ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΚΟΥΡ» ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΕΡΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Οι «ακροβάτες» της Λάρισας

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 8:37



Λόφος του Φρουρίου. Ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην άκρη της πλατείας Λαμπρούλη.
Μια παρέα νεαρών παιδιών, λειτουργεί ως πόλος έλξης. Με τη «δράση» τους εντυπωσιάζουν. «Ζωγραφίζουν» στον αέρα, με φιγούρες και ακροβατικά βγαλμένες από αγώνες γυμναστικής ή επιδείξεις τσίρκου. Το θέαμα μαγευτικό, σε καθηλώνει…
- «Παρκούρ», λέγεται, μου αποκρίνεται ένας νεαρός, διακρίνοντας την απορία και την έκπληξή μου.
Το έχω ακούσει, έχω δει στην τηλεόραση, αλλά δεν περίμενα ότι τόση ζωντάνια. Αποφασίζω να τελειώσει το σόου, που όπως μαθαίνω δεν αποτελεί παρά μια απλή προπόνηση των πρωταγωνιστών του.
Ο Κοσμάς Καφφές είναι ο επικεφαλής της ομάδας. Αναλαμβάνει να μου εξηγήσει τι είναι και ποια η φιλοσοφία του «παρκούρ».
- «Έχει να κάνει, με τη μετακίνηση από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β με το γρηγορότερο και πιο ασφαλή τρόπο. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος διαφυγής από μια κατάσταση παρακάμπτοντας εμπόδια».
Σπόρ λοιπόν ή απλά χόμπι; Τώρα πια είναι σπορ. Το «φρι ράνινγκ» (ελεύθερο τρέξιμο) είναι κομμάτι του παρκούρ και θεωρείται σπορ. Μάλιστα αγώνες γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
* Πώς μπορεί κάποιος να μάθει; Υπάρχουν ακαδημίες;
-Ναι υπάρχουν αρκετές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Και στη Λάρισα λειτουργούσε μία, αλλά έκλεισε. Οι προπονήσεις γίνονται σε ασφαλείς χώρους όπως γυμναστήρια ενόργανης γυμναστικής που έχουν στρώματα και στη συνέχεια όταν συνηθίσεις κάποιες κινήσεις πηγαίνεις σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν προπονητές που θα σου δείξουν τον τρόπο.
* Είστε η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα;
- Η μεγαλύτερη όχι. Θα έλεγα όμως η πιο γνωστή, μας ξέρει αρκετός κόσμος και βίντεο μας στο youtube έχουν πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές.
Έχουμε εμφανιστεί σε πολλές εκδηλώσεις, σε σόου, στην τηλεόραση στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχουμε εμφανιστεί σε διαφημίσεις, συνεργαστήκαμε με πολύ γνωστή εταιρία αναψυκτικών αλλά, το πιο σημαντικό, ότι είχαμε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Ολλανδίας μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Εράσμους», με το οποίο επιχειρείται η ομαλή ένταξη νέων στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μέσω των «εξτριμ σπορ» και του αθλητισμού.
* Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς;
- Πιστεύω γύρω στα 14 είναι μια αρκετά καλή ηλικία. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ανεπτυγμένη μυική μάζα και δύναμη για να μην έχεις αργότερα πρόβλημα με τις αρθρώσεις σου. Επειδή το παρκούρ γίνεται σε εξωτερικούς χώρους η έλλειψη της μυικής μάζας μπορεί να προκαλέσει πολλές φθορές στο σώμα στην πορεία.
* Τουρνουά διεξάγονται;
- Σε ελληνικό επίπεδο ακόμα όχι αλλά κάτι ετοιμάζεται. Στο εξωτερικό κάθε χώρα έχει το δικό της τουρνουά. Μόνο μια φορά το χρόνο διεξάγεται στη Σαντορίνη το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
* Μπορεί κανείς να ασχοληθεί επαγγελματικά;
- Ναι είναι εφικτό. Εμείς ήδη βγάζουμε λεφτά από αυτό, από διοργανώσεις που μας καλούν, αλλά δεν είναι αρκετά λεφτά για να ζήσουμε πιο πολύ χαρτζιλίκι θα το ονόμαζα, αλλά και από τις διαφημίσεις στο youtube βγάζουμε κάποια χρήματα. Στο εξωτερικό είναι διαφορετικά τα πράγματα, κάποιοι παίζουν σε ταινίες του Χόλυγουντ καθώς οι ακροβατικές κινήσεις που ξέρουμε βοηθάν πολύ, και μπορούμε να έχουμε μια θέση σε ταινίες δράσης. Άλλες ομάδες το έχουν αναπτύξει σε άλλο επίπεδο, πουλάνε μπλουζάκια και καπέλα της ομάδας τους σαν μάρκα και βγάζουν πάρα πολλά χρήματα.
* Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα;
Αυτό που πρέπει να προσέξει είναι το σώμα, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να γυμνάζεται συχνά. Είναι καλύτερο να έρθει σε εμάς αν είναι από τη Λάρισα ή στην εκάστοτε ομάδα της πόλης του και να συμβουλευτεί και να προπονηθεί καθώς θα του δείξουμε κάποια πράγματα και θα του μιλήσουμε πώς να προστατευτεί. Στη συνέχεια μπορεί να δει βίντεο με κινήσεις και να τις εξασκήσει στο γυμναστήριο και με τον καιρό θα αναπτύξει και τις δικές του. Είμαστε εδώ για όποιον τα χρειάζεται.
Γιάννης Παπαθανασίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass