τις καιρικές συνθήκες προήλθαν από αυτήν την κατηγορία» για να συμπληρώσει ότι «τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν τα μαγαζιά που περιμένουν τα Σαββατοκύριακα να δουλέψουν με τους Έλληνες επισκέπτες που θα βγούν έξω για το φαγητό τους, το ποτό τους και γενικά τη διασκέδασή τους».

ΑΓΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ

«Σχεδόν στο σύνολό της η ορεινή οδοποιία του Δήμου Αγιάς έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Πριν από δέκα ημέρες μάλιστα είχαμε ολοκληρώσει τις εργασίες μια εξέλιξη που μας πάει πίσω». Με αυτά τα λόγια ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλης Λέτσιος δίνει το στίγμα του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε στην περιοχή από τη διήμερη κακοκαιρία.

Ιδιαίτερες ζημιές υπέστη και ο παραλιακός δρόμος Αγιοκάμπου - Σωτηρίτσας - Βελίκας, καθώς πολλές είναι οι λακούβες που εμφανίστηκαν μετά την κακοκαιρία, «είχαμε προγραμματίσει να κλείσουμε και τις τελευταίες μα τώρα πολλαπλασιάστηκαν» λέει συγκεκριμένα και τονίζει πως αυτά τα δύο έργα θα τεθούν σε προτεραιότητα για να διορθωθούν άμεσα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγιάς, σειρά θα πάρουν τα τεχνικά έργα ομβρύων (που είναι δύο στην Κουτσουπιά και ένα κοντά στην Παλιουριά) που επιβαρύνθηκαν αυτές τις ημέρες. Στον δρόμο Αγιοκάμπου – Σκλήθρου αλλά και στον δρόμο Ρακοπόταμο - Καμάρι σημειώθηκε κατολίσθηση με τα συνεργεία του Δήμου να επεμβαίνουν.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελασσόνας, Διονύσης Μπαλούκας, επισημαίνει στην «Ε» το ίδιο ζήτημα. Πως υπέστη δηλαδή μεγάλη ζημιά όλο το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας στον ορεινό όγκο της περιοχής. «Το είχαμε φτιάξει και σχεδόν το τελειώναμε. Τώρα θα χρειαστεί να αρχίσουμε από την αρχή» τόνισε, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο σημαίνει κόστος σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Πρόβλημα επίσης σημειώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, με τα φερτά υλικά που κατέβηκαν από το βουνό και βούλωσαν κάποια φρεάτια. Με την επέμβαση των συνεργείων του Δήμου το πρόβλημα λύθηκε.

ΤΕΜΠΗ - ΠΑΡΑΛΙΑ

Σε δύο τομείς χωρίζονται τα θέματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και αφορούν στον Δήμο Τεμπών. Ο πρώτος τομέας σχετίζεται με την αγροτική οδοποιία στο σύνολο του ορεινού όγκου του Δήμου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αστέριο Σαΐτη η ζημιά είναι μεγάλη και αφορά στο συντριπτικό του ποσοστό.

Όσον αφορά τώρα στα παράλια ο πρόεδρος Κρανιάς, Κουλούρας και παραλίας Κουλούρας κ. Γιάννης Μήτσου υπογραμμίζει πως το 80% περίπου από τα 7.000 στρέμματα με καλλιέργεια ηλίανθου υπέστησαν μεγάλη ζημία από την κακοκαιρία «Είμαστε σε απόγνωση γιατί η ζημιά είναι μεγάλη» λέει και αναφέρει ότι περιμένουν σήμερα τον ΕΛΓΑ για να κάνει την καταγραφή των ζημιών. Για τα παράλια του Δήμου Τεμπών αναφέρει πως η κατάσταση «είναι χαώδης με τόσο όγκο νερού».

ΦΑΡΣΑΛΑ

Σε επιφυλακή ήταν τα συνεργεία του Δήμου Φαρσάλων αλλά δεν χρειάστηκαν να επέμβουν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σταύρο Πουλαράκη. «Παρά το γεγονός πως ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος όλα κύλησαν ομαλά στην περιοχή μας όσον αφορά στα σημεία που αφορούν στον Δήμο» τόνισε, χωρίς ωστόσο να αμελήσει να αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που υπέστησαν αγρότες. «Ζητάμε τη στήριξη της πολιτείας και της Περιφέρειας για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας που θα μας οχυρώσουν ακόμα περισσότερο» κατέληξε.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ούτε και στον Τύρναβο υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, τόνισε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τσιόπας, και ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο ήταν το γεγονός πως «η βροχή που έπεσε δεν είχε τη μορφή της μπόρας ή της καταιγίδας. Έτσι απορροφήθηκε ομαλά από το έδαφος». Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο τα συνεργεία του Δήμου ήταν σε επιφυλακή για να επέμβουν σε κάθε περίπτωση.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass