ΣΤΗΝ ΑΙΓΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ

Πανηγυρίζει η Παναγία Αιγανιώτισσα

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2017 15:44

Οι Αιγανιώτες, συνεχίζοντας την παράδοση χρόνων, θα τιμήσουν και φέτος, με κάθε επισημότητα, θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη το Γενέσιο της Θεοτόκου.

Αύριο Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. θα ψαλεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός, θα ακολουθήσει αρτοκλασία και στη συνέχεια, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Τεμπών, θα γίνει περιφορά στο χωριό της Ιερής Εικόνας της Παναγίας. Ανήμερα της εορτής, με την παρουσία του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, θα ψαλεί πανηγυρική θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει αρτοκλασία στο προαύλιο του ναού.

Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες, που έχουμε στη διάθεσή μας, ο ναός της Παναγίας ανεγέρθηκε το έτος 1888. Στις 5 Αυγούστου 1888 δίδεται από τον επίσκοπο η άδεια στους ιερείς για την κατεδάφιση του παλιού ναού της Αιγάνης και ανέγερση του νέου. Στις 4 Οκτωβρίου 1888 συντάσσεται και υπογράφεται το συμφωνητικό με τους εργολάβους για την κατασκευή του ενοριακού ναού της Αιγάνης, ο οποίος τιμάται στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Είναι γνωστό ότι ο ναός αυτός προϋπήρχε και αποτελούσε το καθολικό ομώνυμου μοναστηριού, από τα τέλη του 15ου αιώνα περίπου. Από το έτος 1758, οπότε η Αιγάνη πουλήθηκε στη Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας της Ελασσόνας, και μέχρι το 1860 αποτελούσε μετόχι της εν λόγω μονής. Τα εγκαίνια του νέου ναού της Παναγίας τελέστηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου 1889 ημέρα της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου από τον Επίσκοπο Πλαταμώνα Αμβρόσιο Κασάρα. Το μοναστήρι της Αιγάνης αναφέρεται και ως Μονή της Μικρής Παναγιάς στο οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο του έτους 1569/70, μαζί με τα μοναστήρια της Ανατολικής Θεσσαλίας, κατά τον 16ο αιώνα, τα οποία δημοσίευσαν οι Δημήτριος Κ. Αγραφιώτης και Σταύρος Γ. Γουλούλης στον 13ο τόμο του Βυζαντινού Δόμου 2002/3. Το κατάστιχο του έτους 1570 σημειώνει μεταξύ των φόρων του μοναστηριού: «Ένα τσιφλίκι αρώσιμης γης και μισό στρέμμα κήπων σε επικαρπία των καλογήρων του μοναστηριού της Μικρής Παναγίας. Καταβάλλουν φόρους». Η Αιγάνη ως οικισμός αναφέρεται στην οθωμανική απογραφή του έτους 1521, με 250 κατοίκους περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ιδρύθηκε τουλάχιστον τον 15ο αιώνα. Προφανώς οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του μοναστηριού το οποίο προϋπήρχε εκεί.

Ο εφημέριος του ενοριακού ναού της Παναγίας Αιγάνης αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο καλούν τους πιστούς να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass