ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΟΤΑ:

Συνεχίζεται η υποστελέχωση, ενισχύεται η λογική της ανταποδοτικότητας

* «Έχει σφραγίδα Μνημονίων, απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξάνει τα ίδια έσοδα», λέει στην «Ε» το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας κ. Χρ. Μάρκου

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2017 15:10

Ομόθυμη στήριξη στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ έδωσαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν προχθές στην επιτροπή της Βουλής, αρμόδια για τη συζήτηση και επεξεργασία του, καθώς με εξαίρεση τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, τα οποία παραπονέθηκαν ότι δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους να ενταχθούν και εκείνοι σε μία σειρά θετικών διατάξεων που προωθούνται για τους υπαλλήλους των δήμων, οι υπόλοιποι εκπρόσωποι εργαζομένων κινήθηκαν στην ίδια με την κυβέρνηση γραμμή.


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ
Επιγραμματικά, τις διατάξεις στήριξαν η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), ιδίως για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους, η ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) «διότι λύνονται προβλήματα ετών», η ΠΟΠ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού-ΟΤΑ) διότι «ικανοποιούνται αιτήματα που είχαν οι εργαζόμενοι επί σειρά ετών και αίρονται αδικίες», η ΠΟΕ-ΕΔΕΥΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΔΕΥΑ) διότι «το νομοσχέδιο συνιστά τη σημαντικότερη παρέμβαση τα τελευταία 35 χρόνια». Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ διότι «το νομοσχέδιο κατά το μέρος που αφορά στα μέλη της κινείται σε θετική κατεύθυνση και έχει λάβει υπόψη προτάσεις που έχουν γίνει από τη ΓΣΕΒΕΕ», η ΚΕΔΕ με τον Γ. Πατούλη να δηλώνει ότι «μολονότι δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, υπάρχουν θετικές διατάξεις, κυρίως σε σημεία που αφορούν στο προσωπικό των ΟΤΑ». Η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) χαιρέτισε την επίλυση του θέματος των κρατήσεων για την ονομασία του δόκιμου αστυφύλακα σε αστυφύλακα και δόκιμου υπαξιωματικού σε αστυνόμου Β’. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισήμανε ότι αυτό το νομοσχέδιο, αν και δεν λύνει συνολικά τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, που πηγάζουν κυρίως από τις πολιτικές των μνημονίων, επιλύει κάποια προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό είναι σε θετική κατεύθυνση.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Κι ενώ η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) αναγνώρισε ότι οι αλλαγές του επίμαχου νομοσχεδίου «θα ξεμπλέξουν προβλήματα που χρόνιζαν», η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος (ΟΣΥΑΠΕ) εκφράζει τις αντιρρήσεις της για το πολυνομοσχέδιο των ΟΤΑ. Στην ίδια γραμμή βέβαια κινείται και το πρωτοβάθμιο όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ ο πρόεδρός του Χρήστος Μάρκου, ο οποίος μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ως υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων δήλωσε σχετικά στην «Ε»: «Δυστυχώς κανένα από τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας, που στάλθηκαν με υπομνήματα στο ΥΠΕΣ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, δεν λήφθηκε υπόψη. Είναι ορατή σε όλο το νομοσχέδιο η σφραγίδα των Μνημονίων δηλαδή των κατευθύνσεων, των απαγορεύσεων και των περιορισμών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Πρώτα και κύρια δεν άρει την «απαγόρευση» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ και δεν βάζει σχετικό προγραμματισμό διαδικασιών και κονδυλίων, ώστε να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωσή τους, που στις Περιφέρειες είναι πάνω από 40% από τον «Καλλικράτη» και μετά ενισχύει τη λογική της ανταποδοτικότητας και της αύξησης των ιδίων εσόδων. Διατάξεις, που έχουν θετικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους είναι μετρημένες στα δάχτυλα και μάλιστα αποσπασματικές. Είναι διατάξεις, που αποτυπώνουν αιτήματα, που τα πάλεψαν και τα παλεύουν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ».  
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος (ΟΣΥΑΠΕ) επισημαίνει κατ’ άρθρο τα αιτήματα που απορρίφθηκαν. Αυτά είναι:
-Το άρθρο 87 δίνει τη δυνατότητα σε συναδέλφους μας, που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης να μπορούν να ζητούν από τα Περιφερειακά Συμβούλια την αύξηση του ωραρίου εργασίας τους (έως τις 8 ώρες). Μετά από 1 1/2 περίπου χρόνο, μια ερώτηση στη Βουλή και πλήθος εγγράφων της Ομοσπονδίας, Συλλόγων και Περιφερειακών Αρχών η διάταξη για τους ΟΤΑ α’ βαθμού επεκτάθηκε για μερικές δεκάδες μερικώς απασχολούμενους των Περιφερειών. Βέβαια επιφυλασσόμαστε να δούμε την έκταση και το αντίκρισμα της ρύθμισης αυτής υπό το πρίσμα της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ και των συνεχών μειώσεων των ΚΑΠ.
- Στην τελευταία «κουτσή» τροπολογία για τους συμβασιούχους δεν συμπεριλήφθηκαν οι λίγοι που εργάζονται με παρατάσεις, κυρίως στην καθαριότητα, στις Περιφέρειες.
-Το άρθρο 97 για τα «Μέσα Ατομικής Προστασίας εργαζομένων Ο.Τ.Α.», δεν επεκτάθηκε το νομικό πλαίσιο αναφοράς (απόφαση 53361/2006), αδιαφορώντας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων των Περιφερειών, σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.
-Το άρθρο 98 που αφορά τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συνεχίζει να αποκλείει εργαζόμενους των Περιφερειών, δικαιούχους που εργάζονται σε χώρους και αντικείμενα που το δικαιούνται (πχ. εργαζόμενους στο πράσινο, στην καθαριότητα των κτιρίων, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας – εμβόλια, Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Κτηνιάτρους, απολυμαντές, τεχνικό έλεγχο οχημάτων κτλ). Αποκλείει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων των ΟΤΑ Β’ βαθμού αφού βάζει ως απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης του επιδόματος και τον εργασιακό χώρο και την ειδικότητα, προσπερνώντας εύκολα ότι στους ΟΤΑ β’ βαθμού, είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που έχουν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες ειδικότητες, αν και παρέχουν αυτές τις εργασίες, μιας και οι Οργανισμοί των Περιφερειών δεν προέβλεπαν με τα ΠΔ που συστάθηκαν τέτοιες ειδικότητες.
-Το άρθρο 99 για την «Άρση των δυσμενών συνεπειών από τη διαθεσιμότητα», αφήνει απ’ έξω όλους τους εργαζόμενους που μετατάχτηκαν κάνοντας χρήση των νόμων της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Το ίδιο και στο άρθρο 106 για την «Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων των ΟΤΑ».
-Ακόμη η Ομοσπονδία προτείνει την εξής προσθήκη στο άρθρο 15 που αφορά τα θέματα λύσης των επιχειρήσεων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού: Επειδή αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν προχωράει η διαδικασία λύσης για διάφορους λόγους και ότι αρκετές εταιρείες των Περιφερειών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους (π.χ. αναπτυξιακή εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι 7 μήνες απλήρωτοι) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν και να χρησιμοποιούνται ως όμηροι, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στην περίπτωση που δεν τεθούν υπό εκκαθάριση μέχρι 31-10-2017 στο προσωπικό τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με αίτησή τους και σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου να μεταφέρεται στον αντίστοιχο Ο.Τ.Α. με την ίδια σχέση εργασίας.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass