Μνημείο για πιλότο - "σωτήρα" του Σταυρού

* Αποκαλυπτήρια χθες, παρουσία εκπροσώπων Αρχών των Φαρσάλων * Απουσίαζε ο δήμαρχος...

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2018 22:16

Εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει τον Σταυρό Φαρσάλων το 1976, πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου.

Μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Σταυρό Φαρσάλων, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και πριν το μνημόσυνο ο κ. Τιμόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Ιωάννη του Προδρόμου και στη συνέχεια στη θυσία του νεαρού 26χρονου υποσμηναγού Νικόλαου Θεοδώρου.

Μετά το μνημόσυνο όλοι οι παρευρισκόμενοι στον ιερό ναό μετέβησαν στον χώρο της πτώσης του αεροπλάνου, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο, το οποίο ανεγέρθηκε με έξοδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που με ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του αντιπροέδρου κ. Κων/νου Τύμπα που κατάγεται από τον Σταυρό Φαρσάλων.

Κατόπιν, στον χώρο του μνημείου ο κ. Κων/νος Τύμπας μίλησε για το χρονικό της συντριβής του αεροπλάνου, αναφέροντας ότι το αεροπορικό δυστύχημα έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1976, όταν δύο αεροσκάφη της 344 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού από τη 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, συγκρούστηκαν στον αέρα στην περιοχή Χαλκιάδων στα Φάρσαλα. Το ένα συνετρίβη μεταξύ Ορφανών και Λεύκης και το δεύτερο έξω από τον Σταυρό Φαρσάλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο πιλότοι.

Ο πιλότος Νικόλαος Αρ. Θεοδώρου 26 ετών από τα Βάγια Βοιωτίας προτίμησε να θυσιαστεί και να μην εγκαταλείψει το αεροπλάνο το οποίο θα έπεφτε μέσα στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων (όπου και θα υπήρχαν πολλά θύματα).

Το οδήγησε έξω από το χωριό, αν και θα μπορούσε να το εγκαταλείψει, όπου και συνετρίβη ενώ εκείνος βρήκε τραγικό θάνατο.

Στο σημείο της συντριβής είχε στηθεί στο παρελθόν ένα εικονοστάσι, το οποίο καταστράφηκε μετά από εργασίες για τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος.

Ετσι, μετά από 41 χρόνια, μετά από πρόταση του κ. Κων/νου Τύμπα, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα με τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα που θα θυμίζει τη θυσία του ηρωικού πιλότου.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο αδελφός του αδικοχαμένου κ. Θεόδωρος Θεοδώρου, ο οποίος μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα μίλησε για τη θυσία του αδελφού του, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 26 ετών.

Κατόπιν, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Σ. Σταυρού κ. Δημ. Κωνσταντάκης, πρόσφερε τιμητική πλακέτα και την ελληνική σημαία στον κ. Θεόδωρο Θεοδώρου.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Κατόπιν, δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της εκκλησίας ο καθιερωμένος καφές του μνημοσύνου σε όλους τους παρευρεθέντες στην εκδήλωση.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο ιερός κλήρος της περιοχής, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, κ. Γ. Λαδόπουλος, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Γιώργος Γκούμας, ο υποδιοικητής κ. Δημ. Σακκάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Νίκος Γκατζόγιας, κ. Μαρία Ίφου, κ. Ευάγγ. Κατσιαούνης, κ. Δέσποινα Συροπούλου, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Σταυρού κ. Δημ. Κωνσταντάκης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ. Αναστ. Δραχμάνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Πιτσάβας, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού, του Αθλητικού Συλλόγου Σταυραετός, της Ιεραποστολής Φαρσάλων και πολύς κόσμος.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του δημάρχου κ. Αρη Καραχάλιου και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας στον Δήμο Φαρσάλων από τις εκδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό οφείλεται στο ότι δεν προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές.

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σε σχετική δήλωσή του ο Μάξ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι "ζούμε σε μια γειτονιά στην οποία γείτονές μας επιβουλεύονται την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Έτσι, η πατρίδα και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα να αποκρούσουν κάθε τέτοια επιβουλή. Δυστυχώς, λοιπόν, και σε καιρούς ειρήνης θρηνούμε ήρωες σε ασκήσεις πτήσεων.

Γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που, με ομόφωνη απόφαση μετά από εισήγηση του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Τύμπα, προχώρησε στην ανέγερση αυτού του μνημείου. Γιατί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε χρειαζόμαστε οδοδείκτες, θετικά παραδείγματα, πρότυπα ζωής που βάζουν το κοινό καλό πάνω απ’ όλα.

Με την παρουσία μας εδώ και την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον ήρωα υποσμηναγό Νικόλαο Θεοδώρου στέλνουμε κι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ισχυρής βούλησης προς όποιους επιβουλεύονται την πατρίδα μας. Παρά τα προβλήματα, αυτός ο τόπος ο μικρός ο μέγας, είναι αποφασισμένος, πάση θυσία, να υπερασπιστεί την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία".

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass