ΧΡΙΣΤ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Άλλος ο ρόλος του κόμματος…

* Ζ. Παπαδημητρίου σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς»: Κυριαρχεί επί οικονομιών και πολιτικών κομμάτων το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 8:40

 

 

Οι σχέσεις Κόμματος, Κοινωνίας και Κράτους ήταν το θέμα της δεύτερης εκδήλωσης που διοργάνωσε στο «Χατζηγιάννειο» η «Πρωτοβουλία Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς».

Εισηγητές, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΑΠΘ και γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου και ο Ζήσης Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ., δρ. Φιλοσοφίας, μηχανικός, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμων.

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο του κόμματος που δεν θα πρέπει να έχει σχέση με την κυβέρνηση, αλλά να διαμορφώνει κοινωνικές συμμαχίες και κοινωνικές δράσεις, ακολουθώντας διαφορετική μεθοδολογία από το πρόσφατο παρελθόν, επηρεάζοντας παράλληλα και τα όρια της διακυβέρνησης.

Το κόμμα θα πρέπει να διαμορφώνει πεδία κοινωνικής δράσης τα οποία θα λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή οι μεγάλες μας διαφορές με τους εταίρους αφορούν στο ύψος του πλεονάσματος και τον ΦΠΑ, ενώ δήλωσε ότι οι δανειστές ακολουθούν μια στρατηγική συνεχόμενων αναβολών, στραγγαλίζοντας την ελληνική οικονομία ώστε να φτάσει στο μη περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, τα περιθώρια είναι μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αφού αργότερα η χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους.

Στον ρόλο που οι έννοιες Κόμμα, Κράτος, Κοινωνία διαδραματίζουν σήμερα στη διαμόρφωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, αναφέρθηκε ο κ. Ζήσης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας διεθνώς είναι η επικυριαρχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της πραγματικής οικονομίας αλλά και επί των πολιτικών κομμάτων, τα οποία λειτουργούν ως νεροκουβαλητές των εκάστοτε εξουσιών, πράγμα το οποίο βιώνουμε σήμερα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης προς αποφυγήν της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης της χώρας μας.

Η οικονομική κρίση τις συνέπειες της οποίας βιώνει σήμερα με τραυματικό τρόπο η χώρα μας και όχι μόνον, δεν αποτελεί, βέβαια, «κεραυνό εν αιθρία», όπως θέλουν να μας πείσουν οι νεοφιλελεύθεροι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς, αλλά λογικό επακόλουθο της δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος που οδήγησε στην πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, με κυρίαρχο πλέον το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη λεγόμενη «casino society», την «κοινωνία του τζόγου», των τραπεζών, των οίκων αξιολόγησης, των κερδοσκόπων κλπ. με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική συνοχή του πλανήτη μας!

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου», λειτουργεί δε ως πειραματόζωο, γιατί όλοι τους γνωρίζουν πως μια κατάρρευση της χώρας μας θα παρασύρει όχι μόνον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας».

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η γραμματέας του συντονιστικού οργάνου της «Πρωτοβουλίας» στη Λάρισα Πόπη Αναγνωστοπούλου, δρ Πολιτικών Επιστημών ενώ ο πρόεδρος Θωμάς Μπεχλιβάνης, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, έκανε μια μικρή ενημέρωση για τη δράση της «Πρωτοβουλίας» μέχρι σήμερα και τον σχεδιασμό της για το μέλλον.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass