ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 24 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ξεκινά η ρύθμιση οφειλών με 100 δόσεις

Η υπαγωγή στη ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα σε 7.000 πολίτες να λάβουν φορολογική ενημερότητα • «Ο Δήμος», σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θάνος Αδαμόπουλος, «ολοκληρώνει άμεσα την προετοιμασία των υπηρεσιών προκειμένου να απευθύνει πρόσκληση στους οφειλέτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους έτσι ώστε και οι ίδιοι να απεμπλακούν από προβλήματα που αντιμετωπίζουν»

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2017 22:29

Ευνοϊκή για όλους όσοι οφείλουν χρήματα σε δήμους, χαρακτηρίζεται η ρύθμιση οφειλών με 100 δόσεις, που προβλέπεται σε νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίσθηκε πρόσφατα και ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.


Στο άρθρο 52 του νέου νόμου (ν. 4483/17) γίνεται αναλυτική αναφορά στις «ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ α’ βαθμού» καθώς δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και Νομικά Πρόσωπα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, πληρώνοντας δόσεις που μπορεί να ξεκινούν από τα 20 ευρώ, ανάλογα και το ύψος της οφειλής.
«Ο Δήμος Λαρισαίων» σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θάνος Αδαμόπουλος «ολοκληρώνει άμεσα την προετοιμασία των υπηρεσιών προκειμένου να απευθύνει πρόσκληση στους οφειλέτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους έτσι ώστε και οι ίδιοι να απεμπλακούν από προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Σήμερα 47.000 φυσικά και Νομικά Πρόσωπα οφείλουν στον Δήμο Λαρισαίων περισσότερα από 24,4 εκατ. ευρώ που μεταξύ άλλων, μπορεί να προέρχονται είτε από βεβαιώσεις παραβάσεων (κλήσεις) είτε από μη καταβολή τελών που αφορούν για παράδειγμα τα τραπεζοκαθίσματα, ενοικίων κλπ αλλά και από προσαυξήσεις εκπρόθεσμων καταβολών.
Το ενδιαφέρον στη ρύθμιση αφορά επίσης στο γεγονός ότι για όλους όσοι ενταχθούν σε αυτή προβλέπεται και διαδικασία αποδέσμευσης της χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, περισσότεροι από 9.600 πολίτες (σ.σ. στην πλειοψηφία τους Λαρισαίοι) δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα καθώς οφείλουν στον Δήμο Λαρισαίων ποσά που ξεπερνάνε τα 300 ευρώ.
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ
«Η ρύθμιση» προσθέτει ο κ. Αδαμόπουλος «θα βοηθήσει πολλούς συμπολίτες οι οποίοι, με αφορμή το θέμα των φορολογικών ενημεροτήτων, είναι “μπλοκαρισμένοι” για χρόνια» αν υπολογισθεί το γεγονός ότι υπάρχουν οφειλές και από το 2005. Διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση «αφορά σε οφειλές που θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 ενώ η αίτηση για τη ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί στον Δήμο Λαρισαίων έως τις 30 Νοεμβρίου».
ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στο άρθρο 52 («Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ α’ βαθμού») του νέου νόμου «οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%,
β) αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά 80 %,
γ) αν εξοφληθούν σε 25 έως σαράντα οκτώ 48 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%,
δ) αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%,
ε) αν εξοφληθούν σε 73 έως εκατό 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.
Στη ρύθμιση της παραγράφου 1 μπορούν, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης: Τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.
Δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε υποβληθεί και αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».
ΔΟΣΕΙΣ
«Οι δόσεις» σημειώνεται στο ίδιο άρθρο είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ».
ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, αποσαφηνίζεται στο άρθρο, «εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει:
α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ,
β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από 5.000,01 μέχρι 10.000 ευρώ,
γ) το 20 % της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή 10.000,01 ευρώ και πάνω, ο δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια ΔΟΥ και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας εκ των δόσεων.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass