ΣΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Εκατοντάδες προσκυνητές στο Σαραντάπορο

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2015 8:17

 

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Εκατοντάδες προσκυνητές προσέτρεξαν τις τελευταίες ημέρες στο Σαραντάπορο για να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού και φιλοξενήθηκε από το περασμένο Σάββατο έως και το πρωί της Τρίτης στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου. Εντυπωσιακή η αθρόα προσέλευση του κόσμου, που περίμενε με τη σειρά του να ασπαστεί και να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανο.

Λαμπρή και με ιδιαίτερες τιμές η επίσημη υποδοχή του ιερού Λειψάνου, όπου το παρέλαβε από τον κομιστή – αρχιμανδρίτη της Ι. Μητρόπολης Χαλκίδος π. Ιωάννη ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων στην είσοδο του Σαρανταπόρου. Στη συνέχεια, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας, σχηματίστηκε πομπή, με τη συνοδεία των αρχών και δεκάδων κληρικών, που κατέληξε στην πλατεία του Σαρανταπόρου και στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας.

Ακολούθησε, στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο εκκλησία, πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν δεκάδες κληρικοί, αρχιμανδρίτες και ιερείς.

Στο θείο Κήρυγμα, ο κ. Χαρίτων, έκανε λόγο για «ημέρα ξεχωριστής χαράς για την τοπική Εκκλησία και τον ιστορικό χώρο του Σαρανταπόρου, που υποδέχεται την Τιμία Κάρα της προστάτιδος του Αγίας Μαρίνης», και πρόσθεσε με νόημα: «Βασική και θεμελιώδης αρχή της πίστεώς μας είναι η προσκύνηση των ιερών Λειψάνων. Με αφορμή την προ ημερών έλευση των ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα, ακούστηκαν πάρα πολλά, απαξιωτικά, περιφρονητικά. Και δυστυχώς και από πολιτικά χείλη. Εύλογο είναι να αναρωτιόμαστε οι Χριστιανοί: έχουν δίκαιο να ομιλούν με αυτό τον τρόπο και να διαμαρτύρονται; Η Εκκλησία τιμά τους Αγίους, όπως τιμά και τα Λείψανά τους. Όχι ως μία ιδέα. Η αγιοσύνη είναι σε όλη την ανθρώπινη ψυχή και στο σώμα. Οι χριστιανοί τιμούν και σέβονται τα ιερά Λείψανα. Βεβαιώνουν την έλευση της Αναστάσεως. Να τιμούμε και να προσκυνούμε τα ιερά Λείψανα, που υπέστησαν πληγές. Η θεότητα των ιερών Λειψάνων δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο σώμα. Η παρουσία της Θεϊκής ευλογίας εκδηλώνεται διά πολλών άφθαρτων λειψάνων των Αγίων μας. Η λογική του ανθρώπου αδυνατεί να καταλάβει τα άπειρα θαύματα που έγιναν. Τα Λείψανα μας δείχνουν την ιερά παρουσία».

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και θρησκευτικής μεγαλοπρέπειας πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Στο Θείο Κήρυγμα του ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης αναφέρθηκε με μεστό λόγο στη ζωή της Αγίας Μαρίνης.

Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, το Ιερό Ευχέλαιο και ο Παρακλητικός Κανών της Αγίας Μαρίνης και ενώ συνεχίστηκε αθρόα η προσέλευση του κόσμου, προσκυνητών και πιστών από ενορίες της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, από περιοχές του Νομού Λάρισας, αλλά και γειτονικών Νομών.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Σαρανταπόρου παρευρέθηκαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ, Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Ιωάν. Σαπουνάς, Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Φώτης Καραγκόγκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Καραγιάννης, Νίκος Γκουτζουρέλας, Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο πρόεδρος της δημ. κοινότητας Σαρανταπόρου, η πρόεδρος του διαμερίσματος Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, η διοικητής του Α.Τ. Λιβαδίου Μαρία Λεπιντάτου, ο πρώην δήμαρχος Σαρανταπόρου Αθαν. Κλεισιάρης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, πολλά μέλη του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, «απόδημοι» Σαρανταπορίτες, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass